Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εξέλιξη δεν αφορά μόνο το ΚΕΘΕΑ

Αντιδράσεις σωματείων στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης

Εντονες διαμαρτυρίες προκαλεί η κυβερνητική ΠΝΠ στα σωματεία των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης και απεξάρτησης, απαιτώντας την άμεση απόσυρση και κατάργησή της, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στους αγώνες που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ υπενθυμίζει την απόπειρα και στο παρελθόν για τροποποίηση του τρόπου συγκρότησης, διοίκησης και αρμοδιοτήτων του ΔΣ του Κέντρου. Και τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Φοβόμαστε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν παρά ένα πρώτο επεισόδιο στην προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν θεραπείας της εξάρτησης, με απώτερο στόχο την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της δημόσιας Υγείας». Ακόμα διαμηνύει ότι θα αγωνιστεί «με όλους τους τρόπους για την απόσυρση ή την ακύρωση μιας Πράξης που είναι συκοφαντική, αντισυνταγματική, βάζει σε κίνδυνο την πορεία χιλιάδων εξυπηρετούμενων και ανοίγει το δρόμο για τη διάλυση της απεξάρτησης, πασχίζοντας ταυτόχρονα να απαντήσουμε στα προβλήματα που ήδη έχουμε ανοιχτά για τη λειτουργία του οργανισμού. Και σ' αυτόν τον αγώνα καλούμε τον κάθε πολίτη να αγωνιστεί μαζί μας».

Αλμα στην εξέλιξη των πάγιων σχεδιασμών των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας

«Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί φορέα σταθμό για την απεξάρτηση - και όχι μόνο - στη χώρα μας, από πολλές απόψεις. Μία από αυτές είναι η εφαρμογή ενός από τα πιο δημοκρατικά και διαφανή μοντέλα διοίκησης (...) Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός οργανισμού με τέτοια χαρακτηριστικά δεν είναι, λοιπόν, μια απλή "οργανωτική παρέμβαση". Είναι παρέμβαση στην κουλτούρα του, στη θεραπευτική προσέγγισή του, στις θεραπευτικές σχέσεις, στην ουσία του έργου του», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

«Είναι προφανές», συνεχίζει, «ότι η εξέλιξη δεν αφορά μόνο το ΚΕΘΕΑ, αλλά κάθε φορέα που ασχολείται με το φαινόμενο των εξαρτήσεων (...) Δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε, άλλωστε, ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, ως περιεχόμενο και διαδικασία, είναι ένα ηχηρό άλμα στην εξέλιξη των πάγιων σχεδιασμών που υπηρέτησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας: Των σχεδιασμών αποδυνάμωσης των διαφορετικών προσεγγίσεων, που οδηγούν σε συγχωνεύσεις και, έτσι, στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα "χυλού", συρρικνωμένου ως προς τα μοντέλα, τις υπηρεσίες κ.λπ., ώστε η στροφή στην ιδιωτική πρωτοβουλία να θεωρείται αναγκαστική επιλογή για όσους πολίτες θα θέλουν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους πρόληψης και θεραπείας».

«Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αλλοιώνει το χαρακτήρα των θεραπευτικών κοινοτήτων του, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, στη συλλογικότητα, στο διάλογο. Η αυτοτέλεια και η αυτονομία αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης. Η καταστρατήγησή τους παραπέμπει σε υποβάθμισή τους και σε πολιτικές διαχείρισης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων.

Η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στο χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και θέτει ερωτηματικά για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει για την αντιμετώπιση του φαινόμενου», σημειώνει μεταξύ άλλων η θεραπευτική ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω» - ΨΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ