Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Εδώ και τώρα συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

INTIME NEWS

Συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, στις αποθήκες και τα γραφεία δουλεύουν «καθημερινά με αυτοθυσία, χωρίς ρεπό, πέραν του ωραρίου τους και με αίσθημα ευθύνης για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι», αλλά την ίδια ώρα οι μεγαλέμποροι «βγάζουν τα πιο άγρια ένστικτά τους, για να ματώσουν εργαζόμενους και καταναλωτές».

«Είναι αυτοί που έχουν θησαυρίσει τις τελευταίες μέρες, που σε αρκετές περιπτώσεις αισχροκερδούν και έχουν ανεβάσει τις τιμές, με την κάλυψη της κυβέρνησης. Είναι αυτοί που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διασπορά του ιού με τα φαινόμενα που αντικρίσαμε όλοι τις προηγούμενες μέρες, με την απόκρυψη κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς, με το άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προφύλαξης», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία.

«Δεν θα θησαυρίσουν αξιοποιώντας τις έκτακτες συνθήκες και τις ανάγκες του λαού για προφύλαξη, πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, καταπατώντας κάθε είδους εργατικό δικαίωμα», τονίζει και απαιτεί εδώ και τώρα «συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρες ωράριο και πλήρη δικαιώματα, με αυστηρό οκτάωρο - πενθήμερο για όλους τους εργαζόμενους».

Οπως εξηγεί, η πλειοψηφία των εργαζομένων «εργάζεται part-time, με 4ωρα - 6ωρα και κακοπληρωμένοι σε συνθήκες μεγάλης έντασης της εργασίας, δουλεύοντας συνεχώς κάτω από διαφορετικά πόστα».

Με το άμεσο μέτρο της μετατροπής των συμβάσεών τους «μπορούν να καλυφτούν άνετα οι 2 βάρδιες, να βελτιωθούν οι άγριες συνθήκες εργασίας, να αποσυμφορηθούν τα σούπερ μάρκετ από το συνωστισμό με βάση τις συνολικές υποδείξεις του ΕΟΔΥ για τα μέτρα πρόληψης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να προφυλαχθούν, να έχουν τα ρεπό τους για να ξεκουράζονται και για να μην αφήσουν τα κόκαλά τους πάνω στα ράφια, στις ταμειακές μηχανές και τους πάγκους».

«Γιατί η κυβέρνηση δεν δεσμεύει τις εργοδοσίες των σούπερ μάρκετ με αυτό το τόσο ξεκάθαρο και απλό μέτρο;», είναι το ερώτημα που θέτει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών. Η ίδια δίνει την απάντηση: «Διότι το μυαλό της βρίσκεται στα κέρδη των μεγαλεμπόρων, γι' αυτό και αναφέρεται συνεχώς στην εφαρμογή του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αναλγησίας ότι σε συνθήκες πανδημίας, τα λόγια που βγαίνουν από τον υπουργό Ανάπτυξης, αφορούν τους νόμους της αγοράς».

Υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα «έχουν καταγγελθεί δεκάδες κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα σούπερ, που αφορούν τους κανόνες προστασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τις άδειες (ειδικά στις ευπαθείς ομάδες) και την ίδια στιγμή οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες».

«Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπροστά στην εξάντληση και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους δεν μπορούν να αντιδράσουν», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία και διεκδικεί μια σειρά άμεσα μέτρα, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, για όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Οσον αφορά το ωράριο και τις συμβάσεις διεκδικεί: Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών. Να μετατρέπουν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να μπουν δύο 8ωρες βάρδιες. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις. Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ