Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ
Στη ρότα της αντιλαϊκής πολιτικής

Ενα μεγάλο και ξεκάθαρο «ναι» στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση, είπε η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), μέσα και από την απόφαση που έλαβε το Σάββατο, τελευταία μέρα των εργασιών του 6ου τακτικού συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Καμία ένσταση δεν έχει για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, που ουσιαστικά επιδιώκει να μετατρέψει και θεσμικά πλέον την Αυτοδιοίκηση σε επιχείρηση που θα λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί προβλήματα αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές και φυσικά χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, εφαρμόζοντας μορφές διαχείρισης με κριτήρια την ανταποδοτικότητα, την κερδοσκοπία, την επιχειρηματικότητα.

Η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ διαφοροποιείται στα επουσιώδη, αποπροσανατολίζοντας και τους πολίτες. Αυτό που απαιτεί είναι να προηγηθεί «διεξοδικός διάλογος», να μην καταργηθεί ο θεσμός του αιρετού Νομάρχη και να φορτωθεί με νέες αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Διαφορετικά προειδοποιεί με κινητοποιήσεις μετά το Μάρτη οπότε θα γίνει το έκτακτο συνέδριό της.

Μέσα από εκφυλιστικές διαδικασίες καταργήθηκε και το δημοκρατικό δικαίωμα του αντίλογου, όταν οι σύνεδροι της ΝΑΣ επιχείρησαν να τεκμηριώσουν την απόφασή τους να καταψηφίσουν το κείμενο απόφασης που κατέθεσε η πλειοψηφία. Ενώ αποδεικνύοντας το νέο ύφος και ήθος που προωθούν, αρνήθηκαν να θέσουν σε συζήτηση και τα δύο ψηφίσματα, για τον πόλεμο και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που κατατέθηκαν συνοδευόμενα από υπογραφές συνέδρων.

Τελικά, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ καταψήφισαν την απόφαση και κατήγγειλαν την αδράνεια της ΕΝΑΕ και τη συμπόρευσή της με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Νωρίτερα, μέσα από τις παρεμβάσεις τους σημείωσαν πως σήμερα το ουσιαστικό πρόβλημα της ΝΑ δεν είναι οι πόροι και οι αρμοδιότητες. Αλλά η απουσία της από τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν το λαό, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στα κοινωνικά δικαιώματα του λαού για Παιδεία, Υγεία κλπ.

Τα ψηφίσματα που αρνήθηκαν

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών και την απαίτησή τους προς την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους, εξέφρασαν τελικά με κείμενο που υπέγραψαν 7 Νομάρχες και 13 Νομαρχιακοί Σύμβουλοι. Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται: «Διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και κατά συνέπεια των αγροτών, οξύνονται χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας των επιλογών των Βρυξελλών και της αδυναμίας της κυβέρνησης, των χαμηλών ποσοστώσεων, των προστίμων συνυπευθυνότητας και άλλων παρεμβάσεων. Η δραστική περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων για τη γεωργία που αποφασίστηκε στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", εξανεμίζει το εισόδημα και απειλεί με αφανισμό δυναμικές καλλιέργειες όπως τον καπνό, το βαμβάκι, τα σιτηρά, την ελιά και το λάδι, τα οπωροκηπευτικά κλπ. Η μείωση των δαπανών για έργα υποδομής, καθώς και η λειψυδρία συμβάλλουν στο να αυξάνει το κόστος παραγωγής και μειώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας και το εισόδημα των αγροτών. Η εγκατάλειψη και ο οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου μαζί με τα υποβαθμισμένα κοινωνικά δικαιώματα του αγρότη -ισσας στη σύνταξη, στην περίθαλψη, στον πολιτισμό και στη μόρφωση, συμβάλλουν στην ερήμωση της υπαίθρου, στη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού».

Το κείμενο υπέγραψαν οι νομάρχες Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, Βοιωτίας Ν. Στάμος, Ζακύνθου Δ. Γάσπαρος, Εύβοιας Ν. Παπανδρέου, Σερρών Α. Καρυπίδης, Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, Γρεβενών Α. Πέτσας και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Λάρισας (Θ. Σερδένης, Λ. Κατσαρός, Τ. Παπαλιάγκας) Ανατολικής Αττικής (Ν. Στεφανίδης, Α. Μουστακάτος, Σ. Μεθενίτης), Πειραιά Γ. Λαγωνίκας, Αθήνας Ε. Γιαννακόπουλος Γρεβενών Ν. Τζήρος, Γ. Μηχαλογιάννης, Καρδίτσας Β. Κανούτας, Κ. Αντωνόπουλος, Δωδεκανήσου Η. Καματερός.

Τέλος, ψήφισμα καταδίκης του πολέμου και διεκδίκησης της άμεσης απεμπλοκής της χώρας μας, κατέθεσαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Η. Καματερός, Γ. Λαγωνίκας, Θ. Σερδένης, Ν. Στεφανίδης και Α. Μουστακάτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ