Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να κατέβει η παράσταση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και να ανέβει στο προσκήνιο ο λαός και οι ανάγκες του

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αλλη μια παράσταση - κακοπαιγμένη είναι αλήθεια - διαδραματίστηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή. Οι ρόλοι μοιρασμένοι. Το σενάριο γνωστό. Οι θεατές βαριούνται. Σε αυτήν την παράσταση λείπουν τα πραγματικά λαϊκά βάσανα, τα προβλήματα της νεολαίας, των γυναικών, των εργαζομένων. Λείπει η «μεγάλη εικόνα», η καθημερινότητα.

Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, τόσες και τόσες οικογένειες μετρούν και ξαναμετρούν τι τους βγαίνει και τι δεν τους βγαίνει. Αν θα στείλουν το παιδί να σπουδάσει, αν με το καλό περάσει στο πανεπιστήμιο σε κάποια σχολή, αν θα πάνε κάπου λίγες μέρες διακοπές ή αν δεν θα πάνε. Γιατί τα εισιτήρια για τα νησιά μας είναι ακριβά, πάρα πολύ ακριβά, και για τα στεριανά υπάρχουν πάρα πολύ ακριβά διόδια, και πού να βρεις και κότερο για τα νησιά.

Βλέπετε, οι «αναξιοπαθούντες» εφοπλιστές - αυτοί που τους χαρίζετε αλλεπάλληλα εκατομμύρια ευρώ, αυτοί που αν θέλουν (ναι, αν θέλουν), εθελοντικά δηλαδή, μπορούν να δώσουν κάτι στο κράτος - έχουν ανεβάσει το κόστος των διακοπών που έλεγα πριν στο Θεό.

Αυτό το έργο, λοιπόν, πρέπει να κατέβει. Να κατέβει μια ώρα αρχύτερα.

Και στη θέση των σημερινών άθλιων πρωταγωνιστών, να ανέβει ο λαός μας.

Και το σενάριο να είναι οι ανάγκες του.

Σε αυτήν την υπόθεση, το Κόμμα μας θα δώσει όλες τις δυνάμεις του. Οχι βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, γιατί μερικοί με κοιτάτε με απορία, για μια εναλλαγή ίδιων αστικών κυβερνήσεων.

Και οι δυο σας είστε δύο μέρη του ίδιου ταξικού - τοξικού κέντρου


Eurokinissi

Και φυσικά οι επικείμενες εκλογές, τόσο οι ευρωεκλογές όσο και οι δημοτικές και περιφερειακές, αλλά και οι βουλευτικές, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό μας για να στείλει το δικό του μήνυμα.

Το μήνυμα ότι «δεν έχετε καμία εξουσιοδότηση να ασκείτε μια πολιτική που καταστρέφει και το παρόν και το μέλλον μας».

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πλέον καμία εμπιστοσύνη σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ.

Και μια και μιλάμε γι' αυτήν την τεχνητή πόλωση που επιχειρείτε να δημιουργήσετε και οι δυο σας, να σας θυμίσουμε ότι η πόλωση προϋποθέτει ότι και οι δυο σας είστε δύο μέρη του ίδιου ταξικού - ή τοξικού αν προτιμάτε - κέντρου.

Δηλαδή, μιας καθαρά ταξικής πολιτικής, που είτε σε κρίση είτε σε μια κάποια ανάκαμψη, βασική της προϋπόθεση είναι τα βάρη να ρίχνονται στους πολλούς, στα λαϊκά στρώματα, τα κέρδη στους λίγους, στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός, κυρίες και κύριοι. Και ο καπιταλισμός, και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που δουλεύουν για αυτόν, έχουν δώσει αρκετά χρόνια τώρα ψήφο εμπιστοσύνης στον κύριο Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

Αλλωστε ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά πλέον και σας αναγνωρίζει αυτήν τη βρώμικη δουλειά που αναλάβατε για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, για λογαριασμό τελευταία του Τραμπ, της Μέρκελ, των άλλων δυναστών του λαού μας, για αυτήν τουλάχιστον τη φάση.

Σε αυτή λοιπόν την κακοπαιγμένη παράσταση, με το αντιλαϊκό σενάριο, ο τσακωμός γίνεται για το ποιου το όνομα θα είναι πρώτο στη μαρκίζα.

Πάντως, οφείλουμε να το ομολογήσουμε, σ' αυτήν την παράσταση συνυπάρχει η κωμωδία με το δράμα.

Γιατί γελάνε και οι πέτρες - γι' αυτό μιλάμε για κωμωδία - με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι «μάχεται για τα συμφέροντα των πολλών, ενάντια στις ελίτ»!

Από την άλλη, συμμεριζόμαστε την αμηχανία της ΝΔ να πείσει τις ελίτ ότι και αυτή αξίζει την προσοχή τους περισσότερο από ό,τι μέχρι τώρα.

Είναι φανερή η αμηχανία της ΝΔ, επειδή η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τής έχει πάρει την μπουκιά από το στόμα.

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του ΝΑΤΟ, των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ.

Είστε οι σκαφάτοι του κεφαλαίου

Και το ερώτημα είναι απλό.

Αφορά τον ελληνικό λαό αυτή η αντιπαράθεση;

Αφορά το λαό ποιος θα δουλεύει για το κεφάλαιο, για τους μεγάλους επιχειρηματίες, ενάντια στα συμφέροντα του λαού;

Ποιος θα απολαμβάνει τη στήριξη αυτών που και μέσα στην κρίση είδαν τα κέρδη τους να μεγαλώνουν, ενώ των λαϊκών στρωμάτων τα εισοδήματα, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, έπεσαν στα Τάρταρα;

Το δίλημμα για το λαό δεν είναι σε ποιου επιχειρηματία τα κότερα πίνουν τις σαμπάνιες τους τα στελέχη των αστικών κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ ή και του ΚΙΝΑΛ.

Στο ίδιο κότερο είστε όλοι σας. Οταν ψηφίζατε, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, την «εθελοντική» και μάλιστα μειωμένη φορολογία για τους εφοπλιστές, είναι επόμενο οι άνθρωποι να νιώθουν τέτοια υποχρέωση και να ενεργούν αναλόγως στις ανάγκες σας για ανάπαυση.

Μαζί ψηφίσατε όλες τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τις επιδοτήσεις στις μπίζνες των μονοπωλίων. Στο ίδιο κότερο ήσασταν όταν ψηφίζατε μαζί το τρίτο μνημόνιο, όταν ο ένας ψήφιζε κι ο άλλος εφάρμοζε τους μνημονιακούς νόμους, π.χ. για τον κατώτατο μισθό.

Στο ίδιο κότερο είστε όταν με χαρά επιτίθεστε στο δικαίωμα της απεργίας στους τόπους δουλειάς. Τέτοια προθυμία, για την οποία, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σάς έδωσε θερμά συγχαρητήρια!

Είστε λοιπόν οι σκαφάτοι του κεφαλαίου.

Και γι' αυτό δεν μπορείτε να κρύψετε ότι συμπλέετε στα βασικά, στα κύρια. Στα επικίνδυνα σενάρια που φτιάχνετε για το μέλλον του λαού μας, των παιδιών του. Δυστυχώς για σας, ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου σάς έχει πάρει χαμπάρι.

Κομπάρσος στην παράστασή σας δεν θέλει να παραμείνει. Πρωταγωνιστής στη ζωή του θέλει να γίνει.

Θα κάνει την πραγματική διαφορά. Με το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό, μπορεί να δοθεί αυτή η αποφασιστική, η μόνη ελπιδοφόρα και αγωνιστική απάντηση σε αυτήν τη σαπίλα που αποπνέουν όλοι οι διαχειριστές του διεφθαρμένου συστήματός σας.

Οι πανηγυρισμοί για τους υδρογονάνθρακες κρύβουν τη «μεγάλη εικόνα» της όξυνσης των ανταγωνισμών

Αυτή η σαπίλα που αποπνέει το σύστημά σας δεν είναι μόνο βρωμερή, είναι και επικίνδυνη για το λαό. Οι τελευταίες εξελίξεις, με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό γεωτρύπανο, με τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για την Κύπρο και το Αιγαίο, και με την όξυνση της εγκληματικής επιθετικότητας του Ισραήλ ενάντια στην Παλαιστίνη, τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού μας, πανηγυρίζοντας για διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ που γίνονται «φτερό στον άνεμο» πριν ακόμη προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στο οποίο έχουν τυπωθεί.

Αλλωστε, την ίδια στιγμή, η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο της, για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων φυσικά, ο γγ του ΝΑΤΟ επισκέπτεται την Τουρκία για να δυναμώσουν οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, και οι ΗΠΑ διατείνονται πως με κάθε τρόπο θα κρατήσουν την Τουρκία στη συμμαχία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αντιπολίτευση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, προσπαθούν να εφησυχάσουν το λαό πως θα βγει κερδισμένος αν μείνει «πιστός» στις συμμαχίες που έχει επιλέξει η αστική τάξη, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, πως δήθεν αυτές οι αγέλες σφαγέων - και οι «τριμερείς συμμαχίες» ειδικότερα στην περιοχή - θα βάλουν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα.

Πως με το όραμα που μοιράζονται από κοινού για τη «γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας» και την ανάδειξή της σε «ενεργειακό κόμβο» θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια του λαού μας, της χώρας μας.

Οι πανηγυρισμοί των αστικών κομμάτων γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων κρύβουν από τους λαούς τη «μεγάλη εικόνα» της έντασης, της όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων για τα ενεργειακά αποθέματα, των ενεργειακών μεγαθηρίων που συγκρούονται και οδηγούν σε επεμβάσεις και πολέμους με «μήλον της Εριδος» την Ενέργεια.

Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο. Ας δούμε το παράδειγμα της Ουκρανίας π.χ., που ήταν και είναι «ενεργειακός κόμβος».

Εκεί, η εμπλοκή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επί θητείας μάλιστα του σημερινού Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα - ξέρετε, κύριοι της κυβέρνησης, του φίλου σας, που μπαινοβγαίνει στα υπουργεία πιο συχνά από ό,τι μπαινόβγαινε ο Πετσίτης και τον επισκέπτεστε κι εσείς στα φανερά και στα κρυφά κάθε τόσο - σήμανε ένα πραξικόπημα εκεί, μια κυβέρνηση εγκαθίδρυσε με ακροδεξιούς, φασίστες και εκατοντάδες νεκρούς, και το φιτίλι για μια πιο γενικευμένη σύγκρουση ακόμα σιγοκαίει.

Στη Συρία, που ήταν και είναι και αυτή «ενεργειακός κόμβος», η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η σύγκρουση συμφερόντων με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δεν άφησαν πέτρα πάνω στην πέτρα, με δεκάδες χιλιάδες θύματα και εκατομμύρια ξεριζωμένους, ενώ παρήγαγαν ακόμα περισσότερη καύσιμη ύλη για όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή.

Στη Λιβύη, τα ίδια. Στη Βενεζουέλα, που ήταν και είναι από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς, η «ενεργότερη εμπλοκή» των ΗΠΑ και της ΕΕ σηματοδοτεί μία ακόμα απόπειρα πραξικοπήματος, σε συνδυασμό με ανοιχτές απειλές για στρατιωτική επέμβαση.

Εκθετοι όσοι παρουσιάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ ως εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας

Να λοιπόν γιατί επιμένουμε τόσο πολύ να αναδεικνύουμε τους κινδύνους που κρύβει για το λαό μας η κοινή γραμμή όλων αυτών των κομμάτων για τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» και σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Να γιατί επιμένουμε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν ειρήνη, ασφάλεια των λαών, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κι αυτό φαίνεται στο παράδειγμα ότι το 40% του εδάφους της Κύπρου παραμένει υπό κατοχή από τη «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ Τουρκία, που αμφισβητεί με όλο και μεγαλύτερη ένταση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, προβάλλοντας ακόμα και εδαφικές διεκδικήσεις.

Αυτό το «ανατολίτικο παζάρι» που γίνεται στην περιοχή μας, γίνεται στις πλάτες των λαών της περιοχής.

Γιατί ακόμα κι αν υπάρξουν κερδισμένοι από την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αυτοί δεν θα είναι σε καμία περίπτωση οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας, αλλά θα είναι μόνο οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Οι λαοί θα είναι μεταξύ των χαμένων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι έκθετη, γιατί διαρκώς εφησυχάζει το λαό, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για ξένα προς το λαό συμφέροντα, και μάλιστα παρουσιάζει την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, που «μαγειρεύτηκε» για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, και ως συνταγή για το Αιγαίο και την Κύπρο.

Ομως η λύση και η διέξοδος για το λαό μας, και τους άλλους λαούς της περιοχής επίσης, βρίσκεται σε σύγκρουση με αυτές τις αστικές τάξεις, με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους.

Και πάντως σίγουρα δεν βρίσκεται ούτε σε δεξιώσεις ούτε σε χαμογελάκια με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, όπως τον χαρακτηρίσατε, ούτε στους σφιχταγκαλιασμούς που συνηθίζετε με τους σφαγείς των Παλαιστινίων, που μάλιστα τώρα ετοιμάζονται να υποδεχτούν με... ορχηστρικούς βομβαρδισμούς τη Eurovision.

Ψάχνετε άλλοθι για να συνεχίσετε την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Αφού γονατίσατε τον λαό μας για 4 χρόνια...

Αφού φέρατε και τρίτο μνημόνιο...

Αφού διατηρήσατε όλους τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους...

Αφού δεσμεύσατε έως το 2060 τη χώρα μας με ματωμένα υπερπλεονάσματα, μεγαλύτερα και από αυτά που σας ζητούσαν οι δανειστές...

Τώρα καταφεύγετε προεκλογικά, για ευνόητους λόγους, στη γνωστή τακτική «σου κλέβω 10, σου επιστρέφω 1» και πάει λέγοντας...

Αλλοθι ψάχνετε για να συνεχίσετε την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Και αυτό επιβεβαιώνεται από την ομιλία του κ. πρωθυπουργού, που ορθά - κοφτά τόνισε ότι ο στόχος των ματωμένων πλεονασμάτων δεν πρόκειται να παραβιαστεί.

Αυτά τα ματωμένα πλεονάσματα που ήρθαν για να μείνουν, όμως, σημαίνουν:

Νέες περικοπές στην Υγεία, στα φάρμακα, στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Ακόμα μεγαλύτερο κόψιμο σε δαπάνες για την Παιδεία.

Σημαίνουν όμως και ζεστό χρήμα για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Διαπράττετε όμως και κάτι άλλο. Που δείχνει ότι είστε μέχρι τα μπούνια δεσμευμένοι στην εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και μόνο, των δήθεν αντοχών της οικονομίας, που το μόνο που δεν αντέχει είναι ο λαός και το εισόδημά του.

Λέτε λοιπόν, χωρίς να ντρέπεστε, ότι ο λαός μας πρέπει να θεωρήσει ξεγραμμένα όσα έχασε μέσα στην κρίση, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Κι αυτά που δίνετε, υπό αίρεση τελικά, αφού το λέτε έτσι, είναι. Γιατί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως λέτε, συνδέεται άμεσα με το γενικότερο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Την ώρα που εσείς υπόσχεστε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, οδεύουμε διεθνώς προς μια νέα καπιταλιστική κρίση, που μια οικονομία, τόσο ανοικτή όσο η ελληνική, ατμομηχανή της οποίας είναι ο τουρισμός και οι διεθνείς μεταφορές, έχει την προοπτική μόνο να γονατίσει.

Με τα σύννεφα νέας κρίσης που αχνοφαίνονται ήδη, με τους ανταγωνισμούς, τους οικονομικούς, εμπορικούς πολέμους που οπωσδήποτε επιδρούν στην όποια ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Συνεχίζετε στην ξεδιάντροπη λογική των ρετιρέ και των ισογείων

Επιπλέον, συνεχίζετε - είστε μάστορες σε αυτό, σας το αναγνωρίζουμε - να βαφτίζετε το κρέας ψάρι. Οπως η τρόικα έγιναν «θεσμοί» και κουαρτέτο, παλιότερα. Οπως τώρα το μόνιμο επίδομα που το βαφτίσατε 13η σύνταξη!

Αλήθεια, αυτή ήταν η 13η σύνταξη που έπαιρναν οι συνταξιούχοι;

Θέλετε να μιλήσουμε και με αριθμούς;

Το κονδύλι που δίνετε γι' αυτό το επίδομα είναι 800 εκατ. ευρώ συνολικά και αντιστοιχεί στο 39% του ποσού που καταβάλλεται κάθε μήνα από τον ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι, με τους αγώνες τους, δεν απαίτησαν ένα κουτσουρεμένο επίδομα, που κι αυτό θα δίνεται με μεγάλες διαφορές, χωρίζοντας, κατηγοριοποιώντας ανθρώπους που δούλεψαν μια ζωή ολάκερη και οι κόποι τους χάθηκαν, κλάπηκαν, ληστεύτηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και σε αυτό το ζήτημα συνεχίζετε στη γνωστή και ξεδιάντροπη λογική των ρετιρέ, των ισογείων και των υπογείων.

Κι αυτό δανεισμένο από το ΠΑΣΟΚ, το παλιό βαθύ ΠΑΣΟΚ, το βρώμικο. Τόση κατηφόρα πια.

Πάτε, λοιπόν, στους ανθρώπους που ζουν - όχι μόνο αυτοί αλλά και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους πολλές φορές - με μια σύνταξη του αστρονομικού ποσού των 900 ευρώ μεικτά ή και 1.050 ευρώ μεικτά και πείτε τους ότι είναι ευνοούμενοι και γι' αυτό θα πάρουν μόνο το 30%...

Θα σας πάρουν με τις πέτρες. Και δίκιο θα έχουν.

Συνεχίζετε να αγνοείτε επιδεικτικά τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που διεκδικούν οι αυτοαπασχολούμενοι

Ερχεται τώρα προεκλογικά η κυβέρνηση και επιδιώκει να μεταμφιεστεί σε σωτήρα των αυτοαπασχολούμενων.

Οχι φυσικά γιατί την έπιασε ο πόνος, αλλά και για να περιορίσει τις αντιδράσεις που γέννησε η ίδια η πολιτική της, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το αυτονόητο «κούρεμα» των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, στην ουσία δεν χαρίζεται στους επαγγελματίες, αλλά αντίθετα «ανταλλάσσεται» εκβιαστικά με τη δραστική μείωση των συντάξεών τους, στην οποία οδηγεί ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών τους εισφορών βάσει του ν. Κατρούγκαλου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα, τα μέτρα αυτά έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, αφού στην ουσία η κυβέρνηση σπρώχνει αυτούς που η ίδια βούλιαξε στα χρέη, στο γκισέ, με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, ακόμα και για χρέη 500 ευρώ, να περιμένουν στη γωνία.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, διατηρείται άθικτο όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο:

Τη φορολόγηση από το 1ο ευρώ, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, τα δημοτικά τέλη πάσης φύσης που επιβάλλονται στη λογική της ανταποδοτικότητας, τις ασφαλιστικές εισφορές στο 20% του εισοδήματος κ.ά.

Περιμένετε, αλήθεια, να σας πουν κι «ευχαριστώ» οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες;

Για άλλη μια φορά προκαλείτε, κύριοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ!

Και προκαλείτε ακόμα περισσότερο, γιατί συνεχίζετε να αγνοείτε επιδεικτικά τα στοιχειώδη άμεσα μέτρα ανακούφισης που διεκδικούν οι φορείς των αυτοαπασχολούμενων.

Τέτοια μέτρα είναι, για παράδειγμα:

-- Η άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στα 12.000 ευρώ,

-- Η κατάργηση χαρατσιών.

-- Η άμεση κατάργηση τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων για τα χρέη στην εφορία και τον ΕΦΚΑ.

-- Η κατάργηση των κατασχέσεων για χρέη ατομικής ασφάλισης.

-- Η κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και των συντάξεων πείνας που αυτός εισάγει κ.ά.

Είναι σίγουρο ότι χωρίς την υλοποίηση αυτών των βασικών μέτρων, οι όποιες ρυθμίσεις σύντομα θα αποδειχτούν πάλι «δώρον άδωρον».

Οπως και οι άλλες δήθεν «σωτήριες λύσεις» που έφερναν κατά καιρούς και οι προκάτοχοί σας.

Παρότι το ΚΚΕ έχει φέρει τις διεκδικήσεις αυτές των αυτοαπασχολούμενων στη Βουλή, εσείς τα απορρίψατε.

Προκαλείτε όταν λέτε ότι η οικονομία είναι το ατού σας

Οχι, βέβαια, ότι μας κάνει και καμιά εντύπωση πλέον.

Βλέπετε, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι σαν τους φίλους σας στους μεγάλους ομίλους, στους εφοπλιστές, που σπεύδετε να τους κάνετε όλα τα χατίρια, προτού καν σας τα ζητήσουν!

Μην προκαλείτε λοιπόν όταν λέτε ότι η οικονομία είναι το ατού σας.

Εκτός βέβαια αν εννοείτε την οικονομία των λίγων. Και αυτό προφανώς εννοείτε.

Γιατί κατά τ' άλλα:

-- Το κρατικό χρέος, που φορτώνεται στις λαϊκές πλάτες και τη μείωση του οποίου έκανε σημαία της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει σταθερά ανοδική πορεία. Από 311,73 δισ. ευρώ το 2015, εκτοξεύτηκε το 2018 στα 334,57 δισ.

-- Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) από 7,81 δισ. το 2015 εκτινάχτηκε το 2018 στα 8,64 δισ., με διόγκωση ύψους 830 εκατ.

-- Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση) αυξήθηκαν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 4,2 δισ.

-- Το σύνολο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (συμπεριλαμβάνονται ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.) για το 2018 συρρικνώθηκε στα 86,34 δισ. ευρώ από 94,8 δισ. το 2015. Η «δημοσιονομική προσαρμογή», από την πλευρά της διάλυσης των κρατικών κονδυλίων, έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 8,46 δισ. και σε ποσοστό στο 9%.

-- Επιπλέον, οι κρατικές δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται σε διαρκή πορεία κατρακύλας. Συγκεκριμένα, από 53,47% του ΑΕΠ το 2015, διολίσθησαν στο 48,91% το 2016, στο 47,34% το 2017 και στο 46,74% το 2018, παρά την ανάκαμψη.

Μεταξύ των δεκάδων τέτοιων επίσης και άλλων παρεμβάσεών σας ξεχωρίζουν οι εξής:

-- Οι μειώσεις στις συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

-- Το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων από 920 εκατ. το 2015 συρρικνώθηκε στα 98 εκατ. το 2018, ενόψει βέβαια και της οριστικής κατάργησής του, με αντίστοιχες «εξοικονομήσεις» σε ετήσια βάση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

-- Το επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο λαϊκών νοικοκυριών από 186 εκατ. (2015) καρατομήθηκε στα 57 εκατ. (2018), δηλαδή οι «εξοικονομήσεις» φτάνουν να αποδίδουν στο κρατικό ταμείο ποσά ύψους 129 εκατ. το χρόνο.

-- Οι κρατικές επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία επίσης αποτελούν βασικό πυλώνα της υπερπαραγωγής πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα, από 1,6 δισ. το 2015 συμπιέστηκαν το 2018 στο 1 δισ., δηλαδή κατά 600 εκατ. και σε ποσοστό κατά 37,5%...

Οι πολλοί στενάζουν και στόχος σας είναι να συνεχίσουν να στενάζουν

Ολα τα παραπάνω τα λέμε γιατί ακριβώς είναι η πηγή των ματωμένων πλεονασμάτων σας.

Και έχετε και το θράσος να μιλάτε για τους πολλούς. Για τους πολλούς που και επί των ημερών σας υποφέρουν.

Πανηγυρίζετε και για τη μείωση της ανεργίας. Αλήθεια;

Δεν βλέπετε την εκτίναξη της μερικής απασχόλησης;

Αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία το 55% των νέων θέσεων είναι με τέτοιες εργασιακές σχέσεις, ενώ συνεχίζεται η μετανάστευση νέων ανθρώπων στο εξωτερικό.

Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζετε για τους νέους μας. Να μοιράζεται μια δουλειά σε δυο και τρεις ανθρώπους.

Πανηγυρίζετε επίσης και για την αύξηση των μισθών. Κι όμως, τα δικά σας στοιχεία δείχνουν συμπίεση του μέσου μισθού επί ημερών σας.

Πανηγυρίζετε για τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Κι όμως, τα εργατικά ατυχήματα από περίπου 5.500 το 2014 έφτασαν τα 7.300 το 2017 με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι πολλοί λοιπόν στενάζουν. Και στόχος σας είναι να συνεχίζουν να στενάζουν. Τελεία και παύλα σ' αυτό.

Και η διευκόλυνση των 120 δόσεων στόχο έχει οι πολλοί να αναγκαστούν να πάνε στα γκισέ της εφορίας, που δεν έχουν να πληρώσουν και να τους στραγγίξει και το τελευταίο ευρώ. Τέτοια προοδευτικότητα...

Και μην αρχίσετε, όπως τα διάφορα παπαγαλάκια που βάζετε να λένε και να μιλάνε για «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Πείτε το αυτό στα 4 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Πείτε το αυτό στα σχεδόν 2 εκατομμύρια συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν να βρεθούν εντός αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Πείτε το αυτό στις 880 χιλιάδες ανθρώπους που βίωσαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Την ίδια στιγμή, σας έπιασε ο πόνος για τους πολλούς!

Οι μεγαλοοφειλέτες έχουν αφήσει «φέσια» δεκάδων δισ., τα οποία και θεωρούνται οριστικά ξεγραμμένα από την κυβέρνηση και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Την ίδια ώρα, με πρόσφατες νομοθετικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, μειώθηκε η φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη των μετόχων, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε το απαράδεκτο καθεστώς ρύθμισης της εθελοντικής εισφοράς(!) των εφοπλιστών, μειώνοντάς το μάλιστα στα 40 εκατ. ευρώ!

«Προοδευτικό» μέτωπο με συνεταιράκια τον Τραμπ, τον Ορμπαν και τον Σαλβίνι

Βέβαια, θα μας πείτε ότι εσείς είσαστε του προοδευτικού μετώπου. Οτι δεν είσαστε του φιλελευθερισμού και των ελίτ. Οτι δεν είσαστε του δεξιού Βέμπερ...

Να σας πούμε τίνος είστε εσείς, λοιπόν, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;

Είστε του Τραμπ τα καλύτερα συνεταιράκια.

Του Τραμπ που στηρίζεται στην Κου Κλουξ Κλαν. Του Τραμπ που στήνει τείχη και δολοφονεί μετανάστες.

Είστε του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ τα καλύτερα φιλαράκια. Που δολοφονεί εγκύους και μικρά παιδιά.

Τώρα από χτες γίνατε και συνεταιράκια καλύτερα του Ορμπαν και του Σαλβίνι, επειδή δήθεν είστε ρεαλιστές και δεν περιμένετε τον παράδεισο και τα παλεύετε όλα μέσα στην ΕΕ, ενώ εμείς δεν τα παλεύουμε στην Ευρώπη, τα παλεύουμε αλλού... Και τα λέει αυτά η ίδια η υπουργός σας που είπε - το θυμάστε πολύ καλά, δέστε τα πρακτικά αν δεν το θυμάστε - ότι το ΕΑΜ σήμερα θα στήριζε το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες. Θα μου πείτε η τρέλα δεν πάει στα βουνά... Γιατί τι άλλο να πει κανένας όταν η λογική έχει απογειωθεί από το μυαλό των κυβερνώντων;

Είστε βεβαίως, λέτε, η προοδευτική συμμαχία.

Από τέτοιες χορτάσαμε.

Το δήθεν «προοδευτικό» μέτωπό σας, κ. Τσίπρα, συμπεριλαμβάνει πρόσωπα, που τα προηγούμενα χρόνια διακρίθηκαν ως κορυφαίοι υπουργοί και παράγοντες κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με πλούσιο αντιλαϊκό έργο.

Απαρτίζεται επίσης από γνωστούς αντικομμουνιστές δημοσιογράφους μέχρι συντάκτες των «τρομονόμων».

Ενώ και κάποιοι άλλοι ήταν στελέχη του δικού σας κόμματος (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που αφού περιπλανήθηκαν σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κ.λπ, κατέληξαν πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ του αμοραλισμού, του τυχοδιωκτισμού, της μνημονιακής πολιτικής.

Τόσο προοδευτικοί είστε που και με ευθύνη σας καθυστερεί και η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Κυκλοφορούν ελεύθεροι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσα, άλλων συνανθρώπων μας.

Μάλιστα, φτάσατε στο σημείο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, που είναι ΣΥΡΙΖΑ, να αναιρέσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας για μη παραχώρηση χώρου στους φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, όπως ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Θα έπρεπε να ντρέπεστε!

Στην Εκπαίδευση υπηρετείτε τις οδηγίες του ΟΟΣΑ

Αλλά ας περάσουμε και σε ένα άλλο μέτωπο, που μάλιστα το θεωρείτε και εμβληματικό για την κυβέρνησή σας.

Ο υπουργός Παιδείας μπορεί να μην είναι αδιάβαστος, όπως διαμαρτυρήθηκε τις προάλλες, προτού ξεστομίσει το γνωστό λασπολογικό οχετό του για να πάρει την απάντηση που του έπρεπε από το ΚΚΕ, όμως, όπως αποδείχτηκε, η κυβέρνηση, στον προηγούμενο γύρο «θετικών» μέτρων, έστειλε αδιάβαστους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που τους πετά εκτός σχολείου, στο όνομα μάλιστα των προσλήψεων που εξήγγειλε...

Είναι αποκαλυπτική για το τι κρύβεται πίσω από το δήθεν «κοινωνικό» προσωπείο, που πασχίζει να φορέσει αυτή η κυβέρνηση, η πραγματικά κατάπτυστη ρύθμιση που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα για την Εκπαίδευση.

Που πέρασε Μεγαλοβδομαδιάτικα, για να είναι κλειστά τα σχολεία και οι σχολές. Κι όχι επειδή βέβαια είστε άθεοι...

Που προβλέπει τη στέγαση νηπιαγωγείων σε προκάτ κτίσματα για έξι χρόνια σε αυλές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης, που δεν έχετε σταματήσει να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα, για την Προσχολική Αγωγή ειδικότερα, και αντί να απαντάτε στα τεκμηριωμένα επιχειρήματα του ΚΚΕ, επιλέγετε να αερολογείτε συνεχώς επί του θέματος. Αλήθεια, έτσι την σκέφτεστε την Προσχολική Αγωγή;

Με τα νήπια να στοιβάζονται σε ακατάλληλα, πρόχειρα κτίσματα, χωρίς κατάλληλους αύλειους χώρους, μαζί με παιδιά 5, 10 και 13 χρόνια μεγαλύτερά τους;

Εχετε κάνει πολλά στο χώρο της Εκπαίδευσης, αυτό σας το αναγνωρίζουμε.

Και, μάλιστα, μπορείτε να είστε περήφανοι γιατί πράγματι κάνατε αυτό που είχε υποσχεθεί ο κ. Γαβρόγλου τη μέρα που παρέλαβε το υπουργείο από τον κ. Φίλη, ότι θα λάβει - είπε τότε - «υπόψη τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και των θεσμών»!

Κι αυτές τις οδηγίες τις υπηρετήσατε κατά γράμμα, όπως αποδεικνύεται από τα πεπραγμένα σας, που ακριβαίνουν το αγαθό της μόρφωσης και φτωχαίνουν, διαστρεβλώνουν το περιεχόμενό της.

Η ουσία της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησής σας, όπως επιβεβαιώνεται από κάθε σχετικό νομοθέτημα όλη αυτή την τετραετία, είναι η εξής:

Οσο φτωχότερη είναι η λαϊκή οικογένεια, τόσο συντομότερη θα είναι τελικά η διαδρομή του παιδιού της στην Εκπαίδευση και η εργασία του θα εξαρτάται από το πόσα χρήματα μπορεί να δαπανήσει η οικογένεια, ο πατέρας, η μάνα σε φροντιστήρια, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και πιστοποιήσεις.

Πιάνοντας το νήμα από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επισφράγισε τη μετατροπή του Λυκείου σε αρένα ανταγωνισμού και έβαλε σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας των πανεπιστημίων τη βούλα της αγοράς.

Είναι πρωτοφανής ο περιορισμός της γενικής παιδείας κατά ένα σχολικό έτος με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, αφού ουσιαστικά η γενική παιδεία σταματά στη Β' Λυκείου.

Με τη λογική «πονάει χέρι - κόβω χέρι», η Γ' Λυκείου φροντιστηριοποιείται στο έπακρο και επιτείνεται ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του Λυκείου, που αποτελεί και το βασικό πρόβλημα του Λυκείου.

Γι' αυτό, εξάλλου, οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων κάνουν πάρτι και το εκφράζουν ακόμα και μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας σας, της «Αυγής».

Με τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΑΤΕΙ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί τις επιταγές της διαδικασίας της Μπολόνια, για τις επιτυχίες της οποίας ο υπουργός είναι «περήφανος», όπως δήλωσε πέρυσι από το Παρίσι.

Τα αποτελέσματα, βέβαια, είναι χειροπιαστά: Εχετε προσπαθήσει να λύσετε μέχρι κεραίας το ζήτημα της σύνδεσης των ιδρυμάτων με την κερδοφορία του κεφαλαίου, δεσμεύοντας στο άρμα των συμφερόντων του τις σπουδές και τις προοπτικές των φοιτητών.

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στους νέους και τις νέες να βάλουν τα πτυχία τους σε κορνίζα, να παραιτηθούν από την απαίτηση να δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν, επιτείνοντας την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.

Χιλιάδες ΑμΕΑ ζουν με την αγωνία αν θα περισώσουν το πενιχρό επίδομα

Τρεις μέρες στη Βουλή ακούσαμε πολλά και για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας του κ. Τσίπρα και την πραγματικά απαράδεκτη επίθεση στον υποψήφιο της ΝΔ, άτομο με ειδικές ανάγκες, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για την πολιτική τους που έχει οδηγήσει τα ΑμΕΑ στην απομόνωση, στην ανεργία, στη φτώχεια.

Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, όπου υπάρχει η ρητή δέσμευση κάθε χρόνο να πετσοκόβονται περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια για την Πρόνοια.

Με δική τους ευθύνη, χιλιάδες ΑμΕΑ ζουν με την αγωνία αν θα περισώσουν το πενιχρό επίδομα και τη σύνταξη αναπηρίας από το «σφαγείο» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Για το ότι η ανεργία στους βαριά ανάπηρους, αλλά ικανούς προς εργασία, ξεπερνά το 95%.

Για το ότι στα ειδικά σχολεία - όσα λειτουργούν - φοιτούν περίπου 10.000 μαθητές, μειωμένοι κατά 50% σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, όταν με βάση τα διεθνή στάνταρντ πάνω από το 10% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού έχει ανάγκη Ειδικής Αγωγής, δηλαδή πρόκειται για πάνω από 200.000 μαθητές.

Η κυβέρνηση έβαλε υπογραφή σε μια κατάπτυστη διακήρυξη - μνημείο αντικομμουνισμού

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση καλούμε τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει αυτήν την κυβέρνηση. Να της δώσει ένα δυνατό μάθημα, άμεσα στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές στις 26 Μάη.

Ιδιαίτερα καλούμε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους της πατρίδας μας να καταδικάσουν μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό, που χτες, ανήμερα της μεγάλης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, για την οποία έδωσαν τη ζωή τους εκατομμύρια αγωνιστές σε όλο τον κόσμο, πήγε στη Ρουμανία και έβαλε την υπογραφή του, μαζί με ακροδεξιούς, φασίστες και ρατσιστές.

Μαζί με τον Ορμπαν, τον Κουρτς, τον Σαλβίνι και το κακό συναπάντημα το υπόλοιπο της ΕΕ έβαλαν υπογραφή σε ένα κατάπτυστο κείμενο - διακήρυξη, μνημείο αντικομμουνισμού και παραχάραξης της Ιστορίας, που ανοίγει το δρόμο για διώξεις ενάντια σε όσους και όσες υπερασπίστηκαν, υπερασπίζονται τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό, αλλά και διώχτηκαν από διάφορα μισαλλόδοξα καθεστώτα, με ανάλογα δήθεν «επιχειρήματα» στο παρελθόν, σαν αυτά που περιέχονται στη χτεσινή διακήρυξη αντιστροφής της ιστορικής πραγματικότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και άλλους ακόμα που δεν έχω το χρόνο να τους εξηγήσω, αλλά που επεσήμαναν αναλυτικά οι βουλευτές του Κόμματός μας αυτές τις 3 μέρες, λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνολική πολιτική και στρατηγική που ακολουθεί.

Δε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε αθλιότητα, βρωμίζει αξίες και ιδανικά, τα όνειρα των συνανθρώπων μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ