Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε όλη την οικοδομή ανήκει το δώμα

Απάντηση σε ένα θέμα που αρκετές φορές είναι σημείο τριβής μεταξύ των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων σε πολλές πολυκατοικίες έρχεται να δώσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απασχόλησε η κυριότητα δώματος 12 τετραγωνικών μέτρων σε πολυκατοικία. Το δώμα διεκδικούσαν οι κληρονόμοι μιας οικοπεδούχου, η οποία είχε δώσει το οικόπεδό της για να κτιστεί πολυκατοικία με αντιπαροχή.

Η οικοπεδούχος, σύμφωνα με το «εργολαβικό» που είχε καταρτίσει με την εργολαβική εταιρία, διεκδικούσε το «δικαίωμα υψούν», δηλαδή να μπορεί να κτίσει από τον τελευταίο όροφο της οικοδομής και πάνω. Το γεγονός αυτό επικαλέστηκαν οι κληρονόμοι της και διεκδικούσαν το δώμα.

Ωστόσο, ο Αρειος Πάγος δέχτηκε ότι στην περίπτωση που προβλέπεται από την αρχική συμφωνία (συστατική πράξη οροφοκτησίας) η κατασκευή του δώματος, τότε αυτό περιλαμβάνεται στην αρχική οικοδομή και υπάγεται στην οροφοκτησία και συνεπώς δεν αποτελεί προσθήκη που να ανήκει σ' αυτόν που έχει παρακρατήσει το δικαίωμα περαιτέρω οικοδόμησης (δικαίωμα υψούν). Επομένως, το δώμα ανήκει στα κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη και περιέχεται κατά κυριότητα, νομή και χρήση σε όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ