Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΟΣ
Αθλιες οι συνθήκες για τους ξεριζωμένους

Επίσκεψη στο Λιμεναρχείο της Χίου από αντιπροσωπεία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ

Ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησε την Κυριακή αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ στο Λιμεναρχείο της Χίου για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο για τους ξεριζωμένους, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Εκεί, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των λιμενικών υπαλλήλων, ο οποίος έδωσε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Οπως καταγγέλλεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι εικόνες που είδαμε είναι τραγικές για την ανθρώπινη υπόσταση, παιδιά και ενήλικες έρμαια των καιρικών συνθηκών, δύο χημικές τουαλέτες να εξυπηρετούν όλους αυτούς τους ανθρώπους και τα Σώματα Ασφαλείας, Λιμενικό και Αστυνομία να δίνουν με αυταπάρνηση μια άνιση μάχη για να κρατήσουν οριακά την κατάσταση σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Τα μέσα ανεπαρκή, τα αντισηπτικά σε έλλειψη και σε σειρά αναμονής για να διατεθούν, από μια κυβέρνηση που υποτίθεται θα μετακινούσε αυτούς τους ανθρώπους άμεσα. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μας, για τη νέα γενιά εγκλωβισμένων, μόνο που αυτό γίνεται μέσα σε ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό πλαίσιο αφενός και αφετέρου σε εποχή πανδημίας του κορονοϊού, που εγκυμονεί κινδύνους και για τους ημεδαπούς και για τους αλλοδαπούς. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι βαριές και φαντάζουν ακόμα βαρύτερες μετά και την εισβολή των ΜΑΤ στο νησί.

Απαιτούμε: Αμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Απεγκλωβισμό όσων ζουν υπό άθλιες συνθήκες στο λιμάνι και μεταφορά τους σε χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι στις φυλακές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά. Αμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ μέχρι να κλείσει. Να ενισχυθούν Λιμενικό και Αστυνομία με προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους σε συνθήκες ασφαλείς και αξιοπρεπείς. Η ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα επικουρώντας το έργο των αρχών και παρέχοντας τα μέσα για τη διευκόλυνση της ζωής αυτών των κατατρεγμένων για το διάστημα εγκλωβισμού τους. Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εκ μέρους της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ