Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκίνησαν οι απολογίες για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Ξεκίνησαν την Τετάρτη στη δίκη της Χρυσής Αυγής οι απολογίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης των πρώην βουλευτών της ναζιστικής οργάνωσης. Πρώτος ολοκλήρωσε την απολογία του ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μιχάλης Αρβανίτης, «φίλος» του γνωστού για τις ρατσιστικές, φασιστικές, αντικομμουνιστικές δημόσιες τοποθετήσεις του υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, μητροπολίτη Αμβρόσιου. Ο εν λόγω πρώην ναζιστής βουλευτής είχε παραβρεθεί μαζί με τους χρυσαυγίτες Παππά, Παναγιώταρο, Μίχο, Κασιδιάρη, Μπαρμπαρούση στην κηδεία του στυγνού δολοφόνου, πραξικοπηματία της απριλιανής δικτατορίας, ταγματάρχη Ντερτιλή...

Το στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης, αφού αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, τελικά απολογήθηκε «υποκύπτοντας στον πειρασμό», όπως είπε, με ένα μείγμα καθαρευουσιάνικης χουντικής - εθνικοσοσιαλιστικής χροιάς... Αφού ανέφερε στο δικαστήριο πως αυτός και η Χρυσή Αυγή δεν έχουν καμία σχέση με τον ναζισμό και ότι αυτός είναι απλά οπαδός του «Μεγάλου Μεταξά», όπως αποκάλεσε τον δικτάτορα, που χαιρετούσε και αυτός... αρχαιοελληνικά όπως οι χρυσαυγίτες και πως ο εθνικοσοσιαλισμός «κοινωνικώς τα πήγαινε καλά», αλλά ...«εξετράπη», μπήκε και στην «ουσία».

Αναφερόμενος στο «στυγνό έγκλημα στην Αμφιάλη» - εννοώντας τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα - επανέλαβε τα περί προβοκάτσιας, αφού, όπως είπε, ο Μιχαλολιάκος «αποκλείεται να έδινε εντολή για βιαιοπραγίες». Οσο για τις «λόγχες που θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια» κατά Μιχαλολιάκο, τα απέδωσε στις «υπερβολές του ρήτορα». Για τα τάγματα εφόδου, όπως είπε στο δικαστήριο, δεν έχει ακούσει ποτέ «και αν κάποιοι εξετράπησαν είναι καταδικαστέοι», χωρίς όμως να μπορέσει να εξηγήσει στο δικαστήριο γιατί η Χρυσή Αυγή δεν διέγραψε τα εν λόγω άτομα. «Με τα διοικητικά δεν έχω καμία σχέση, δεν τ' αναγνωρίζω», απάντησε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που ήταν μεν βουλευτής της, όχι όμως και μέλος της, σύμφωνα με τη γνωστή πλέον θέση των χρυσαυγιτών.

Προσπάθησε επίσης να πάρει πίσω τις παλιότερες δηλώσεις του ότι ο Ρουπακιάς ήταν κομμουνιστής και τον έβαλαν να σκοτώσει τον Φύσσα, αποκαλύπτοντας... αυτήν τη φορά «πληροφορίες» που δήθεν είχε λάβει από «ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας», που δεν κατονόμασε, ότι ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ήταν λέει «στέλεχος» του «ΠΑΜΕ Πετραλώνων». Δεν απάντησε επίσης στο δικαστήριο για το πώς εξηγεί ότι υπήρχαν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής δίπλα στον Ρουπακιά.

Στη συνέχεια ο... αγνός Ελληνας εθνικοσοσιαλιστής, που όμως δεν είναι ναζί, γιατί όπως είπε στην απολογία του - απαντώντας και σε σχετική ερώτηση - οι Ελληνες εθνικοσοσιαλιστές μπορούσαν να αντιτίθενται στους Γερμανούς ομοϊδεάτες τους (πρωτότυπο «είδος» που δεν υπήρξε), ασχολήθηκε και με τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, που έκανε «κομμουνιστικό τσιφλίκι», όπως ανέφερε, τον δήμο. Σημειωτέον ότι ο Αρβανίτης το 2015, ως υποψήφιος τότε της Χρυσής Αυγής στην Αχαΐα, τον είχε μηνύσει για παράβαση καθήκοντος, επειδή με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παραχώρησε στη Χρυσή Αυγή δημοτικό χώρο, κατά την προεκλογική περίοδο.

Αρνήθηκε την ύπαρξη καταστατικού πριν από το 2012 και αναφέρθηκε στο μοναδικό δήθεν καταστατικό για το οποίο κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή και έχει κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, παρά την επισήμανση του δικαστηρίου για το άλλο καταστατικό του 1987, που μιλάει για την αρχή του αρχηγού και μοιράστηκε στην οργάνωση το 1992, σύμφωνα μάλιστα με όσα κατέθεσε μάρτυρας, ενώ και ο μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου, Μιχ. Σπίνος, είχε αναφερθεί σχετικά.

  • Να επισημανθεί ότι στο ρεπορτάζ της Τετάρτης για τις απολογίες των χρυσαυγιτών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση γράφτηκε για τον χρυσαυγίτη Ν. Παπαβασιλείου, που έχει καταδικαστεί αμετάκλητα μαζί με τον Γ. Περρή για τον εμπρησμό του «Cointreau» στην πλ. Αμερικής, ιδιοκτησίας Καμερουνέζου υπηκόου: «Σημειωτέον ότι η καταδικαστική απόφαση έκανε δεκτή την επιβαρυντική περίσταση του νόμου για τέλεση της πράξης "από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος" κ.λπ.». Το σωστό είναι: «Σημειωτέον ότι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση είχε κάνει δεκτή και την επιβαρυντική...».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org