Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεσκεπάζουν τα κυβερνητικά παραμύθια οι «χλιαρές» αντιδράσεις της ΕΕ και οι συστάσεις των ΗΠΑ για «διάλογο»

Copyright 2018 The Associated

Με ένα «χλιαρό» κείμενο συμπερασμάτων, που ξεγυμνώνει για μια ακόμα φορά την κυβερνητική προσπάθεια εφησυχασμού που παρουσιάζει την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως τάχα «εγγύηση» για την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, ολοκληρώθηκε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, με θέμα τη διεύρυνση της Ενωσης, στο οποίο όμως συζητήθηκαν και οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ενόψει και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στο κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο φανερά επιχειρείται να «τηρηθούν ισορροπίες» και να συμβιβαστούν τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι αλληλεξαρτήσεις ΕΕ - Τουρκίας, εκφράζονται οι «σοβαρές ανησυχίες» του Συμβουλίου «για τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλείται η Τουρκία «να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες»! Παράλληλα, το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν «επιλογές για απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση», επισείοντας την απειλή κυρώσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» (πέρα από τις ενταξιακές συνομιλίες) και τις εργασίες για την Τελωνειακή Ενωση.

«Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιούνη 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ή να ολοκληρωθούν περαιτέρω κεφάλαια και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Ενδεικτικό παράλληλα για το πόση «αξία» έχουν οι διακηρύξεις αυτές, είναι και το ότι στο κείμενο εξαρχής «επαναβεβαιώνεται» η σημασία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, έναν «εταίρο - κλειδί» όπως χαρακτηρίζεται, ενώ αναγνωρίζεται και η θετική συνεισφορά της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών μέσα από τη συμφωνία για το Προσφυγικό.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα χτες, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, απ' τον οποίο σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής το Συμβούλιο να καταδικάσει «απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ» και «να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικές πηγές επικαλούνταν τις προηγούμενες μέρες, ως τάχα ενδεικτική της υποτιθέμενης «σθεναρής στάσης» της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, και τη διακήρυξη των MED7 (των αρχηγών των κρατών - μελών του ευρωπαϊκού Νότου που συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή), οι οποίοι σε διακηρυκτικό επίπεδο εξέφρασαν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» προς την Κύπρο «στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Αλλωστε, μονοπώλια κρατών του ευρωπαϊκού Νότου συμμετέχουν στην εξορυκτική διαδικασία, προσβλέποντας στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Την ίδια ώρα βέβαια, οι «7» καλούσαν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, το ζήτημα έθεσαν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ο Γ. Κατρούγκαλος και ο ομόλογός του της Κύπρου, ζητώντας «να σταλεί στην Αγκυρα ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής» και ενώ από τη μεριά της Κύπρου γινόταν λόγος για απειλή «βέτο» σε περίπτωση που η ΕΕ δεν «σκληρύνει» τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις.

Εντούτοις, ουδεμία αναφορά έγινε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, καθώς το παζάρι και οι ανταγωνισμοί δεν επέτρεψαν μια κοινή θέση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αντέδρασαν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Τώρα είναι η ώρα για διάλογο» λέει ο Πάιατ

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτική ήταν και η χτεσινή παραίνεση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, που με αφορμή την κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης στην κυπριακή ΑΟΖ, κάλεσε εκ νέου την Τουρκία σε «διάλογο».

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος σχετικά χτες, κατά την παρουσία του στο Στεφανοβίκειο, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ δήλωσε: «ΗΠΑ και ΕΕ μοιράζονται μια προοπτική για τις εξελίξεις στα ύδατα στα ανοικτά της Κύπρου, και, ειδικότερα, το κοινό μας συμφέρον για αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία. Μίλησα με σαφήνεια για αυτά τα θέματα την περασμένη βδομάδα στις δημόσιες παρεμβάσεις μου στην Ουάσιγκτον και ο εκπρόσωπος του (σ.σ. αμερικανικού) υπουργείου Εξωτερικών το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε την ισχυρή αμερικανική αντίληψη ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες».

Θυμίζουμε εξάλλου πως η δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου στην οποία παρέπεμψε ο Τζ. Πάιατ (βλέπε σελ. 4), κάνει λόγο για «περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της» και καλεί «όλα τα μέρη να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» από την ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά(2020-12-11 00:00:00.0)
Κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ με οδηγό την αυθαίρετη τουρκο-λιβυκή συμφωνία(2020-03-28 00:00:00.0)
Υποκρισία για την τουρκική εισβολή στη Συρία(2019-10-15 00:00:00.0)
Επιμένει η Βρετανία στην αμφισβήτηση της κυπριακής κυριαρχίας(2019-05-16 00:00:00.0)
Παραμύθι...(2019-05-10 00:00:00.0)
Κλείνει τα μάτια η ΕΕ(2000-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ