Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Στους «κινδύνους, εγχώριους και εξωτερικούς» που παραμένουν στέκεται η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στην «έκθεση επισκόπησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος», θέτοντας στις άμεσες προτεραιότητες και το ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Οπως λένε, «η επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας απαιτούν την ενεργό συνδρομή και του πιστωτικού συστήματος, το οποίο με το υφιστάμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων αδυνατεί να συμβάλει καθοριστικά σε αυτήν την προσπάθεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση των «βιώσιμων» επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Δεκέμβρη 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εμφανίζονται στους ισολογισμούς των τραπεζών διαμορφώθηκαν σε 81,8 δισ. ευρώ (45,4% επί του συνόλου των τραπεζικών χορηγήσεων) έναντι 94,4 δισ. το Δεκέμβρη του 2017 (ποσοστό 47,2%). Επισημαίνεται ότι 11,9 δισ. ευρώ (το 14,5% των «κόκκινων» δανείων) έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας και εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

ΕΚΤ: Ετοιμότητα για νέο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει προς νέο κύκλο «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής, με φόντο βέβαια την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και στόχο την αναβάθμισή της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

«Αν δεν υπάρξει βελτίωση, με αποτέλεσμα να απειλείται η διατηρήσιμη επάνοδος του πληθωρισμού στο στόχο μας, θα απαιτηθεί πρόσθετη στήριξη», τόνισε ο Μ. Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, κατά την ετήσια σύνοδό της στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των βασικών επιτοκίων του ευρώ, που προσδιορίζει η ΕΚΤ, λέγοντας ότι «θα το κάνουμε ξανά για να απαντάμε σε κάθε πρόκληση στη σταθερότητα των τιμών στο μέλλον». Η ΕΚΤ, πρόσθεσε, θα αξιοποιήσει τις επόμενες βδομάδες για να μελετήσει τις επιλογές της.

Η προαναγγελία της νομισματικής πολιτικής προκάλεσε την άμεση αντίδραση των χρηματαγορών, οδηγώντας μεταξύ άλλων σε υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, καθώς και σε νέα μεγάλη πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, σε δήλωσή του έσπευσε να υπογραμμίσει: «Ο Μ. Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε ότι μπορεί να έρθουν περισσότερα μέτρα οικονομικής τόνωσης, κάτι που αμέσως έριξε το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας αδίκως ευκολότερο γι' αυτούς να ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ. Το κάνουν αυτό χωρίς αντίδραση εδώ και χρόνια, μαζί με την Κίνα και άλλους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ