Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε πλήρη εξέλιξη το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία

Τηλεδιάσκεψη χτες του Ερντογάν με Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον

Από την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Copyright 2020 The Associated

Από την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες
Το παζάρι της αστικής τάξης της Τουρκίας με την ΕΕ με μοχλό το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό συνεχίστηκε χτες μέσω της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες των Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας, Α. Μέρκελ, Μπ. Τζόνσον και Ε. Μακρόν, αντίστοιχα, σε συνέχεια της επίσκεψης Ερντογάν στις Βρυξέλλες στις 9/3. Οπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, τέθηκαν στη συζήτηση οι εξελίξεις στη Συρία και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, όπως και η πανδημία του κορονοϊού. Μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη αναμενόταν και επικοινωνία του Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις εξελίξεις στη Συρία, στο φόντο του πρόσφατου τουρκο-ρωσικού συμβιβασμού για κοινές περιπολίες που συναντάει δυσκολίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι τέσσερις πλευρές «συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, για ανθρωπιστική βοήθεια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κατάσταση στη Λιβύη και τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».

Από τη συζήτηση, που κράτησε 75 λεπτά, δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του παζαριού, είτε για τις συνεχείς πιέσεις προς τα σύνορα με την Ελλάδα είτε για την «ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιντλίμπ», όπως βαφτίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο, η εισβολή και κατοχή του συριακού εδάφους από τον τουρκικό στρατό θεωρείται από τους ηγέτες της ΕΕ κάτι ...δεδομένο. Αλλωστε, η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, παραμένει στο τραπέζι, στο πλαίσιο των αμφισβητήσεων συνόρων από την τουρκική άρχουσα τάξη. Αυτά τα ζητήματα είχαν μπει στο τραπέζι και στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες, με τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να «δείχνουν κατανόηση» στις τουρκικές «ανησυχίες», δίνοντας κάλυψη στην επέμβαση στη Συρία και αέρα στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, προσκολλημένη στη χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό, έβλεπε ως «θετικό αποτέλεσμα» από τις συναντήσεις αυτές την επανενεργοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ως διέξοδο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Εβρο, δηλαδή συνέχιση του εγκλωβισμού χιλιάδων ξεριζωμένων στη χώρα μας και μετατροπή των νησιών σε φυλακές της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια «εκούσιου» επαναπατρισμού Σύρων προσφύγων(2022-05-06 00:00:00.0)
Ορθάνοιχτος ο δρόμος για «εποικοδομητικές» διευθετήσεις με σφραγίδα ΕΕ - ΝΑΤΟ(2020-09-24 00:00:00.0)
Χωρίς τέλος τα ιμπεριαλιστικά παζάρια με μοχλό το Μεταναστευτικό(2020-03-12 00:00:00.0)
Νέα απροκάλυπτη στήριξη στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας(2020-03-06 00:00:00.0)
Νεκροί δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες από ρωσική απάντηση σε επίθεση με ρουκέτες(2020-02-28 00:00:00.0)
Νέα τουρκική επέμβαση στην επαρχία Ιντλίμπ(2020-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ