Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού

Ανακοίνωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

«Εχουν όλοι κοινή αντίληψη και πολιτική σε ό,τι αφορά το πολύ σοβαρό θέμα των σκουπιδιών και την παράδοσή τους στην επιχειρηματική δράση». Το παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τον ψευτοκαβγά στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης γύρω από την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων και τις αντιδράσεις από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η Οργάνωση του Κόμματος προσθέτει ότι η διαφωνία τους αφορά το πότε, πόσο και σε ποιον θα εκχωρηθεί η διαχείριση. Σημειώνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η παράταξη της Τ. Καλογιάννη δεν δέχτηκε την πρόταση του δημάρχου διότι δεν προχωρά σε «ολοκληρωμένη και μακροχρόνια» ιδιωτικοποίηση!

«Καμία από τις παρατάξεις που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αρνείται τη μετατροπή των σκουπιδιών σε χρυσό εμπόρευμα για τους επιχειρηματίες, ούτε και αυτήν την ανάπτυξη, που την υπηρετούν ως διακηρυγμένο στόχο τους και στην πράξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που συνεχίζει: «Καμία από αυτές τις δυνάμεις δεν αμφισβητεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τη λογική "ο ρυπαίνων πληρώνει" (εκτός φυσικά από τους βιομήχανους). Κανείς δεν αμφισβητεί τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών γενικά του δήμου, που αρπάζει από τις τσέπες των δημοτών τεράστια ποσά. Κανείς δεν συγκρούεται με την πολιτική που περιορίζει τις μόνιμες προσλήψεις και διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, υποβαθμίζοντας αναπόφευκτα τις υπηρεσίες αποκομιδής και καθαριότητας και ανοίγοντας το δρόμο στην "ανάγκη" ιδιωτικοποίησης. Την ίδια στιγμή, όλοι στηρίζουν τον "εθελοντισμό" στην καθαριότητα της πόλης, ως ένδειξη δήθεν σωστής περιβαλλοντικής συνείδησης. Καμία από αυτές τις παρατάξεις δεν αντιτίθεται στις ΣΔΙΤ και συγκεκριμένα δεν αντιτάχθηκε στην κατασκευή και λειτουργία της πολυδιαφημισμένης μονάδας ΑΣΑ στην Ηπειρο. Τώρα που έστειλε η "ΤΕΡΝΑ" τον πρώτο λογαριασμό (σχεδόν 1 εκατ. ευρώ για 2 μήνες λειτουργία), κόβουν από άλλες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για να καλύψουν τα "εγγυημένα" κέρδη της επιχείρησης και ετοιμάζουν - δήθεν με βαριά καρδιά - αύξηση των ανταποδοτικών τελών».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και του σωματείου τους για τη μη εκχώρηση σε ιδιώτες του έργου της αποκομιδής, για αύξηση των μόνιμων προσλήψεων, για προστασία της υγείας και ασφάλειάς τους σε έναν τομέα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

«Η ουσιαστική αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και συνολικά της διαχείρισης των σκουπιδιών απαιτεί σύγκρουση με την πολιτική στήριξης των κερδών των επιχειρηματιών. Απαιτεί ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών ή την ανταποδοτικότητα στο δήμο. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά σε όλη την Ελλάδα σε αυτόν τον αγώνα. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις λαϊκές οικογένειες να πουν έμπρακτα με τον αγώνα τους:

-- Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω". Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του περιβάλλοντος να προέρχεται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, με τη μεγαλύτερη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

-- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και προστασίας του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org