Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει την απαράδεκτη αξιοποίηση της επιδημίας για fast track ψήφιση αντιλαϊκών νόμων

Να διακοπεί η λειτουργία της Βουλής και να συνεδριάζει μόνο για θέματα που αφορούν την πανδημία, απαίτησε ξανά χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος

INTIME NEWS

Την ανάγκη, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν από την πανδημία, να διακοπεί η λειτουργία της Βουλής και αυτή να συγκαλείται μόνο όταν υπάρχουν έκτακτα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τα θέματα που προκύπτουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ή για τις επιπτώσεις που αυτή έχει στους εργαζόμενους και στη λαϊκή οικογένεια, ανέδειξε ξανά χτες μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στηλιτεύοντας τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αξιοποιεί την πανδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και στη Βουλή προκειμένου να περάσει με fast track διαδικασίες αντιλαϊκά νομοσχέδια.

Θυμίζουμε πως την περασμένη βδομάδα, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι εκπρόσωποι της ΝΔ, με τη στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων - που απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ - και με πρόσχημα τη μείωση του συνωστισμού πολλών βουλευτών στη Βουλή, αποφάσισαν μέτρα όπως η εφαρμογή του άρθρου 107 του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο στην Ολομέλεια θα μιλούν μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, οι εισηγητές των κομμάτων και ένας έως δύο βουλευτές από κάθε κόμμα, καθώς και μειωμένες συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών οι οποίες συζητούν τα νομοσχέδια. Την ίδια ώρα όμως το νομοθετικό έργο θα συνεχίζεται κανονικότατα, ανοίγοντας δηλαδή το δρόμο για να περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες τα αντιλαϊκά τερατουργήματα που έχουν δρομολογηθεί, ακόμα και αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που όπως έχει γνωστοποιηθεί αναμένεται να κατατεθεί αυτές τις μέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και λοιπές διατάξεις», το οποίο προβλέπει νέα προνόμια για τους εφοπλιστές σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών των νησιών.

Αύριο Πέμπτη, δε, με τις ίδιες, άκρως συνοπτικές διαδικασίες, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο Οδηγία της ΕΕ, η οποία διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων. Του δεύτερου δηλαδή πυλώνα του «τριπυλωνικού» συστήματος Υγείας που διαμορφώνει βήμα βήμα η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τοποθετώντας την ταφόπλακα στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα.

«Τέτοιου είδους σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία σχετίζονται με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και έχουν σημαντικές επιπτώσεις, δεν μπορεί να συζητούνται με διαδικασίες fast track», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ θα επαναφέρει το θέμα στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων.

Προσπαθούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους

Η χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε για να ψηφιστεί δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, ύψους 800.000 ευρώ, προς το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αναβαθμίσει το «marketing», δηλαδή τη διαφήμιση της χώρας προς τους διεθνείς επενδυτές. Προβλέπεται Επιτροπή που θα διαχειριστεί το κονδύλι και διάφορα έργα, με πρώτο τη διεθνή ψηφιακή πλατφόρμα που θα διαφημίζει τα «δυνατά» σημεία της Ελλάδας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία κ.ά.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε: «Τι ερχόμαστε να ψηφίσουμε τώρα; Μία δωρεά 800.000 ευρώ, την οποία κάνει το Ιδρυμα Ωνάση με την εταιρεία του, για να αναβαθμιστεί - λέει - η διεθνής εικόνα της χώρας μας. Και πρέπει να τους πούμε και ευχαριστώ και να επιβραβεύσουμε αυτή τη στάση, όταν οι εφοπλιστές συνολικά δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή για φορολογία, κερδίζοντας δισεκατομμύρια και στις συνθήκες της κρίσης. Και με τα 800 χιλιάρικα θα ξεπλύνουν όχι μόνο τα τεράστια χρέη τα οποία έχουν και τις τεράστιες ευθύνες τους για τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων στα καράβια τους, αλλά ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί και η εικόνα τους, θα αποκτήσουν δωρεάν διαφήμιση μέσα από αυτή τη διαδικασία. Και βεβαίως δεν θα αποκτήσουν μόνο δωρεάν διαφήμιση για τον καλό χαρακτήρα τον οποίο έχουν ως "ευεργέτες", αλλά ταυτόχρονα μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αυξήσουν και τις μπίζνες τους, άρα και τα κέρδη τους».

Αναφερόμενος στην πανδημία και στα όσα ανέφεραν στη διάρκεια της συζήτησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι «αξιοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για να αναδειχθεί και η Βουλή σε "πλυντήριο" των σοβαρών ευθυνών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας, όταν τα κόμματα αυτά έφεραν την κατάσταση της δημόσιας Υγείας στο σημερινό επίπεδο, κάτω από τα όριά της, με κλειστές υποδομές, με κλειστές κλινικές, με τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υλικοτεχνικές υποδομές».

Πρόσθεσε ότι «αποτελεί πρόκληση, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, να μην τολμούν να κάνουν ούτε ένα ίχνος αυτοκριτικής. Γιατί η πολιτική τους ακριβώς είναι αυτή που υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, όταν θεωρούν ότι η Υγεία είναι ατομική ευθύνη, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και όχι ότι είναι συνολική, συλλογική υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν και χωρίς διακρίσεις σε όλους όσοι διαμένουν στη χώρα μας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα και αυτά βιώνουμε».

Να αποσυρθεί το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που συζητείται σήμερα απαιτούν με ανακοίνωσή τους και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τονίζοντας ότι «αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία του κορονοϊού, με τραγικές συνέπειες και χιλιάδες νεκρούς παγκόσμια, η κυβέρνηση της ΝΔ κατ' εντολή των εφοπλιστών να συνεχίζει τα αντεργατικά μέτρα για την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών». Το έδαφος, όπως σημειώνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, στρώνουν στην κυβέρνηση «οι νόθοι καρεκλοκένταυροι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ». Τα σωματεία καταγγέλλουν παράλληλα ότι εφοπλιστικές εταιρείες στην επιβατηγό ναυτιλία, με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και μειώσεις των οργανικών συνθέσεων. Απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση και να αναλάβει τις ευθύνες του το υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ