Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Βαφτίζουν την ένταση της καταστολής ... «δημοκρατική αυστηρότητα»

Copyright 2016 The Associated

Την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να κλιμακώσει τον αυταρχισμό και την καταστολή κατά ανυπεράσπιστων ανθρώπων, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Περιγράφοντας τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, ο Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας», προσθέτοντας πως στο εσωτερικό της χώρας θα υπάρξουν πολιτικές «αποτροπής της μετανάστευσης» και «αυστηρής διαχείρισης».

Προκειμένου δε να δικαιολογήσει τον δραστικό περιορισμό - σε σημείο εξαφάνισης - του δικαιώματος του ασύλου, εξέφρασε τον έωλο ισχυρισμό πως οι τελευταίες αφίξεις είναι τέτοιες που δείχνουν πως «αυξάνεται το μεταναστευτικό προφίλ και μειώνεται το προσφυγικό προφίλ». Μάλιστα, σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού, ισχυρίστηκε πως όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας «θα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες» και να κρατούνται στα κλειστά κέντρα, λες και οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι είναι εγκληματίες!

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει καλύτερη κατανομή μεταξύ των κρατών - μελών και περισσότερες επιστροφές. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κύπρος θα θέσουν από κοινού το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης, σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος μεταβαίνει στην Αγκυρα για επαφές με Τούρκους αξιωματούχους, με βασικό στόχο την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως το τελευταίο πεντάμηνο οι ροές αυξήθηκαν κατά 200%, ενώ απέδωσε αυτήν την αύξηση στο γεγονός ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση «περνάνε σε όλο και πιο δύσκολη φάση», στις επιχειρήσεις - «σκούπα» που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη κατά των μεταναστών, στις συγκρούσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και στις πιέσεις που δέχονται οι αφγανικοί πληθυσμοί του Ιράν.

Οι προθέσεις αυτές της κυβέρνησης βρήκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ένθερμους συμπαραστάτες στα άλλα αστικά κόμματα και πρώτα και κύρια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, όπως βέβαια οι εκπρόσωποι και των υπόλοιπων, δεν ανέφερε κουβέντα για τις αιτίες του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, προφανώς για να μη δυσαρεστήσει τους συμμάχους του κόμματός του, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Μίλησε αόριστα για πολέμους, είπε, ενισχύοντας το κλίμα συναίνεσης ότι «δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση για την αύξηση των ροών», ενώ θεώρησε αυτονόητη την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Στο μεταξύ, σύσκεψη για το Μεταναστευτικό, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποφασίστηκε, επίσης, ότι τη δημόσια επικοινωνία για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Προδιαγράφουν περισσότερους νεκρούς και κατατρεγμένους

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ότι η στρόφιγγα ανοιγοκλείνει σε συνδυασμό με το παζάρι των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Τουρκία.

Πρόσθεσε πως είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης που εφαρμόζουν την απάνθρωπη και επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά. Οπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον διπλό εγκλωβισμό τους στα νησιά.

Αναφερόμενη στα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, σημείωσε πως είναι απαράδεκτα, αντιδραστικά και θα έχουν ως αποτέλεσμα να είναι περισσότεροι οι νεκροί και οι κατατρεγμένοι. «Δεν είναι εγκληματίες αυτοί οι άνθρωποι για να τους στερείτε την ελευθερία τους», είπε, ενώ ως προς το μεταναστευτικό προφίλ που - κατά την κυβέρνηση - έχουν οι περισσότεροι που έρχονται στη χώρα μας, ανέφερε πως ανατρέπει τη θεμελιώδη αρχή της εξατομικευμένης προσέγγισης που πρέπει να έχει η εξέταση ενός αιτήματος παροχής ασύλου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος ενάντια στις συμφωνίες για τον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, για το κλείσιμο των hot spots, για τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα σε ανθρώπινες συνθήκες, κ.λπ. Επίσης, έθεσε το θέμα των εργαζομένων στα hot spots και τις άλλες δομές των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.

Μετά την ενημέρωση από τον υπουργό και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, η συζήτηση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η καταστολή κατά των προσφύγων και μεταναστών(2023-02-14 00:00:00.0)
Ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα και ροές για τις ανάγκες του κεφαλαίου(2023-01-18 00:00:00.0)
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2021-11-30 00:00:00.0)
Κοινή πρωτοβουλία για επιστροφές μεταναστών(2019-07-24 00:00:00.0)
«Δημοκρατική» καταστολή με εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ(2019-07-17 00:00:00.0)
Κριτική για «αναποτελεσματικότητα» που βλάπτει το κεφάλαιο(2016-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ