Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η δίκη των αγωνιστών φοιτητών για την κινητοποίηση στο Αγαλμα Τρούμαν

Σε συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στα δικαστήρια της πρ. Σχολής Ευελπίδων καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι

Από την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ
Από την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ
Συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων πραγματοποιούν σήμερα στις 8.30 το πρωί φοιτητές και εργαζόμενοι συμπαραστεκόμενοι στους δύο αγωνιστές φοιτητές οι οποίοι οδηγούνται σε δίκη με ανυπόστατες και βαριές κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στις 16 Απρίλη του 2018. Θυμίζουμε ότι η κινητοποίηση αυτή ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και την εμπλοκή της χώρας μας είχε δεχθεί άγρια καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, όταν οι φοιτητές επιχείρησαν συμβολικά να αποκαθηλώσουν τον ανδριάντα του μακελάρη των λαών Χ. Τρούμαν, που στέκει στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομία αφού άνοιξε κεφάλια διαδηλωτών προχώρησε και σε δύο προσαγωγές που αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προκαλώντας πανελλαδικό κύμα συμπαράστασης, αλλά και την άμεση κινητοποίηση συνδικάτων και φοιτητικών συλλόγων στη ΓΑΔΑ.

Για τη σημερινή, εξ αναβολής δίκη των δύο αγωνιστών φοιτητών κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να βρεθούν στο πλευρό τους απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Τη συνεχιζόμενη δίωξη καταδικάζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, σημειώνοντας ότι η εξ αναβολής δίκη γίνεται «με τα γνωστά κατασκευασμένα κατηγορητήρια, που παραγγέλλει η πρεσβεία των ΗΠΑ, με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, που συναινούν στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις σε βάρος των λαών. Η νεολαία, οι εργαζόμενοι στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: "Το εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν υποχωρεί"». Καλούν δε τους ναυτεργάτες, τα σωματεία να δώσουν μαχητική απάντηση με την παρουσία τους στα δικαστήρια σήμερα το πρωί.

Τη συμπαράστασή του εκφράζει το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Νομού Αττικής σημειώνοντας: «Καταδικάζουμε τη δίωξη που ασκεί η κυβέρνηση στους δύο νέους φοιτητές, συναδέλφους - μέλη του σωματείου μας, για τη συμμετοχή τους σε αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και εργαζομένων ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία και τη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αυτήν. Η κυβέρνηση δείχνει για ακόμα μια φορά το πόσο προσηλωμένη είναι στο άρμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, βάζοντας στο στόχαστρο όσους παλεύουν και διεκδικούν ο λαός μας να απεμπλακεί από αυτές τις λυκοσυμμαχίες που σπέρνουν τον πόλεμο και την προσφυγιά. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση του συνδικάτου μας στους συναδέλφους και διαβεβαιώνουμε τους πάντες ότι αυτές οι διώξεις και η καταστολή δεν θα μας κάνουν να σκύψουμε το κεφάλι. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε το ρόλο τους, δυναμώνοντας τους αγώνες και την αντίσταση του λαού απέναντι στα αντιλαϊκά τους σχέδια».

Στο πλευρό των δύο φοιτητών βρίσκονται δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι απαιτώντας εδώ και τώρα να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες. Οπως τονίζεται στις αποφάσεις τους, «ένα χρόνο μετά την εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, την πρωτοφανή καταστολή από την κυβέρνηση των αγώνων φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη της ΝΔ, συνεχίζει τη μετατροπή της χώρας μας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, μπλέκοντας το λαό και τη νεολαία σε επικίνδυνα σχέδια.

Θέλουν όποιον δεν συμβιβάζεται, όποιον δεν δέχεται η χώρα του να συμμετέχει σε πολεμικές επεμβάσεις, να είναι με σκυμμένο το κεφάλι! Χτυπούν όποιον δεν συνηγορεί στο σφαγιασμό αθώων ανθρώπων. Γι' αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και ένα χρόνο, σέρνει σε δίκη τους δύο συμφοιτητές μας με ανυπόστατες κατηγορίες επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά της με τους φονιάδες των λαών, να συμμετάσχουν στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο».

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνουν οι Σύλλογοι Φυσικού ΕΚΠΑ, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Γεωλογικού ΕΚΠΑ, Πληροφορικής ΕΚΠΑ, Δασκάλων (ΠΤΔΕ) ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ) ΕΚΠΑ, Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Πολιτικού ΕΚΠΑ, Νομικής ΕΚΠΑ, Οικονομικού ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, Οικοτρόφων Φοιτητών των Νέων Εστιών ΕΜΠ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Παντείου, Σχολής Επιστημών Τροφίμων ΠΑΔΑ, Σχολής Επιστημών Τεχνολογίας και Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ (πρώην σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ Αθήνας - ΣΤΕΦ Πειραιά).

Επίσης, πολλοί είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους: Μηχανολόγων Μηχανικών Πάτρας, Φυσικού Πάτρας, Μαθηματικού Πάτρας, Επιστήμης Υλικών Πάτρας, Α/Μ Πάτρας, Γεωλογικού Πάτρας, Βιολογικού Πάτρας, Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας, Ιατρικής Πάτρας, Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, Φαρμακευτικής Πάτρας, Εστίας ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας, ΒΕΤ Παν. Ιωαννίνων, ΜΕΥ Παν. Ιωαννίνων, Η/Υ Παν. Ιωαννίνων, Ι-Α Παν. Ιωαννίνων, ΠΤΝ Παν. Ιωαννίνων, Φυσικού Παν. Ιωαννίνων, Εστίας Παν. Ιωαννίνων, Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης, Μαθηματικού ΑΠΘ, Φυσικού ΑΠΘ, Ψυχολογικού ΑΠΘ, Ιστορικού ΑΠΘ, Φιλολογικού ΑΠΘ, Παιδαγωγικού ΑΠΘ, ΦΠ ΑΠΘ, Νομικής ΑΠΘ, ΜΜΕ ΑΠΘ, ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Ιατρικής ΑΠΘ, Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Μαθηματικού Σάμου.

Την αμέριστη συμπαράστασή της στους διωκόμενους φοιτητές εκφράζει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «είμαστε περήφανες για τη στάση των παιδιών αυτών, των "παιδιών μας". Σταθήκαμε στο πλάι τους από την πρώτη στιγμή, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους με όλες μας τις δυνάμεις και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε, απαιτώντας την αθώωσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ