Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στη διαφύλαξη και ενίσχυση της δράσης του ΚΕΘΕΑ

Συνάντηση χτες στη Βουλή με τον διευθυντή και το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Κέντρο

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που έφερε η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αργά το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Β. Γκιτάκο και το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Λούλα Καρατζά, μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ.

Στη συζήτηση τέθηκαν από τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ και το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν για το ίδιο το μέλλον του ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την ΠΝΠ της κυβέρνησης που αλλάζει το χαρακτήρα του Οργανισμού και καταργεί το ίδιο το περιεχόμενο και το μοντέλο λειτουργίας του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη διαχρονική δράση του ΚΚΕ να αναδείξει το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και τις αιτίες που το γεννούν, αλλά και τη διαχρονική στάση του ΚΚΕ στη στήριξη του έργου του ΚΕΘΕΑ, δηλώνοντας ότι «η μεγάλη προσφορά του ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας βρίσκεται στους χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους, που μέσα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μπόρεσαν να αλλάξουν τη ζωή τους και από το δρόμο των ναρκωτικών βρέθηκαν ξανά στο δρόμο της κοινωνικής ζωής και δράσης».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ακόμα ότι «το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον αγώνα του ΚΕΘΕΑ και των εργαζομένων του ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τόσο στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλίες, ήδη κατατέθηκε Ερώτηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά κυρίως με τις δυνάμεις του μέσα στην κοινωνία και τη νεολαία, για μια ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά».

Μετά τη συνάντηση, ο Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, δήλωσε: «Για μας είναι πολύ σημαντικό να μην "πληγωθεί" ο οργανισμός, να διατηρήσει το αυτοδιοίκητό του και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να τον υπερασπιστούμε και θα το κάνουμε. Και αυτό εκφράστηκε από την ενότητα που έχουμε τόσο με τον Σύλλογο των Εργαζομένων, όσο με το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που συναντήσαμε μέχρι αυτήν τη στιγμή, που φαίνεται να στηρίζουν τη στάση μας».

Και ο Δημήτρης Κολοκάθης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, είπε: «Η ΠΝΠ έρχεται να ανατρέψει 37 χρόνια λειτουργίας ενός Οργανισμού - υπόδειγμα στη χώρα και με διεθνή ακτινοβολία. Είναι μια πράξη, την οποία θεωρούμε ως εργαζόμενοι συκοφαντική και δυσφημιστική για το σύνολο των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ, διότι έρχεται να εξορθολογίσει, λέει, τον Οργανισμό σε ζητήματα "χρηστής διαχείρισης και διοίκησης". Εναν Οργανισμό ο οποίος ουδέποτε έχει δώσει πρωτοσέλιδα για οποιαδήποτε κακή είδηση παρά μόνο για καλές. Πρέπει να αποσυρθεί και θεωρούμε ότι πρέπει γι' αυτό να γίνει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και από κόμματα και από την κοινωνία».

Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Η ΠΝΠ καταργεί με αυταρχικό τρόπο το αυτοδιοίκητο του μεγαλύτερου δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας. Το υπουργείο Υγείας θα διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και θα ορίζει τη θεματολογία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του Οργανισμού στο θέμα της τοξικοεξάρτησης. Θυμίζουμε ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι «στεγνά», δηλαδή δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα, είναι απολύτως δωρεάν και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού, από τον οποίο έχουν αποφοιτήσει και ενταχθεί «καθαροί» στην κοινωνία χιλιάδες πρώην χρήστες, στα 36 χρόνια λειτουργίας του. Και όλα αυτά παρά την οικονομική θηλιά που του έχουν βάλει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, πετσοκόβοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του, απαγορεύοντας να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ορθώνοντας εμπόδια στην ανάγκη να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν νέες μονάδες του ΚΕΘΕΑ στη χώρα παρά τα επιτακτικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, καθώς τα οξυμένα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα δίνουν πλέον επιδημικές διαστάσεις στη χρήση ναρκωτικών.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον ν. 4139/2013, που αποποινικοποίησε τη χρήση κάνναβης (άρθρο 29), νομιμοποίησε τη δράση ιδιωτών στην Πρόληψη, στην Απεξάρτηση, στην Κοινωνική Επανένταξη (άρθρο 53 και 55). Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ έρχεται να υπηρετήσει τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για «μείωση της βλάβης», μια πολιτική που πριμοδοτούν και εφαρμόζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Είναι το επόμενο βήμα σ' ένα προαναγγελθέν έγκλημα που πριονίζει τα θεμέλια της απεξάρτησης, με θύματα χιλιάδες χρήστες, που τους στερεί το δικαίωμα να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενους του Οργανισμού που βιώνουν την αβεβαιότητα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org