Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Σοβαρά κενά και ελλείψεις αφήνουν εκτεθειμένους υγειονομικούς και ασθενείς

387 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 5 οι θάνατοι

Στα 387 ανέρχεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με 35 νέα κρούσματα να προστίθενται χτες, ενώ για 60 κρούσματα αναφέρεται ότι είναι απροσδιόριστη η πηγή έκθεσής τους.

Σε 5 ανήλθαν οι θάνατοι, καθώς άλλος ένας άνθρωπος με υποκείμενο νόσημα έχασε τη μάχη.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 70 ασθενείς, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη. Παράλληλα, 14 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα, ενώ μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 4.900 εργαστηριακά δείγματα.

Αυξάνεται ο αριθμός των υγειονομικών που μπαίνουν σε καραντίνα - Μειώνονται οι μέρες...

Στο μεταξύ, τα σοβαρά κενά στο σχεδιασμό κυβέρνησης και υπουργείου για την υποδοχή περιστατικών ύποπτων για κορονοϊό στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές Υγείας, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπως σε μέσα ατομικής προστασίας, αποτυπώνει το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υγειονομικών που είτε προσβάλλονται από τον κορονοϊό είτε μπαίνουν σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσματα.

Χαρακτηριστικά, συναγερμός σήμανε χτες σε μια σειρά από νοσοκομεία, καθώς καταγράφηκαν υγειονομικοί θετικοί στον κορονοϊό στα Νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», «Ερυθρός Σταυρός», Αλεξάνδρας, Ιπποκράτειο και Καλαμάτας!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, αντί να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία όλου του υγειονομικού προσωπικού και κατά συνέπεια και των ασθενών, αντί να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μειώνουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των ημερών αυτοπεριορισμού των υγειονομικών που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα!

Σύμφωνα με την τελευταία οδηγία του ΕΟΔΥ, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού θα μένουν στην καλύτερη περίπτωση εκτός εργασίας για 7 αντί για 14 μέρες, όπως προβλέπεται προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος επώασης του ιού...

«Σε 7 μέρες περίπου οι περισσότεροι θα εκδηλώσουν συμπτώματα», είναι η «δικαιολογία» που επικαλέστηκε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ομολογώντας ωστόσο ότι αν οι εργαζόμενοι που αποτελούν πλέον ύποπτα κρούσματα κορονοϊού μείνουν εκτός νοσοκομείου για 14 μέρες - για το διάστημα δηλαδή που ο ίδιος ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει για τον γενικό πληθυσμό - «θα αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα Υγείας, ενώ πρέπει να πατάει στα πόδια του».

Μόνο που τα «πόδια» του συστήματος Υγείας πριονίζονται καθημερινά από τη συνεχιζόμενη πολιτική «κόστους - οφέλους», την πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Ακόμα... «ψάχνουν» για τις τεράστιες ελλείψεις!

«Οσο καλύτερα είναι τα μέτρα προστασίας, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες» έκθεσης των υγειονομικών στον ιό, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «ακούω περί καταγγελιών, ψάχνω να βρω συγκεκριμένα πράγματα» ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, την ίδια ώρα που τα σωματεία των υγειονομικών καταγγέλλουν πολύ συγκεκριμένα τις τεράστιες ελλείψεις και ανεπάρκειες που αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα σε μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία χορηγούνται με το σταγονόμετρο...

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, επιβεβαιώνοντας τις ελλείψεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προμήθειας από το εξωτερικό επαρκούς προστατευτικού υλικού».

Αναφορικά με τα τεστ ανίχνευσης του ιού, στη διενέργεια των οποίων έχει βάλει «κόφτες» η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι ακόμα σχεδιάζεται «ένα σύστημα καταγραφής περιστατικών στην κοινότητα», προσθέτοντας πως «ταυτόχρονα τρέχει ο έλεγχος από ιδιωτικά εργαστήρια», για τον οποίο βέβαια ο λαός επιβαρύνεται μέχρι και με 350 ευρώ ανά έλεγχο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ