Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέο αίτημα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η διαχείριση των απορριμμάτων
  • Κατέθεσε τις θέσεις της στην περιφερειακή αρχή
  • Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην περιοχή

Οι μαθητές στους δρόμους ενάντια στη χωματερή
Οι μαθητές στους δρόμους ενάντια στη χωματερή
Να ενταχθούν στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτώβρη, το ζήτημα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική όσο και το ζήτημα για το έγκλημα της νέας χωματερής στη Φυλή ζητούν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Αττικής και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου επισυνάπτονται δύο κείμενα: Στο ένα αναλύεται η πρόταση του συνδυασμού του ΚΚΕ για διαχείριση των απορριμμάτων με άξονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και στο δεύτερο τεκμηριώνεται, γιατί αυτό που συμβαίνει στη Φυλή, με τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για νέα χωματερή, σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό «Γεννηματά 2», είναι ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του λαού που υποφέρει.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», σχολιάζοντας την παρελκυστική τακτική της περιφερειακής αρχής στη συζήτηση του οξυμένου αυτού προβλήματος, αναφέρει:

«Πρόκειται για τη γνωστή τακτική των εκάστοτε διοικήσεων που εναλλάσσονται στην Περιφέρεια Αττικής:

Προεκλογικά διαβεβαιώνουν, όπως τώρα η "Νέα Αρχή για την Αττική" της ΝΔ, ότι έχουν έτοιμο σχέδιο για την οριστική "λύση" του προβλήματος - και δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσουμε ότι έχουν ήδη καταλήξει στους αντιλαϊκούς τους σχεδιασμούς - και μετεκλογικά κάνουν ό,τι μπορούν για να "τρενάρουν" τη δημοσιοποίησή τους, φροντίζοντας να διαμορφώσουν στο μεταξύ κλίμα αποδοχής, ανοχής έστω, απέναντι στις καταστροφικές για την υγεία και το περιβάλλον επιλογές τους.

Αντίστοιχα από τη θέση της "αξιωματικής αντιπολίτευσης", όπως τώρα η "Δύναμη Ζωής" του ΣΥΡΙΖΑ, καταφεύγουν σε κάθε είδους δικαιολογίες, ακόμη και σε κατάφωρα ψέματα, προκειμένου να σώσουν τα όποια προσχήματα τους απόμειναν. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο πρωτοφανής ισχυρισμός του εκπροσώπου της υπόψη παράταξης στη συνεδρίαση της 20/9 ότι δεν συντρέχει λόγος κατεπείγοντος για τη συζήτηση του θέματος. Και αυτό, τη στιγμή που η κατάπτυστη υπ' αρ. 248/1.8.19 ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για τη δημοπράτηση του νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής, πάρθηκε από τους ομοτράπεζούς του στον ΣΥΡΙΖΑ στην 22η κατεπείγουσα συνεδρίασή της από κοινού με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ!

Μιλάμε για μια εργολαβία προϋπολογισμού 61,8 εκ. ευρώ (με το "δικαίωμα προαίρεσης" και τον ΦΠΑ), που επιχειρείται να γίνει με "απευθείας διαπραγμάτευση" καθώς γίνεται και πάλι επίκληση "λόγων κατεπείγοντος"! Και ο νοών νοείτω!».

Θυμίζουμε ότι εκτός από την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, σε νέο χώρο που αποφασίστηκε εν κρυπτώ την 1η Αυγούστου, σε πρόσφατη συζήτηση του περιφερειάρχη με τους 66 δημάρχους της Αττικής έκανε γνωστές τις προθέσεις κυβέρνησης και Περιφέρειας. Αυτές εστιάζουν στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην επ' αόριστον λειτουργία της χωματερής στη Φυλή και στην «ενεργειακή αξιοποίηση» αποβλήτων, δηλαδή στην καρκινογόνο καύση από βιομηχανίες.

Συνεχίζονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις παρά τα ψέματα και την προσπάθεια καταστολής

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι μαθητικές κινητοποιήσεις στα Ανω Λιόσια, με κεντρική διεκδίκηση το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής. Από την περασμένη Δευτέρα, τα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης τελούν υπό κατάληψη, με τους μαθητές να έχουν αποφασίσει ήδη τη συμμετοχή τους στη μεγάλη κινητοποίηση στις 9 Οκτώβρη στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Χτες στα υπό κατάληψη σχολεία προστέθηκε και το Γυμνάσιο Χασιάς, ενώ εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά έξω από το δημαρχείο της Φυλής, στα Ανω Λιόσια.

Οι μαθητές καταγγέλλουν ότι ο γγ του δήμου Φυλής, Αργύρης Αργυρόπουλος, προσπάθησε με ψέματα να τους πείσει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει απόφαση για νέα χωματερή ή ότι ο δήμαρχος Παππούς δεν έχει υπογράψει κάτι τέτοιο και άλλα. Πρόκειται για προκλητική στάση της δημοτικής αρχής, που έχει εκλεγεί με στήριξη από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η απόφαση για νέα χωματερή πάρθηκε ομόφωνα στον αρμόδιο φορέα, όπου συμμετέχουν ο σημερινός και ο προηγούμενος δήμαρχος της πόλης.

Ενώ, σε μια ακόμα προσπάθεια να χτυπηθούν οι μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή, η διεύθυνση του 1ου ΓΕΛ Ανω Λιοσίων καλεί τους γονείς να «σπάσουν» την κατάληψη. Προφανώς συμφωνώντας με τις μεθοδεύσεις για νέο ΧΥΤΑ στην περιοχή και με τη διαιώνιση της λειτουργίας της υπάρχουσας χωματερής στέλνει μηνύματα με τα οποία «παρακαλεί» τους γονείς να «βοηθήσουν στην επαναλειτουργία του σχολείου»... Σε ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Ενότητα Γονέων Ανω Λιοσίων» σημειώνει ότι θεωρεί λαθεμένη την ενέργεια της Διεύθυνσης να καλέσει τους γονείς να παρέμβουν, για να σταματήσουν οι μαθητές τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. «Ο ρόλος της Διεύθυνσης του σχολείου δεν είναι να μας βάλει να φαγωθούμε μεταξύ μας γονείς και μαθητές. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να στηρίξει την προσπάθεια και την κοινή πάλη ενάντια στο καρκίνωμα της χωματερής. Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τη μορφή πάλης που έχουν καταλήξει οι μαθητές, την έχουν αποφασίσει οι ίδιοι μέσα από συνελεύσεις και οι ίδιοι θα καταλήξουν για τη συνέχεια ή την αλλαγή της μορφής της», αναφέρεται στην ανακοίνωση, καλώντας τους Συλλόγους και την Ενωση Γονέων να στηρίξουν τον μαθητικό αγώνα και να συμμετάσχουν στις πρωτοβουλίες των σωματείων και των φορέων Δυτ. Αττικής ενάντια στη χωματερή.

Επόμενος σταθμός η 9η Οκτώβρη

Επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεων είναι ο αποκλεισμός της Λεωφόρου ΝΑΤΟ (στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής) που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων και των Φορέων απαιτεί να μη δημιουργηθεί νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή, να κλείσει η σημερινή χωματερή, να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας και να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Να μη μετατραπούν σε ΧΥΤΥ τα παλιά λατομεία της περιοχής, όπως του Μουσαμά στην Πετρούπολη, το Μελετάνι, το ΤΙΤΑΝ και του Σταμέλου. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, να μην προχωρήσει η καύση. Παλεύει για ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό.

Πούλμαν για τον αποκλεισμό της λεωφόρου ΝΑΤΟ την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, θα αναχωρήσουν από: Ολυμπιακό Χωριό, στις 5.45 μ.μ. από Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Κόκκινο Μύλο, στις 5.45 μ.μ. από Τριγωνική Πλατεία. Μενίδι, στις 6 μ.μ. από πλατεία Καράβου. Ανω Λιόσια, στις 6 μ.μ. από Τριγωνική Πλατεία (πίσω από το δημαρχείο). Ελευσίνα, στις 5.45 μ.μ. από Δημοτικό Πάρκινγκ Ελευσίνας. Ασπρόπυργο, στις 6 μ.μ. από πλατεία 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου.

  • Σε κινητοποίηση ενάντια στον ΧΥΤΑ καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Αγίων Αναργύρων - Καματερού, την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όπου θα συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ