Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η «μεγάλη εικόνα» των αστικών σχεδιασμών στον Πειραιά, των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μονοπωλιακούς κολοσσούς για τα επενδυτικά σχέδια, και μάλιστα με γεωπολιτικές ουρές, οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στα εργατικά - λαϊκά στρώματα της περιοχής, και βεβαίως οι θέσεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μάη στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Την ημερίδα διοργάνωσαν οι ΤΟ Πειραιά και Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ. Τόσο οι εισηγήσεις όσο και οι παρεμβάσεις που έγιναν από στελέχη του Κόμματος, συνδικαλιστές της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες ευρωεκλογές και τοπικές - περιφερειακές εκλογές, φώτισαν τις εξελίξεις, αποτελώντας σημαντικά εργαλεία στην αντιπαράθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και των εκλογών.

Κυρίως έδωσαν απάντηση στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον», αναδεικνύοντας ότι η ενίσχυση του Πειραιά ως «διαμετακομιστικού κέντρου» για όλη την ευρύτερη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης, αποτελεί σχεδιασμό που προωθείται με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών, και γι' αυτό συνθλίβει ολοένα και περισσότερο τα εργατικά δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού.

Η ημερίδα είχε δύο μέρη: Στο πρώτο, εισηγήσεις έγιναν από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή, τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ, ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφιο, την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτή και υποψήφια δήμαρχο Πειραιά, και τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής.

Οι παρεμβάσεις του δεύτερου μέρους έγιναν από τον Βασίλη Κόκκινο, γγ του Σωματείου Λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Περάματος, τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, τον Βασίλη Οικονόμου, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, την Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Αττικής, την Εύη Γεωργιάδου, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Αλέκο Κοτέα, δημοτικό σύμβουλο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και την Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτή. Παρευρέθηκαν επίσης υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από δήμους του Πειραιά.

Τους συγκεντρωμένους καλωσόρισε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, σημειώνοντας ότι η μελέτη αυτών των ζητημάτων, που είναι διαρκής από το ΚΚΕ, είναι όρος για να μπορεί το Κόμμα να κάνει ολοκληρωμένες εκτιμήσεις, να προβλέπει τάσεις, να μπορεί να οργανώνει την πάλη που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, απευθυνόμενο πλατιά στους εργαζόμενους και τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Οπως είπε, «όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτή μας η στάση έχει επιβεβαιωθεί από τη ζωή, έχει εκτιμηθεί από τους εργαζόμενους. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη πρωτοβουλία που παίρνουμε, ούτε φυσικά η τελευταία. Εχουν προηγηθεί και άλλες εκδηλώσεις, εκδόσεις, αρθρογραφία, με συμπεράσματα που δεν έχουν μείνει ως μελάνι στο χαρτί, αλλά έχουν γίνει εργαλεία για την αντιπαράθεση με την πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου και τα κόμματά τους, για την οργάνωση κινητοποιήσεων για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, λέγοντας ότι από αυτές τις εκλογές «μπορεί να αναδειχτεί ισχυρή εργατική αντιπολίτευση για να κοντράρει την αντιλαϊκή πολιτική από ΕΕ, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο. Ξέρει ο λαός ότι αποκούμπι στα δύσκολα έχει το ΚΚΕ και τα δύσκολα είναι μπροστά».

Ανέδειξε τη στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην ανάγκη ενίσχυσης του κεφαλαίου και τόνισε ότι το θέμα για το λαό είναι «ποιος θα είναι απέναντι στο αστικό μπλοκ και τα κόμματά του». Οπως είπε, αντιπολίτευση σε αυτήν την πολιτική δεν μπορεί να κάνει ούτε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που είναι «μπαλαντέρ για να κολλήσει είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ», ούτε η εγκληματική, ναζιστική Χρυσή Αυγή, «αυτή η οργάνωση των δολοφόνων, υπόδικων εγκληματιών».

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις εισηγήσεις του πρώτου μέρους. Σε επόμενα φύλλα θα δοθεί συνέχεια με δημοσιεύσεις από τις παρεμβάσεις του δεύτερου μέρους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ