Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Υπέρ της Σκοπευτικής ο Αρειος Πάγος!

Εκρινε ότι όταν το Δημόσιο ανακάλεσε την παραχώρηση της έκτασής του, παραβίασε το άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει την ιδιοκτησία!

Μια έκταση 710 στρεμμάτων αποστερεί ο Αρειος Πάγος από τους Καισαριανιώτες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς έκρινε ότι θα πρέπει να δοθεί για εκμετάλλευση στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρία (ΠΣΕ), σε βάρος της ποιότητας της ζωής των περιοίκων.

Η έκταση που καταλαμβάνει η Σκοπευτική Εταιρία είναι δημόσια και της αποδόθηκε τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα, όταν η Αθήνα ήταν μια μικρή πόλη και η Καισαριανή εξοχή. Ομως, σήμερα, που η πρωτεύουσα έχει γίνει μια τερατούπολη, ο χώρος αυτός είναι απαραίτητος για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ενώ ο χώρος μετά την Κατοχή φέρει βαρύ ιστορικό φορτίο και συμβολισμό.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (απόφαση 20/2001), έκρινε ότι η επίμαχη έκταση ανήκει στη Σκοπευτική Εταιρία, επειδή της είχε παραχωρηθεί με νόμο το 1930, και αντισυνταγματικό το νόμο 1731/87 που ανακαλούσε την παραχώρηση, γιατί παραβιάζεται το άρθρο εκείνο που προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία! Να σημειωθεί ότι με το νόμο αυτό και μετά από μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Καισαριανής, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Π. Μακρή, η έκταση του Σκοπευτηρίου επανήλθε στο Δημόσιο και ο Δήμος προγραμμάτισε την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των κατοίκων.

Εμμέσως πλην σαφώς η απόφαση των αρεοπαγιτών λέει ότι το Δημόσιο έπρεπε να ακολουθήσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, καταβάλλοντας τεράστια ποσά στη Σκοπευτική Εταιρία.

Παράλληλα, η απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει τις ορέξεις της Σκοπευτικής για αναδρομικές απαιτήσεις από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για την ενοικίαση έκτασης 16 στρεμμάτων. Μάλιστα, το 1993 η ΠΣΕ διεκδικούσε από τον ΟΣΚ 27,5 εκατ. δραχμές για καθυστερούμενα μισθώματα!

Κατά τη διάρκεια της δίκης στον Αρειο Πάγο ο ΟΣΚ είχε υποστηρίξει ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος καθιστούν νόμιμη την ανάκληση της παραχώρησης, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρξε και ισχυρή μειοψηφία από 14 αρεοπαγίτες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ανάκληση παραχώρησης ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα, γιατί η παραχώρηση τελούσε υπό την προϋπόθεση εγκατάστασης του Σκοπευτηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ