Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID 19
Κρούσματα σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη

Από τους ελέγχους της καραντίνας στο Παρίσι

Copyright 2020 The Associated

Από τους ελέγχους της καραντίνας στο Παρίσι
Σε τουλάχιστον 163 κράτη του πλανήτη έχουν εντοπιστεί πλέον κρούσματα του ιού SARS-COV-2, και αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΟΗΕ καταγράφει συνολικά 193 ανεξάρτητα κράτη, γίνονται ακόμα περισσότερο αντιληπτοί οι γοργοί ρυθμοί εξάπλωσης του ιού.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, χτες, τα κρούσματα διεθνώς είχαν φτάσει τα 196.749 και τα θύματα τα 7.927. Ακόμα, υπολογίζεται ότι 81.080 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί διεθνώς έχουν θεραπευτεί.

Η κατάσταση στην Ιταλία εξακολουθεί να επιδεινώνεται: Χτες τα κρούσματα έφτασαν τα 31.506 (3.526 περισσότερα απ' ό,τι μία μέρα πριν) και τα θύματα τα 2.503 (+345).

Επίσης, χαρακτηριστικό των διαστάσεων που αποκτά η επιδημία στην Ευρώπη είναι ότι η Ισπανία πέρασε πια 4η στην παγκόσμια κατάταξη, με 11.409 κρούσματα (+1.467) και 510 θύματα (+167). Ακολουθεί 5η η Νότια Κορέα, που με βάση την τελευταία ενημέρωση έχει επιβεβαιώσει 8.320 κρούσματα (+84) και 81 θύματα (+6).

Στη Γερμανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν πια 9.352 και τα θύματα 24. Στη Γαλλία, τα κρούσματα έφταναν χτες τα 7.730 ενώ τα θύματα τα 175.

Στην Κίνα εξακολούθησαν και χτες τα μειωμένα κρούσματα, αφού αυξήθηκαν μόλις κατά 21 (φτάνοντας αθροιστικά τα 80.881) και τα θύματα κατά 13 (φτάνοντας τα 3.226). Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων (τα 20) αφορούν ταξιδιώτες - κυρίως Κινέζους - που φτάνουν από το εξωτερικό, κάτι που μεγαλώνει τις συζητήσεις για την ανάγκη ακόμα περισσότερων μέτρων για όσους φτάνουν από άλλες χώρες.

Σοβαρή είναι η κατάσταση και στο Ιράν, όπου χτες τα κρούσματα έφταναν τα 16.169 (+1.178) και τα θύματα τα 988 (+135).

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε χτες η αρμόδια υπηρεσία της χώρας - με 114 επίσημα κρούσματα - έχουν διεξαχθεί πάνω από 116.000 τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, κυρίως σε άτομα που έχουν φτάσει στη Ρωσία από χώρες οι οποίες μετρούν πολλά κρούσματα.

Ευρύτερα στην Ασία επικρατεί προβληματισμός για τα λεγόμενα «εισαγόμενα κρούσματα». Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα των τελευταίων 15 ημερών είναι εισαγόμενα. Στην Ταϊβάν καταγράφηκαν χτες 24 νέα κρούσματα, όλα εισαγόμενα, ενώ και στη Νότια Κορέα τα 44 από τα νέα κρούσματα αφορούν ταξιδιώτες. Τέλος, στη Σιγκαπούρη αναφέρθηκαν 17 νέα κρούσματα, τα 11 εισαγόμενα. Σε μια σειρά από αυτές τις χώρες προωθούνται ήδη αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι, επιβολή καραντίνας 14 ημερών σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ιχνηλάτηση επαφών κ.λπ. Στην Ιαπωνία η κυβέρνηση θα επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε αλλοδαπούς, προερχόμενους ειδικά από Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία και Ιρλανδία, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.

Συστάσεις που δεν αρκούν

Στο μεταξύ, στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όπως ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής Χανς Κλούγκε, κάλεσαν και χτες «κάθε χώρα, χωρίς εξαιρέσεις», να λάβει «τα πλέον τολμηρά μέτρα για την ανάσχεση ή την επιβράδυνση της απειλής του ιού». Απέφυγε βέβαια να θίξει τα τεράστια εμπόδια που γεννά η κυρίαρχη πολιτική και τώρα αποκαλύπτονται όσο ποτέ, καθώς και το «φρένο» που βάζει στην αντιμετώπιση της πανδημίας η καπιταλιστική ιδιοκτησία σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως η φαρμακοβιομηχανία, που αν ήταν κοινωνική ιδιοκτησία και ενταγμένη σε έναν κρατικό σχεδιασμό θα ασκούσε πολύ μεγαλύτερη δυναμική στον περιορισμό αλλά και στην αναχαίτιση της πανδημίας.

Για παράδειγμα, στελέχη της «Kohlpharma», της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής φαρμακευτικών ειδών στη Γερμανία, διαπίστωναν χτες ότι «υπάρχουν ελλείψεις» που «οφείλονται και στο γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες πωλήθηκαν στην Κίνα και σε άλλες περιοχές» και πρόσθεταν πως «η παραγωγή δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ανταποκριθεί στη ζήτηση». Βέβαια οι διαπιστώσεις τέτοιων στελεχών αφορούν την απογοήτευσή τους για το αν θα «καλύψουν» τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που γεννά η πανδημία στην Ευρώπη, ωστόσο από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η ανάγκη οργάνωσης της παραγωγής και διακίνησης των αγαθών με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, όχι της αγοράς και των καπιταλιστών.

Επιπλέον, γιατροί στη Γερμανία περιέγραφαν και τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προστατευτικές στολές που απαιτούνται για την εξέταση «ύποπτων» περιστατικών. Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» (στενού συνεργάτη του υπουργείου Υγείας), Λόταρ Βίλερ, εκτίμησε ότι θα μολυνθεί περίπου το 60% με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αφού αναρρώσει θα αποκτήσει αντισώματα, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει «περίπου δύο χρόνια». Πρόσθεσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός εμβολίου - που στα σημερινά δεδομένα θα καθοριστεί βέβαια από τους νόμους και τις ανάγκες των μονοπωλίων - και ότι «δεν ξέρουμε ακόμα πού θα είναι το ποσοστό θνησιμότητας στο τέλος». Κατέληξε λέγοντας πως τα γερμανικά νοσοκομεία θα πρέπει να διπλασιάσουν - τουλάχιστον - τις δυνατότητες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς 1 στα 5 κρούσματα είναι σοβαρό.

Σε μια σειρά από χώρες, π.χ. στη Γαλλία, ξεκίνησε χτες η εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης (απαγόρευση κυκλοφορίας σε όσους δεν βγαίνουν για να προμηθευτούν φάρμακα ή τρόφιμα ή για να πάνε στη δουλειά κ.λπ.), χωρίς ωστόσο αυτό να συνοδεύεται με αποφασιστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, χωρίς δηλαδή δραστικά μέτρα στο πιο κρίσιμο μέτωπο.

Η εμπειρία από άλλες χώρες καταγράφει με τη σειρά της την ανάγκη αποφασιστικής οργάνωσης των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι σε μονάδα της αυτοκινητοβιομηχανίας «Μερσέντες-Μπενζ Βιτόρια» (στη Χώρα των Βάσκων) ξεκίνησαν απεργία, καθώς η εργοδοσία εξακολουθούσε να τους αντιμετωπίζει σαν ανταλλακτικά στις μηχανές παραγωγής των κερδών της: Ενώ στο εργοστάσιο έχει εντοπιστεί τουλάχιστον ένα κρούσμα και άλλοι 23 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καραντίνα, η εργοδοσία δεν προχωρούσε καν σε απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους, ούτε διασφάλιζε επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας για όλο το προσωπικό. Τα συνδικάτα καταγγέλλουν επίσης ότι ήταν πρακτικά αδύνατο εν ώρα εργασίας να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (π.χ. αποστάσεις ασφαλείας, οι εργαζόμενοι μοιράζονταν ίδια εργαλεία) και ότι η εργοδοσία έλεγε πως επαρκή μέτρα προστασίας είναι τα αντισηπτικά και οι μάσκες. Ετσι, οι εργάτες ξεκίνησαν απεργία με σύνθημα «ούτε ένα αμάξι ακόμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...και αθεράπευτη(2020-11-14 00:00:00.0)
1.358 νέα κρούσματα και 30 νεκροί σε τρεις μέρες(2020-10-20 00:00:00.0)
196 νέα κρούσματα σε 23 περιφέρειες, τα 82 στην Αττική(2020-08-12 00:00:00.0)
Ο κίνδυνος δεν αφορά απλά ηλικιωμένους, σημειώνει ο ΠΟΥ(2020-04-03 00:00:00.0)
Η πανδημία διευρύνεται ιδιαίτερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη(2020-04-01 00:00:00.0)
Αναβρασμός στη Λιβερία από τα μέτρα καραντίνας...(2014-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ