Νέοι όρκοι πίστης ότι η χώρα παραμένει, ως πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στην πρώτη γραμμή των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δόθηκαν χτες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην τελετή παραλαβής, στο Στεφανοβίκειο, 10 ελικοπτέρων τύπου CH-47 «Chinook» και 70 αναγνωριστικών ελικοπτέρων τύπου OH-58D «Kiowa Warrior», στο πλαίσιο υλοποίησης διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας και ΗΠΑ για «παραχώρηση αμυντικού υλικού», στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταχειρισμένα ελικόπτερα από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, τα οποία εντάσσονται εδώ στην Αεροπορία Στρατού.
Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, οι αρχηγοί των τεσσάρων επιτελείων και ο πρ. υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος. Από πλευράς ΗΠΑ, παρέστησαν η αναπ. υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για τις εξαγωγές και την τέτοια συνεργασία (Deputy Assistant Secretary of the Army for Defense Exports and Cooperation) Αν Κατάλντο, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ.
Στο χαιρετισμό του στη χτεσινή φιέστα στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε την παράδοση των ελικοπτέρων «απτή απόδειξη της αυξανόμενης συμμαχίας μας», ενώ συνεχάρη τον Ελληνα υπουργό Αμυνας για την «πολύ επιτυχημένη επίσκεψή» του πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με μια σειρά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, σημειώνοντας ότι «η υποδοχή που έλαβε στο Πεντάγωνο αποτελεί ένδειξη της αμοιβαίας δέσμευσης των κυβερνήσεών μας να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», προσθέτοντας πως «η μετοχή της ελληνοαμερικανικής σχέσης είναι σήμερα στο υψηλότερο σημείο της από ποτέ άλλοτε».
Δίνοντας παράλληλα μια γεύση της παραπέρα εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι και περιγράφοντας μια γιγαντιαία κινητοποίηση προσωπικού και μέσων, όπου η Ελλάδα καλείται να παίξει βασικό ρόλο κόμβου διεκπεραίωσης από την Αλεξανδρούπολη και άλλα σημεία, ο Τζ. Πάιατ σημείωσε πως «είμαστε στη μέση του πιο εντατικού καλοκαιρινού προγράμματος ασκήσεων που έχει δει η Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα πραγματοποιηθούν εννέα διαφορετικές στρατιωτικές ασκήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες προσωπικού από κράτη - μέλη (σ.σ. του ΝΑΤΟ) και εταίρους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν συμβατικές και ασύμμετρες απειλές», με βασικό αντικείμενο «τις προσπάθειές μας για τον εξορθολογισμό των "λοτζίστικς" και την ενίσχυση της διασυνοριακής κίνησης» των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την πρόσφατη άσκηση «Saber Guardian», δηλώνοντας «πολύ εντυπωσιασμένος και ευγνώμων για το πόσο ικανοποιητικά υποστήριξε ο Ελληνικός Στρατός τα 650 και πλέον οχήματα που έφτασαν πρόσφατα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πόσο γρήγορα τα στρατιωτικά αυτά οχήματα διεκπεραιώθηκαν καθ' οδόν προς πέντε ξεχωριστές τοποθεσίες σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, για να συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση».
«Οι ελληνικές δυνάμεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, παρέχοντας όχι μόνο την υλικοτεχνική υποστήριξη (...) αλλά (...) υποστηρίζοντας και με έναν ουλαμό τεθωρακισμένων, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητά τους και την ποιότητά τους, προσφέροντας παράλληλα μια ακόμη ευκαιρία για ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας στις δυνάμεις μας», σημείωσε.
Αναφερόμενος ειδικά στα ελικόπτερα «Kiowa», έκανε σαφές ότι παραχωρούνται στο ελληνικό οπλοστάσιο με συγκεκριμένο καταμερισμό και αποστολές εντός ευρωατλαντικού πλαισίου: «Θα καλύψουν ένα άμεσο χάσμα στις απαιτήσεις της Ελλάδας για ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης και θα προωθήσει τον στόχο του Ελληνικού Στρατού να δημιουργήσει δύο επιχειρησιακές αεροπορικές ταξιαρχίες, επιτρέποντας την ισχυρότερη ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Εκανε εξάλλου καθαρό ότι τα εν λόγω ελικόπτερα θα αξιοποιηθούν στις επερχόμενες διμερείς ασκήσεις, παρέχοντας «αυξημένες ευκαιρίες κατάρτισης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας των δυνάμεών μας», αρχής γενομένης από την άφιξη το φθινόπωρο στο Στεφανοβίκειο της 3ης αμερικανικής Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού για χειμερινή εκπαίδευση στην κεντρική Ελλάδα.
Τέλος, ο πρέσβης αποκάλυψε πως οι δύο κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει «σημαντικές συζητήσεις για τη ναυπήγηση νέων πλοίων και την πώληση των ελληνικών "F-16 Block 30"», τα παλιότερα «F-16» που έχει η ελληνική ΠΑ και κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί μια σειρά σχέδια για πώλησή τους, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση των υπολοίπων ή και να μπουν βάσεις για την αγορά «F-35».
Η, δε, Κατάλντο, κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό των διμερών σχέσεων, θύμισε ότι οι δυο χώρες είναι «σύμμαχοι» εδώ και πάρα πολλά χρόνια και στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι σήμερα οι δυο κυβερνήσεις έχουν οικοδομήσει μια «στρατηγική σχέση» στην Ανατ. Μεσόγειο.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην τελετή, εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Αποστολάκης είπε ότι η παράδοση των ελικοπτέρων «είναι απόρροια και έμπρακτη υλοποίηση της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «δρέπουμε τους καρπούς ενός πλαισίου στενής στρατηγικής συνεργασίας, που δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια και την εκατέρωθεν διαμόρφωση θετικού κλίματος και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη». Ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στους Πάιατ και Κατάλντο, είπε πως «σήμερα έχουμε άλλο ένα απτό αποτέλεσμα της στρατηγικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ. (...) παρακολουθούμε μια συνεχώς αυξανόμενη δυναμική και νέες πτυχές στις στρατιωτικές μας σχέσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι βιώνουμε μια μεγάλη αμυντική συνεργασία με στρατηγικό αντίκτυπο, η οποία δεν έχει ακόμη επιτύχει πλήρως το δυναμικό και την ικανότητά της. Σε αυτήν την εποχή των απρόβλεπτων προκλήσεων, η Ελλάδα ως αξιόπιστος σύμμαχος παραμένει στην πρώτη γραμμή και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και παροχής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και πέραν αυτής».
Από κοντά και ο Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου, ο οποίος τόνισε ότι «η μακρόχρονη φιλία και συνεργασία» των δύο χωρών δεν αφορά μόνο την παροχή οπλισμού αλλά και τις συνεχείς συνεκπαιδεύσεις. Ειδικά για την ένταξη των ελικοπτέρων «Kiowa», έκανε σαφές ότι η ένταξή τους στο ελληνικό οπλοστάσιο «ενισχύει το ρόλο μας στο ΝΑΤΟ» και «αυξάνει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».