Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Καμιά αντιδραστική μεταβολή και για κανένα λόγο στις σχέσεις εργασίας

«Να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, τόσο για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων στους τόπους δουλειάς για την πρόληψη των συνεπειών της πανδημίας», όσο και «για να βάλουν εμπόδια στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους, που μεθοδεύεται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία», καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι ήδη πολλοί από τους εργαζόμενους δουλεύουν εξ αποστάσεως, υπάρχουν κρούσματα σε κανάλια, εφημερίδες και σάιτ, περιστατικά που δεν γίνεται απολύμανση, ενώ δημοσιογράφοι καταγγέλλουν «αναγγελίες» από εκδότες για μειώσεις μισθών, τεχνικοί τηλεόρασης ανησυχούν για τις συνεχείς μετακινήσεις και το συγχρωτισμό με πάρα πολύ κόσμο κ.ο.κ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρχουν γιατροί εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, εξασφαλίζοντας τη συχνή επιτήρηση και ενημέρωση, και τονίζει την ανάγκη «οι ιατρικές υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ να παραμείνουν ανοιχτές, σε λειτουργία τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και να εξυπηρετούν όλους όσοι έχουν ανάγκες ιατρικής φροντίδας».

Ειδικά για τα μέτρα διασφάλισης των όρων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων στα ΜΜΕ, το ΠΑΜΕ Τύπου απαιτεί να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, καμιά απόλυση και καμιά μονομερή βλαπτική μεταβολή για κανέναν λόγο. Σημειώνει άλλωστε ότι ήδη «υπάρχουν σκέψεις - προτάσεις για μείωση της ύλης στον έντυπο Τύπο» και καλεί τους εργαζόμενους με την άμεση κινητοποίησή τους να μην αφήσουν να αποβούν σε βάρος τους τέτοιες εξελίξεις.

Οσον αφορά το ζήτημα της εργασίας εξ αποστάσεως, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει πως «γενικά δεν συμφωνεί με τη δουλειά από το σπίτι, καθώς αξιοποιείται για να ενταθεί η ευελιξία, αποτελεί μέσο διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, κάνει όλο και πιο δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ ελεύθερου και εργάσιμου χρόνου και αποξενώνει τον εργαζόμενο από τους συναδέλφους του, εντείνει την ατομικότητα, αξιοποιείται για ένταση της εκμετάλλευσης».

Παίρνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι αποδέχονται ή και ζητούν να εργαστούν από το σπίτι, κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων στο σύστημα Υγείας και της ανάγκης περίθαλψης οικείων, τονίζει ότι αυτές οι δυσκολίες «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποτελέσουν άλλοθι για να νομιμοποιηθούν και να καθιερωθούν μόνιμα από την εργοδοσία τέτοια μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης». Και καλεί σε «έκτακτες διεκδικήσεις» για να αντιμετωπιστεί η «έκτακτη κατάσταση», που περιλαμβάνουν καταρχήν το αίτημα να μην παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία, να ξεκαθαριστεί ότι η εφαρμογή αυτής της μορφής δουλειάς θα γίνει μόνο για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορονοϊού, να μην υπάρξει καμιά αντιδραστική μεταβολή των σχέσεων εργασίας, ενώ για τη δουλειά από το σπίτι απαιτεί να παρέχεται όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός από την εργοδοσία.

Προσθέτει επίσης: «Να μην τολμήσει η εργοδοσία να επιβάλει τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών ή τις κανονικές άδειες των εργαζομένων, για όσους χρειάζονται άδειες λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης. Να απαιτήσουμε τη διασφάλιση πρόσθετων ειδικών αδειών με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους νοσούν, σε όσους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης (κυοφορούσες, ΑμεΑ, ευπαθείς ομάδες εργαζομένων), σε όσους παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα και σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα για όσο χρειάζεται να μείνουν σπίτι».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο χώρο δουλειάς τους, να επικοινωνούν με το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@mediafront.gr και στο τηλέφωνο 6977698008.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φέρνουν την 6ήμερη εργασία και το ξεχείλωμα του ωραρίου(2024-03-13 00:00:00.0)
Απουσιάζουν τα μέτρα προστασίας, οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία(2020-04-11 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης με τις «πλάτες» της κυβέρνησης(2020-03-14 00:00:00.0)
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται(2020-03-12 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την απόλυση δημοσιογράφου στο «ΒΗΜΑ»(2017-11-16 00:00:00.0)
Οι πένες να «κατέβουν», τα ΜΜΕ να «σιγήσουν»(2009-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ