Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
Διέξοδος είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Γιάννη Πρωτούλη

Ανάπτυξη για τα κέρδη λίγων και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών δεν μπορεί να γίνει!

Αυτό το λέμε ιδιαίτερα για μια περιοχή όπως ο Πειραιάς, που ξεκίνησαν πάλι να καλλιεργούν μια νέα αυταπάτη, μια νέα εθνική ιδέα, το όραμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης με το ξεπούλημα των λιμενικών εγκαταστάσεων, τα φαραωνικά εμπορικά καταστήματα, την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου από τον Σκαραμαγκά μέχρι το Ελληνικό που θα γίνει Αττική Ριβιέρα, το Mega project της COSCO!

Τους επενδυτές «σωτήρες» και τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες ντελάληδές τους, τους έχουμε ζήσει, όλα αυτά τα χρόνια, Γερμανούς, Αραβες, Κινέζους και άλλους.

Ο Πειραιάς της ναυτιλίας, της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, του λιμανιού έζησε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της ανταγωνιστικότητας, της ονομαζόμενης «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Την ζούνε την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα «οφέλη» από τους «επενδυτές» οι λιμενεργάτες της COSCO, με ρεκόρ κερδοφορίας και ρεκόρ κοντέινερ.

Η ανάπτυξή τους σημαίνει χαμένα εργατικά δικαιώματα

Τι έφερε στους εργάτες η ανταγωνιστικότητα στα λιμάνια και τη ναυτιλία; Ανταγωνιστικότητα αποδείχτηκε ότι δεν σημαίνει φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες για το λαό. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει εργάτης με χαμηλό μεροκάματο, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα. Το μόνο ρεκόρ που καταγράφηκε και αφορά τους εργαζόμενους είναι από τα δικαστήρια του Πειραιά, τα οποία κατάφεραν να βγάλουν μέσα σε 3 μέρες, 5 απεργιακές αποφάσεις παράνομες στο λιμάνι!


Τι έφεραν οι εκατομμύρια τουριστικές αφίξεις πέρα από εκατομμύρια κέρδη για τις ναυτιλιακές, αεροπορικές και τουριστικές και άλλες εταιρείες; Τι έφεραν σε σταθερές θέσεις εργασίας, σε μισθούς, σε δικαιώματα; Ολοι γνωρίζουμε. Η καπιταλιστική ανάκαμψη θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στο τσάκισμα των μικρών επαγγελματιών. Τα ερείπια θα παραμείνουν ερείπια, γιατί αυτό απαιτεί η καπιταλιστική κερδοφορία και η πολιτική της ΕΕ, που υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι έχει αφήσει η ιδιωτικοποίηση και η ανάπτυξη των κερδών λίγων σε υποδομές Υγείας, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε σχολεία, σε συγκοινωνία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, στη διαχείριση των απορριμμάτων σε ελεύθερους δημόσιους χώρους, στο επίπεδο ζωής στις πόλεις;

Τα κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής με διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ, που είναι τάχα «με τους πολλούς» και όχι με τις «ελίτ» και βγήκαν με το σύνθημα «25 ψηφίζεις, 26 φεύγουν, η ελπίδα έρχεται», για την έκθεση των εφοπλιστών «Ποσειδώνια» για συνέδρια και ημερίδες των επιχειρηματικών ομίλων έχει δώσει περισσότερα από όσα για τα αντιπλημμυρικά του Πειραιά, τα σχολεία του Πειραιά, τους παιδικούς σταθμούς των γειτονιών του Πειραιά, τις υποδομές αυτής της πόλης! Ενα κονδύλι για την ανακούφιση των άνεργων οικογενειών και των παιδιών τους στο Πέραμα που δεν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ το συζητάνε από το 2012, έχουμε 2019 και δεν έδωσαν τίποτα. Στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ζήτησε την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, έδωσαν 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο χωρίς καμία γραφειοκρατική εμπλοκή. Μια φλούδα γης έχουν κρατήσει οι Περαματιώτες με μπροστάρη τον κομμουνιστή Πατσιλινάκο, πρώην δήμαρχο, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για ανάπλαση και όλοι μαζί έκαναν τον Κινέζο... ενώ έχουν δώσει πάνω από 469 εκατομμύρια για αστικές αναπλάσεις. Αντίστοιχα, πέταξαν στην άκρη την πρότασή μας να συζητηθεί το μεγάλο θέμα για τα καζάνια του θανάτου, για τα μέτρα ενάντια στην αυθαιρεσία των εφοπλιστών που γέμισαν με μαζούτ ολόκληρο το Σαρωνικό, την Πειραϊκή και δεν τιμωρήθηκε κανένας, δεν άλλαξε τίποτα. Μπροστά μας είναι η επόμενη καταστροφή, βέβαιο ότι θα έρθει, άγνωστο το πότε.


Μέσα από την Τοπική Διοίκηση πέρασε το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης. Και παράλληλα αξιοποιήθηκε και ως βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, μαξιλάρι απορρόφησης της αγανάκτησης, πυροσβέστης και καταστολέας αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Αυτό μπορεί να αλλάξει!

Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για άλλες αυταπάτες

Η άγρια, η απάνθρωπη πίεση της καθημερινότητας, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, όλα αυτά συνοδεύουν την ανεργία, την ανέχεια, τη φοροληστεία, με την οποία ζει η λαϊκή οικογένεια, με τα μνημόνια, που είναι ακόμα εδώ, παρόντα, την εποπτεία έως το 2060.

Εμείς λέμε ότι μπορούμε να μπούμε μπροστά για κίνημα διεκδίκησης για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Για όλα τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν. Εμείς δεν δηλώνουμε αναρμόδιοι για τα βάσανα και τις ανάγκες του λαού μας!

Το πραγματικό δίλημμα της επόμενης μέρας, από τη σκοπιά του λαού και των συμφερόντων του, είναι:

`Η από τώρα θα ξεκινήσει με αντεπίθεση μια μεγάλη πορεία, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη σε όφελος του λαού ή θα έχουμε συνέχιση του ίδιου δρόμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης που - αποδεδειγμένα πλέον - φέρνει νέα δεινά και καταστροφές με εναλλαγή των ίδιων στην εξουσία.

Το κάλεσμά μας θέλουμε να φτάσει τις λίγες μέρες που απομένουν στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που ζουν στα Καμίνια, στην Παλιά Κοκκινιά, στην Αγιά Σοφιά, στην Πειραϊκή, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στον Κορυδαλλό. Είναι κάλεσμα συμπόρευσης στον αγώνα από τις 27 Μάη!

Ναι, μπορούμε. Μπορούμε σήμερα να κερδίσουμε χρόνο, να εμποδίσουμε αντεργατικές, αντιλαϊκές εξελίξεις, όσο γίνεται. Να έχουμε και επιμέρους νίκες όπως υπήρχαν και εδώ στον Πειραιά από τους εργάτες στο λιμάνι, που τα έβαλαν με το μεγαλύτερο μονοπώλιο και πέτυχαν βελτίωση των όρων δουλειάς τους και ένταξη στα ΒΑΕ, όπως στη Ζώνη, που βελτίωσαν τους μισθούς τους. Βασική προϋπόθεση είναι να ενισχυθεί το ΚΚΕ, να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ των λαϊκών, των ταξικών δυνάμεων.

Μεγάλο βήμα για το λαό να έχει στο πλευρό του ένα πιο δυνατό ΚΚΕ

Οσο προχωρά μια τέτοια πορεία, όσο κερδίζει έδαφος η γραμμή της αναμέτρησης με τα μονοπώλια και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τόσο θα μετρά αποτελέσματα η πάλη των εργατών και των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί, να δυναμώσει σήμερα μια ισχυρή εργατική, λαϊκή αντιπολίτευση, που θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, θα ανοίξει το δρόμο για γενικότερες ανατροπές, θα ξεκινήσει μια μεγάλη πορεία συγκέντρωσης δυνάμεων. Θα είναι μεγάλο βήμα στις 27 Μάη οι εργαζόμενοι και η νεολαία του Πειραιά να έχουν στο πλευρό τους περισσότερους εκλεγμένους αγωνιστές, δοκιμασμένους αγωνιστές που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ ποτέ δε μάσησε τα λόγια του, ποτέ δε χάιδεψε αυτιά, δεν κολάκεψε το λαό, απεναντίας του μίλησε με ειλικρίνεια για την ευθύνη του, για την ανάγκη να πάρει ο ίδιος την υπόθεση στα χέρια του, να γίνει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Πρώτα και κύρια οι κομμουνιστές στα συνδικάτα και οι ταξικές δυνάμεις θα πρωτοστατήσουν για να μην περάσει αυτό το κλίμα των όλο και πιο πολύ μειωμένων απαιτήσεων, υποταγής, μοιρολατρίας, που μας πάει κάθε φορά όχι σε κάτι έστω καλύτερο, αλλά μας οδηγεί μαθηματικά στα χειρότερα, στην κατρακύλα, σε νέα χαμένα χρόνια, σε πολλές χαμένες ευκαιρίες, που μόνο ο λαός μπορεί να δημιουργήσει αγωνιστικά και έτσι να μεγαλουργήσει.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανοίξει ο δρόμος μιας τέτοιας προοπτικής, να οργανωθεί η παραγωγή με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο και κριτήριο τη λαϊκή ευημερία και όχι το κέρδος λίγων. Ετσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, της μετανάστευσης νέων παιδιών, η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ποιότητα των προϊόντων, η βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών δωρεάν και για όλους, η αύξησης του δημιουργικού ελεύθερου κοινωνικού χρόνου, μια ευτυχισμένη και ειρηνική ζωή.

Η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση με εργατική - λαϊκή εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης, και για την Ελλάδα, για μονομερή διαγραφή του χρέους, για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, είναι θέση ταξική, απεγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις από την παγίδα να ταυτίσουν τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης που ανταγωνίζονται, συγκρούονται για το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει.

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση για να αντιμετωπιστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αυτά τα τσιράκια του συστήματος, των μεγαλοεργοδοτών που εκτελούν συμβόλαια με μεγαλοσυμφέροντα, όπως αποδείχτηκε και από την επίθεση στο Πέραμα, από τη δολοφονία του Παύλου. Για να αναδειχτεί ο ομφάλιος λώρος που δένει τέτοια μορφώματα με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, τους μηχανισμούς του που τους αξιοποιούν, πότε τους αμολάνε και πότε τους μαζεύουνε με στόχο να χτυπάνε το εργατικό κίνημα, να τρομοκρατούν, να χύνουν το φασιστικό δηλητήριο.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε σήμερα. Μπορεί να βγει νικητής ο λαός με ΚΚΕ όσο γίνεται πιο δυνατό. Και στο δήμο Πειραιά, και στην Περιφέρεια Αττικής, και στην Ευρωβουλή, και στα σωματεία, στους συλλόγους, στο κίνημα, παντού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η ημερίδα για τον αστικό σχεδιασμό και την πρόταση του ΚΚΕ(2019-05-10 00:00:00.0)
Η ανάπτυξή τους σημαίνει κέρδη για το κεφάλαιο και βάσανα για το λαό... Καθαρή διέξοδος η συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή(2018-07-03 00:00:00.0)
Υψώνουμε τη σημαία του αύριο, για λιμάνια και υποδομές στην υπηρεσία των εργαζομένων και της εξουσίας τους(2018-06-15 00:00:00.0)
Ποια ανάπτυξη;(2012-04-13 00:00:00.0)
Κάλεσμα οργάνωσης και αντεπίθεσης(2011-02-01 00:00:00.0)
Ακτοπλοΐα και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες(2007-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ