Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη διελκυστίνδα για τα μερίδια στη «λεία»

Με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών πρέσβη Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκε την Παρασκευή ο γγ του ΥΠΕΞ πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, και στο φόντο της κατάθεσης, τη βδομάδα που πέρασε, νομοσχεδίου στη Γερουσία των ΗΠΑ το οποίο προβλέπει την εντονότερη παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν θέματα όπως η επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στις επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ συζήτηση έγινε και για το Κυπριακό, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να διευκρινίσει τις προθέσεις της Αγκυρας για το νέο καθεστώς ευρωατλαντικών «εγγυήσεων», στο πλαίσιο των διχοτομικών σχεδίων που ξαναμπαίνουν στο τραπέζι.

Η συνάντηση έγινε στο φόντο της κατάθεσης μέσα στη βδομάδα νομοσχεδίου στην αμερικανική Γερουσία σχετικού με «την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019», το οποίο προβλέπει ακόμα ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, προτάσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας τους με Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, και νέες σαφείς «προειδοποιήσεις» προς την Τουρκία, ως μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης αναχαίτισης της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

Νέα «μηνύματα» από Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε την Παρασκευή στην Αττάλεια, με θέμα την κατάσταση στην «ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», ξεκαθάριζε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω από τις πάγιες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν καταφέραμε να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή ειρήνης. Σήμερα όλες οι ισχυρές χώρες είναι εκεί. Οσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η διάσταση των προβλημάτων στην περιοχή. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας για την Κύπρο και τον τουρκοκυπριακό λαό είναι σημαντικές. Μας θυμίζει πόσο πιο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας το γεγονός ότι ο ελληνοκυπριακός τομέας ξεκίνησε μονομερείς εργασίες υδρογονανθράκων, χωρίς να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η υποστήριξη των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού είναι το πιο φυσικό μου δικαίωμα. Εσείς ως Ελλάδα ασφαλώς δεν το επιθυμείτε και δεν μπορείτε να αποφασίσετε. Εμείς ως κυπριακός λαός και Τουρκία αποφασίζουμε. Οι εγγυήσεις είναι πολύ σημαντικές, δεν τις υποτιμούμε με δηλώσεις του τύπου "είναι αναχρονιστικές"».

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι ένα από τα ζητήματα που επηρεάζουν περισσότερο τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο σήμερα είναι το Παλαιστινιακό, καλώντας το Ισραήλ «να εγκαταλείψει την επιθετική του στάση, για την οποία ενθαρρύνεται από τις λανθασμένες αποφάσεις των ΗΠΑ» και να επιστρέψει στη λύση των δύο κρατών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε και τη Γαλλία - που κλιμακώνει τη στρατιωτική παρουσία της σε Κύπρο και Ανατ. Μεσόγειο, έχοντας και συμβόλαια για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ - για την απόφασή της να κηρύξει την 24η Απρίλη ως μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, λέγοντας ότι «είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία για το θέμα της Γενοκτονίας και της Ιστορίας, επειδή δεν ξεχάσαμε αυτά που έγιναν στη Ρουάντα και στην Αλγερία».

  • Στο μεταξύ, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινά το Σάββατο η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «Μέδουσα 8», υπό την «υψηλή εποπτεία» παρατηρητών από τις ΗΠΑ, όπως και από άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη που διεκδικούν μερίδιο στη «λεία» της περιοχής, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Παρατηρητές έχουν προσκληθεί να στείλουν και χώρες που ΝΑΤΟ και ΕΕ θέλουν υπό την επιρροή τους, όπως Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν και Σερβία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ