Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μέριμνα

«Μεταρρυθμίσεις που να σπάνε κόκαλα», για να πειστούν οι επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας «Grant Thornton», μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν, βέβαια, από το ίδιο βήμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Ν. Παπαθανάσης, είχε δώσει τις απαντήσεις του στο αίτημα των βιομηχάνων για μείωση του κόστους παραγωγής, προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις τους. Πέραν των άλλων «πρωτοβουλιών» της κυβέρνησης, ο υφυπουργός ανέφερε πως στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο προβλέπεται «μέριμνα για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις Συλλογικές Συμβάσεις». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι το πρόβλημά τους είναι η ίδια η ύπαρξη των Συλλογικών Συμβάσεων και γι' αυτό η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει μια σειρά εξαιρέσεων από τις κλαδικές και την υπερίσχυση των τοπικών συμβάσεων, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για παραπέρα μείωση των μισθών. Μετά από όλα αυτά, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια ώρα που οι σύμβουλοι των πολυεθνικών ζητούν να «σπάσουν κόκαλα» οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο.

Ουρά

Οσο ήταν στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τους εργαζόμενους στις απεργίες για να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης απέναντι στο «κακό» ΔΝΤ και τις απαιτήσεις των «θεσμών», που όμως «έσταζαν μέλι» για τις αντιλαϊκές - αντεργατικές μεταρρυθμίσεις των ΣΥΡΙΖΑίων, ενάντια στις οποίες κινητοποιούνταν τα συνδικάτα. Προσαρμόζοντας το ίδιο ...τροπάρι στον αντιπολιτευτικό του ρόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε προχτές σε συμμετοχή στην απεργία «ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ξήλωμα κατακτήσεων των προηγούμενων ετών». Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν ξηλώνει, αντίθετα ενισχύει και διευρύνει όσα αντεργατικά μέτρα παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις απεργίες, για παράδειγμα, αξιοποιεί το 50%+1 για να νομοθετήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ στις εξαιρέσεις των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές χρησιμοποιεί το πόρισμα της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργασιακά. Δίπλα σε αυτά, η κυβέρνηση έχει κι άλλους λόγους να ευγνωμονεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού «δικαίωσε» την αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων ως «μονόδρομο» τάχα για το λαό, υπερασπίστηκε το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης ως κοινό «όραμα» εργαζομένων και κεφαλαίου, ενώ με τις όποιες δυνάμεις του στο κίνημα στήριξε μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ τη γραμμή του εκφυλισμού και της ενεργότερης εμπλοκής κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα. Και μόνο αυτά είναι αρκετά για να κόψουν οι εργαζόμενοι μια και καλή τη φόρα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τους κάνει «ουρά» στον κάλπικο καβγά του με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ευαίσθητοι

«Πιάστηκε η καρδιά τους» στην ΕΕ για τους θανάτους στο κολαστήριο της Μόριας. «Η πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός, για το οποίο λυπούμαστε βαθιά», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές δημιουργούν «μη βιώσιμες συνθήκες» στα ελληνικά νησιά. Αμέσως μετά τα κροκοδείλια δάκρυα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, απόρροια της Συμφωνίας με την Τουρκία και του διπλού εγκλωβισμού, η Κομισιόν χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, τα οποία με βεβαιότητα οδηγούν σε ακόμα περισσότερους θανάτους στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, αλλά και σε χειρότερες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας πιστά τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Μέχρι εκεί φτάνει επομένως η «ευαισθησία» τους: Στην έκφραση «συλλυπητηρίων» για τα θύματα της δικής τους αντιδραστικής πολιτικής στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, την οποία εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή της ΝΔ.

Ερωτήσεις

Στον «αντιπολιτευτικό» τους οίστρο, 26 (!) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας για τη φοιτητική εστία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, που παραμένει κλειστή από το 2005. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η υποστήριξη των φοιτητών που προέρχονται από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας είναι υποχρέωση της πολιτείας», καθώς «αρκετές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για μίσθωση φοιτητικών κατοικιών». Η πρόθεση της ΝΔ να εμπλέξει ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης είναι γνωστή και την υπερασπίστηκε πρόσφατα, επιχειρηματολογώντας υπέρ των ΣΔΙΤ, σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ. Το ερώτημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι γιατί η εστία δεν αποκαταστάθηκε και δεν επαναλειτούργησε όλη την περασμένη πενταετία, που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όψιμα θυμήθηκε τις ανάγκες των φοιτητών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι επί των ημερών του οι εστίες συνέχιζαν να καλύπτουν μόλις το 9% του συνόλου των φοιτητών, ενώ η μείωση των δαπανών για την Εκπαίδευση κατά 34% το διάστημα 2011 - 2018 έχει τη σφραγίδα και της δικής του διακυβέρνησης. Αυτήν την πραγματικότητα προσπάθησε να συγκαλύψει ο πρώην υπουργός Γαβρόγλου, ο οποίος, απαντώντας πριν από ένα χρόνο σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τις εστίες, έλεγε προκλητικά ότι «ταυτίζεστε με τη ΝΔ» και ότι ο προγραμματισμός για την αναβάθμιση των εστιών απαιτεί τουλάχιστον ...10 χρόνια! Ας ανατρέξουν λοιπόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα πρακτικά εκείνης της συζήτησης στη Βουλή για να πάρουν τις απαντήσεις που ζητάνε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1853 Ξεκινά ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και των Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - Βρετανίας - Γαλλίας. Ο πόλεμος έληξε το Φλεβάρη του 1856 με ήττα της Ρωσίας.

1910 Στην Πορτογαλία ξεσπά αστικοδημοκρατική εξέγερση, η οποία ανατρέπει τη μοναρχία.

1917 Γεννιέται η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα.

1918 Εν μέσω επαναστατικών ζυμώσεων και αναβρασμού, συγκροτείται η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ στη Γερμανία, στην οποία μετείχε για πρώτη φορά με δύο στελέχη του και το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Φ. Σάιντεμαν και Γκ. Μπάουερ). Οι κυρίαρχες τάξεις δεν μπορούσαν πια να κυβερνούν τη χώρα χωρίς να υποστηρίζονται ανοιχτά από τους ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας. Με τη σειρά τους, οι ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος συνασπίστηκαν πρόθυμα με τα αστικά κόμματα, δηλώνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον της «εθνικής ενότητας». Το στέλεχος του κόμματος Ε. Νόσκε θα γράψει αργότερα: «Το παλαιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν ήθελε την επανάσταση. Οταν η στρατιωτική συντριβή έγινε αναπόφευκτη, το κόμμα αυτό έστειλε τους ηγέτες του στην κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ του Μπάντεν για να προσπαθήσουν να σώσουν την κατάσταση».

1927 Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Καταπολέμησης του Κομμουνισμού, την οποία συγκρότησε η ελληνική κυβέρνηση. Ως πρώτο μέτρο αποφασίζεται «η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία». Μελετάται επίσης «η διάλυση των κομμουνιστικών σωματείων».

1934 Ο μετέπειτα δικτάτορας Ι. Μεταξάς δηλώνει ανοιχτά από το βήμα της Βουλής: «Απεκτήσαμεν την πεποίθησιν (...) ότι η λύσις του πολύπλοκου πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος ουδόλως δύναται να επιτευχθεί διά της συνεχίσεως των κοινοβουλευτικών μεθόδων».

1934 Στην Ισπανία κηρύσσεται γενική πολιτική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι. Στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνονται σχεδόν 3.000 εργάτες, ενώ συλλαμβάνονται πάνω από 30.000.

1943 Σε ομιλία του στο Πόζναν της Πολωνίας, ο Χάινριχ Χίμλερ ξετυλίγει το σχέδιο μαζικής εξόντωσης των Εβραίων.

1947 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ (Μαξ Πλανκ), ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1918).

1955 Πεθαίνει ο στρατάρχης και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.

1957 Συνέρχεται το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδικάτων στη Λειψία.

1957 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον πρώτο στον κόσμο τεχνητό δορυφόρο της Γης («Σπούτνικ-1»).

1970 Πεθαίνει η Αμερικανίδα μουσικός Τζάνις Τζόπλιν.

1974 Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας προειδοποιούν ότι το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το 1990 και κατά 40% μέχρι το 2014, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org