Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Κατασχέσεις στο Δημόσιο αν δεν πληρώνει

Στο σφυρί θα βγαίνουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και των ΟΤΑ, όταν αρνούνται να πληρώσουν τις οφειλές τους. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το πράσινο φως για να κατάσχεται περιουσία του Δημοσίου, σε περίπτωση που αρνείται να καταβάλει τα χρέη του προς πολίτες, φορείς κλπ.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση ο Αρειος Πάγος ανέτρεψε απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά, το οποίο είχε απορρίψει διαταγή πληρωμής σε βάρος του Δήμου Πειραιά για ποσό 1.120.576 δραχμών. Το Ειρηνοδικείο Πειραιά είχε αποφανθεί ότι είναι άκυρη η διαταγή πληρωμής, επικαλούμενο το νόμο 2095/1952 και νομοθετικό διάταγμα του 1968 που απαγόρευε το μέτρο της αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του δημοσίου και των ΟΤΑ.

Αντίθετη γνώμη είχαν όμως οι αρεοπαγίτες, οι οποίοι υιοθέτησαν την εισήγηση του εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Δ. Κατσιρέα. Ετσι, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η απαγόρευση της αναγκαστικής εκτέλεσης αντιβαίνει διεθνείς συμβάσεις (Σύμφωνο του ΟΗΕ, άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), καθώς και το άρθρο 20 του ελληνικού Συντάγματος.

Με την απόφαση του Αρείου Πάγου δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να στραφεί κατά ακινήτων που δεν αποτελούν «ζωντανές» δημόσιες υπηρεσίες, όπως σχολεία, νοσοκομεία, ΔΟΥ κλπ., αλλά κινητές περιουσίες που δεν είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει μια δημόσια υπηρεσία (π.χ.. κρατικά αυτοκίνητα στελεχών του κρατικού μηχανισμού, τηλεοράσεις κλπ.).

Να σημειωθεί ότι το δρόμο για την κατάσχεση περιουσίας του δημοσίου, όταν αυτό χρωστά σε πολίτες, άνοιξε το Διεθνές Σύμφωνο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που υπέγραψε η χώρα μας το 1997 και επιβάλλει την άμεση εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων και κατά του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ