Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
Ορισμένες χρήσιμες διευκρινίσεις για τους ετεροδημότες

Παίρνουμε έγκαιρα όλα τα μέτρα για να μη χαθεί καμιά ψήφος στο ΚΚΕ!

Eurokinissi

Καθώς πλησιάζει η 26η Μάη, καλό είναι να θυμηθούμε ορισμένα βασικά ζητήματα που αφορούν τους ετεροδημότες, ώστε όποιος ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία, έγκαιρα να πάρει τα μέτρα του, με σκοπό να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Πρώτα απ' όλα χρειάζεται ΟΛΟΙ να δουν ΕΓΚΑΙΡΑ πού ψηφίζουν μπαίνοντας στην ανάλογη εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών (http://eklogesapps.ypes.gr/eea/eea.htm) και ιδιαίτερα όσοι είναι ετεροδημότες.

Ας δούμε ορισμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τους ετεροδημότες:

-- Ποιοι είναι ετεροδημότες γενικά;

α) Οσοι διαμένουν σε διαφορετικό δήμο από εκείνον που είναι γραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους.

Παράδειγμα: Αν κάποιος κατοικεί στην Αθήνα και είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της Χαλκίδας (όπου έχει γεννηθεί ή κατάγεται κ.λπ.), για να ψηφίσει σε όλες τις εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και βουλευτικές, όποτε γίνουν) θα πρέπει να πάει στη Χαλκίδα.

β) Οσοι είναι όπως οι παραπάνω αλλά έχουν γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου όπου διαμένουν.

Παράδειγμα: Κάποιος διαμένει στην Αθήνα, είναι γραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου Βόλου (όπου έχει γεννηθεί ή κατάγεται κ.λπ.), αλλά έχει γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Αθήνας.

-- Για τις επικείμενες εκλογές (26/5/2019) σ' αυτήν την κατηγορία (β) ανήκουν:

1) Οσοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 28/2/2019

2) Οσοι είχαν γραφτεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (είτε ψήφισαν είτε όχι σε προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους, ώστε να διαγραφούν από αυτούς μέχρι τις 28/2/2019.

Δηλαδή, η ιδιότητα του ετεροδημότη ισχύει για όσο χρόνο δεν ανακαλεί την αίτησή του αυτός που την υποβάλλει, ώστε να διαγραφεί από τους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

-- Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες της κατηγορίας (β) στις προσεχείς εκλογές;

Στις ευρωεκλογές της 26/5/2019 οι ετεροδημότες ψηφίζουν υποχρεωτικά και αποκλειστικά στο δήμο της διαμονής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που έχουν γραφτεί.

Στο δήμο αυτό δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις τοπικές (περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) εκλογές.

Στις προσεχείςτοπικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) της 26/5/2019 ψηφίζουν υποχρεωτικά στο δήμο όπου είναι γραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους και θα πρέπει να μετακινηθούν έως εκεί.

Ο ετεροδημότης της κατηγορίας (β) μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του ΜΟΝΟ για τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ΟΧΙ για τις τοπικές εκλογές.

ΔΗΛΑΔΗ οι ετεροδημότες:

Στο δήμο της διαμονής τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που έχουν γραφτεί ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ τις ευρωεκλογές της 26/5/2019.

Στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ τις τοπικές και περιφερειακές της 26/5/2019 και θα πρέπει να μετακινηθούν έως εκεί.

Τονίζουμε, γιατί σε αυτό το ζήτημα υπάρχει πολλές φορές μπέρδεμα, ότι εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών στο δήμο κατοικίας τους δεν μπορούν να ψηφίσουν για ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου είναι γραμμένοι. Μάλιστα, στους καταλόγους αυτούς, κάθε ετεροδημότης εμφανίζεται με το γράμμα «Ε» μπροστά από το όνομά του (δηλαδή ετεροδημότης).

Παράδειγμα:

Κάποιος είναι γραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου Βόλου (όπου έχει γεννηθεί ή από όπου κατάγεται κ.λπ.) και διαμένει στην Αθήνα, όπου έχει γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Αθήνας. Αυτός στις εκλογές της 26/5/2019 υποχρεώνεται να ψηφίσει:

  • Στην Αθήνα, μόνο για τις ευρωεκλογές και ΟΧΙ για τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
  • Στο Βόλο μόνο για τις περιφερειακές και δημοτικές και ΟΧΙ για τις ευρωεκλογές.

Για να πέσει, λοιπόν, στα σίγουρα η ψήφος στο ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, θα πρέπει ο ετεροδημότης του συγκεκριμένου παραδείγματος:

  • Είτε να ψηφίσει το πρωί της Κυριακής για ευρωεκλογές στην Αθήνα, και στη συνέχεια να ταξιδέψει μέχρι το Βόλο για να ψηφίσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε περιφερειακές και τοπικές εκλογές
  • Είτε αν βρίσκεται ήδη στο Βόλο, αφού ψηφίσει για τις τοπικές εκλογές, να φροντίσει για την έγκαιρη επιστροφή του στην Αθήνα, για να ψηφίσει το Κόμμα και στις ευρωεκλογές.
Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το Κόμμα!

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος σε κάθε γωνιά της χώρας. Τους καλεί από σήμερα κιόλας:

  • Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.
  • Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

Σύσκεψη Ηπειρωτών στην Αθήνα

Την Πέμπτη 16 Μάη, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη Ηπειρωτών στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Πανηπειρωτική, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Αθήνα), θα μιλήσουν ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η Βίκυ Αράπη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

  • Με λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα μετακινούνται προς τον τόπο που ψηφίζουν ετεροδημότες από μια σειρά περιοχών της χώρας, μεταξύ άλλων προς: Αθήνα - Λάρισα - Κατερίνη - Θεσσαλονίκη. Αθήνα - Λαμία - Καρδίτσα - Τρίκαλα. Αθήνα - Ρίο - Αγρίνιο - Αρτα - Γιάννενα. Αθήνα - Ρίο - Βόνιτσα - Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org