Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Πρόσθετα μέτρα προστασίας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους

Copyright 2020 The Associated

Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους ζητάει το ΚΚΕ μέσω Ερωτήσεων που καταθέτουν βουλευτές του προς την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες το Κόμμα έχει καταθέσει Ερωτήσεις που αφορούν ζητήματα υγιεινής, αδειών για οικογένειες στρατιωτικών, απολύμανση μονάδων και χορήγηση ατομικών μέσων προστασίας, με αφορμή έγγραφο της ΠΟΕΣ για καραντίνα στρατιωτικών που υπηρετούν στο στρατόπεδο του Παπάγου.

Ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης σημειώνουν:

«Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη πρόσθετης προφύλαξης του λαού, της νεολαίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης και κανόνων υγιεινής και να υπάρξει, ιδιαίτερα για το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους, αλλά και για όλο το λαό φυσικά, η απαραίτητη μέριμνα υγιεινής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

-- Ιδιαίτερα είναι αναγκαία η λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

-- Ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων. Ειδική φροντίδα για τα σκάφη προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω.

-- Αμεση χορήγηση όλου του αναγκαίου φαρμακευτικού υλικού και ειδών καθαριότητας για τις μονάδες, καθώς και ατομικών αντισηπτικών υλικών για το προσωπικό.

-- Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων αερισμού.

-- Αυστηρός έλεγχος στη λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής.

-- Χορήγηση έκτακτου επιδόματος, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού, σε στρατευμένους και οικογένειες στρατευμένων που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ή έχουν τεθεί σε κατ' οίκον καραντίνα.

-- Δωρεάν μετακίνησή τους προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας, εφόσον απαιτηθεί, με όλα τα μέσα.

-- Μέτρα για πιθανά μολυσματικά κρούσματα.

-- Εξασφάλιση άμεσων μέτρων απολύμανσης. Απολύμανση σε χώρους, ρούχα, εσώρουχα, σεντόνια, είδη προσωπικής χρήσης.

-- Επιδημιολογική εποπτεία για τρόπους μετάδοσης, στάθμη συλλογικής ανοσίας, νέα κρούσματα.

-- Εκτέλεση των αναγκαίων ιατρικών ελέγχων και εξατομίκευση κατά στρατόπεδο, διαμόρφωση ελέγχων και επαλήθευση.

-- Εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες και στα στρατιωτικά νοσοκομεία».

Για τη χορήγηση άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών

Για τη χορήγηση ειδικής άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών, λόγω του κορονοϊού, οι Ν. Παπαναστάσης και Θ. Παφίλης κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας, τονίζοντας:

«Τα μέτρα που λαμβάνονται διαρκώς και επικαιροποιούνται σχετικά με τον κορονοϊό, όπως η αναστολή της λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα στις οικογένειες των στρατιωτικών.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) επισημαίνει ότι τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών μπορεί να υπηρετούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τη φύλαξη των παιδιών τους.

Επίσης μπορεί οικογένειες στρατιωτικών να έχουν παιδιά που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία, σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής ή τέκνα με αναπηρία, ή να είναι μονογονείς που απέκτησαν τέκνα εκτός γάμου ή τελούν σε χηρεία».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό: «Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη χορήγηση ειδικής άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών με τέκνα, σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης;».

Απολύμανση και ατομικά μέσα προστασίας

Τέλος, με αφορμή έγγραφο της ΠΟΕΣ σύμφωνα με το οποίο φέρεται να τέθηκαν σε καραντίνα στρατιωτικοί, οι Ν. Παπαναστάσης και Θ. Παφίλης ζητούν άμεσα μέτρα για την προστασία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μετάδοση του κορονοϊού. Οπως αναφέρουν:

«Ηδη στο στρατόπεδο Παπάγου, σύμφωνα με έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), φέρεται να τέθηκαν σε καραντίνα στην οικία τους τέσσερις στρατιωτικοί, ενώ σε πλήθος άλλων μονάδων ζητήθηκε να γίνουν απολύμανση και ψεκασμός και να χορηγηθούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στους στρατευμένους ατομικά μέσα προστασίας, όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά υγρά, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. Ερωτάται ο κ. υπουργός: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση απολύμανση των στρατιωτικών μονάδων και τη χορήγηση ατομικών μέσων προστασίας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στους στρατευμένους;».

Εφησυχασμός από τον υπουργό Αμυνας

Την ώρα που απαιτούνται τα παραπάνω άμεσα μέτρα προστασίας, ο υπουργός Αμυνας καλλιεργεί τον εφησυχασμό, ενάντια στις ανάγκες όσων υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, και ενώ είναι έκδηλη η ανησυχία στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στα hot spots, καθώς και για τις παραπάνω πληροφορίες για περιπτώσεις καραντίνας, ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος έλεγε χτες (στο περιθώριο της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας) ότι το υπουργείο «έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων, τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την αποφυγή διασποράς του ιού».

«Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητές μας, είμαστε σε ετοιμότητα να παράσχουμε την κατάλληλη υποστήριξη, εφόσον απαιτηθεί, στις συντονισμένες ενέργειες των λοιπών υπουργείων κι αυτό πράττουμε σε ωριαία βάση», πρόσθεσε, προετοιμάζοντας για την περαιτέρω εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ