Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ατελείωτα σούρτα - φέρτα σε δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς

Τα αλισβερίσια τους δείχνουν ότι η μόνη ψήφος που κάνει τη διαφορά είναι αυτή στη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Τα αλισβερίσια τους δείχνουν ότι η μόνη ψήφος που κάνει τη διαφορά είναι αυτή στη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ολοι πάνε με όλους. Είτε με «χρίσμα» είτε χωρίς «χρίσμα». Είτε με δήθεν «αυτοδιοικητικά» προφίλ, είτε με πιο σαφείς αναφορές στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, πάντα στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «προσέλκυσης επενδύσεων», της διευκόλυνσης δηλαδή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο των επιχειρηματικών σχεδιασμών.

Ο λόγος για τους συνδυασμούς που κατεβαίνουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εκεί που βρίσκει κανείς κάθε πιθανή συνεργασία ανάμεσα σε δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια σειρά πόλεων ο ΣΥΡΙΖΑ τα βρίσκει με μεγάλη άνεση τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη ΝΔ, ενώ στα αλισβερίσια τους αυτά χωρούν ακόμα και εθνικιστές και ακροδεξιοί. Τα παραδείγματα που καταγράφει και σ' αυτό το φύλλο ο «Ριζοσπάστης», σε συνέχεια προηγούμενων, δείχνουν για μια ακόμα φορά πόσο ψεύτικες είναι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου. Επιπλέον, πόσο κάλπικη είναι η «προοδευτική» ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ, που παριστάνει το «αντίπαλο δέος» στη «συντήρηση», σε Ελλάδα και Ευρώπη, την ίδια στιγμή που συγκροτεί μαζί με τις «δυνάμεις του χτες» - όπως τις αποκαλεί - δεκάδες συνδυασμούς σε όλη τη χώρα...

Παραδείγματα όπως τα παρακάτω επιβεβαιώνουν ότι ο λαός μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά μόνο συμπορευόμενος με το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Καταψηφίζοντας όλους μαζί τους συνδυασμούς των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καθώς γίνεται πια καθαρό ότι μετά τις εκλογές θα αθροίσουν τις ψήφους που πήραν από το λαό, μετρώντας τις σαν στάση αποδοχής της κοινής αντιδραστικής στρατηγικής τους.

Κρήτη: «Εθνική» του κεφαλαίου και της ΝΑΤΟικής βάσης

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από την Κρήτη, εκεί όπου ο σημερινός περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Στ. Αρναουτάκης, στηρίζεται επίσημα από το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα περιλαμβάνει κάμποσα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδυασμό του. Η «Εθνική Κρήτης», όπως ονομάζεται ο συνδυασμός, θα μπορούσε να λέγεται και ...«οικουμενική» του κεφαλαίου, αφού εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκουμε εκεί και υποψηφίους προερχόμενους από τη ΝΔ, με έναν από αυτούς να έχει περάσει και από τους ΑΝΕΛ. Σε τοπικό δε επίπεδο, στο Ηράκλειο, οι υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αισίως έχουν φτάσει τους τέσσερις! Ο έχων το «χρίσμα» από την Χ. Τρικούπη στηρίζεται και από τοπικό μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει «χρίσει» άλλον, δικό του υποψήφιο.

Η διακομματική αυτή συνεργασία βρίσκει έκφραση και στο Ηράκλειο, με τον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου, που περιλαμβάνει στελέχη όλων των κομμάτων στις γραμμές του (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Στα δε Χανιά, στον «χρισμένο» από τη ΝΔ συνδυασμό συμμετέχουν αρκετοί αντιδήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες διοικήσεις. Οσο για την απερχόμενη δημοτική αρχή; Εκεί ενώνονται πάλι όλοι (ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), με τον επικεφαλής τους να είναι από τους πιο τακτικούς συνομιλητές με τον πρέσβη των ΗΠΑ, προφανώς ευχαριστώντας τον για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, που οι Χανιώτες έχουν μέσα στα πόδια τους εδώ και δεκαετίες.

Από την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. στον ΣΥΡΙΖΑ!

Περνώντας στην Πελοπόννησο, τα αλισβερίσια γίνονται ακόμα πιο κραυγαλέα. Εχουμε και λέμε: Ο Π. Τατούλης, νυν περιφερειάρχης, παραδοσιακό στέλεχος της ΝΔ (πρώην βουλευτής και υπουργός της), στις προηγούμενες εκλογές είχε στηριχτεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ στις προ-προηγούμενες από ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Τώρα στηρίζεται από τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του ΣΥΡΙΖΑ Π. Καμμένο, αλλά και από τη σημερινή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπακώστα! Οσο για τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Γ. Δέδε; Κινούμενος κι αυτός προφανώς στον «αστερισμό» της «προοδευτικής συμμαχίας», έχει διατελέσει αντιπεριφερειάρχης με τον Π. Τατούλη όταν ο συνδυασμός είχε στηριχθεί από ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. το 2010...

«Προοδευτικά» μέτωπα στην πράξη

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές είναι η περίπτωση του Νότιου Αιγαίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει κάποιο από τα στελέχη του στην Περιφέρεια ή στα Δωδεκάνησα, βρίσκοντας προφανώς καταλληλότερα τα στελέχη των ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Π.χ. στο δήμο της Ρόδου στηρίζει τον σημερινό αντιδήμαρχο της στηριγμένης από τη ΝΔ δημοτικής αρχής, ο οποίος μάλιστα ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ το 2012 και μετέπειτα επικεφαλής του ψηφοδελτίου των ΑΝΕΛ... Παρόμοια κατάσταση και στην Κω, όπου ο επικεφαλής του συνδυασμού που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο συνδυασμό του συμμετέχουν κάμποσα στελέχη και της ΝΔ.

Σε περιφερειακό επίπεδο στο Ν. Αιγαίο, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο συνδυασμό αυτό συμμετέχουν τοπικά στελέχη της ΝΔ και μάλιστα πρώτης γραμμής, ένας εκ των οποίων μάλιστα «τιμωρήθηκε» με διαγραφή από το κόμμα του. Οι μεταπηδήσεις, που πιο πολύ μοιάζουν με ...ανταλλαγές, έχουν κι άλλα επεισόδια, με τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, σήμερα να έχει μεταπηδήσει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της ΝΔ...

Στη Δυτική Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εδώ και καιρό ανακοινώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, παραδοσιακού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που έχει υπηρετήσει με συνέπεια τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι χαρακτηριστική και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: Στηρίζουν κοινούς υποψηφίους στις πρωτεύουσες των τριών εκ των τεσσάρων νομών, δηλαδή σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ενώ συνεργασία υπάρχει και στους δήμους Αγιάς, Τεμπών, Καλαμπάκας, Παλαμά, Μουζακίου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλμυρού, Ζαγοράς και Νοτίου Πηλίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, παζάρια γίνονται για να βρεθεί κοινός υποψήφιος και για την Περιφέρεια. Στο μεταξύ, «μέλι» στάζουν στην Πύλη Τρικάλων τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο γραμματέας και ο βουλευτής τους, Σ. Παπαδόπουλος, για τον δήμαρχο που στηρίζεται από τη ΝΔ. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος και δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα στο κόμμα μας»! Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος, «επιτυχημένος» δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ανακοίνωσε ως υποψήφιά του τοπικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα την πρώτη σε ψήφους της φασιστικής συμμορίας το Γενάρη του 2015. Μπορεί μετά την κατακραυγή ο υποψήφιος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να παρίστανε ότι δεν γνώριζε το παρελθόν της χρυσαυγίτισσας και να την απέπεμψε, όμως η ουσία των εναγκαλισμών δεν αλλάζει.

Στην Αττική, μία από τις πιο χαρακτηριστικές συμπράξεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ εμφανίστηκε στο δήμο Φυλής. Εκεί, ο επί χρόνια εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Χρ. Παππού, που είναι γνωστό ότι στηρίζεται παραδοσιακά από τη ΝΔ.

Σε μια άλλη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, στους Αγίους Αναργύρους - Καματερό, η σημερινή δημοτική αρχή το 2010 είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα έβαζε και αφίσες με σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει Νίκο Σαράντη». Το 2014 ο ίδιος είχε τη στήριξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, βγάζοντας προς τα έξω το «αυτοδιοικητικό» του προφίλ. Ακολούθησε περίοδος έντονου «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στο σημείο να ...μαλώνει την παράταξη της κυβέρνησης όταν αυτή, για τα μάτια του κόσμου, καμωνόταν ότι διαφωνεί με την κυβέρνηση. Στις προσεχείς εκλογές θα στηριχθεί ξανά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατα μάλιστα καλωσόρισε σε εκδήλωση στην περιοχή τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, και του ευχήθηκε σύντομα να νικήσει στις βουλευτικές εκλογές, κάτι που δεν φαίνεται να ενόχλησε το ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι στην ίδια εκδήλωση παρευρέθηκε και ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος - στέλεχος της ΝΔ, Τσίρμπας, πρώην αντιδήμαρχος του Σαράντη...

Στη δε Καλλιθέα, ο επικεφαλής της σημερινής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ψαλιδόπουλος, για πάνω από δέκα χρόνια ήταν αντιδήμαρχος της δημοτικής αρχής του ΠΑΣΟΚ, όπου συνεργαζόταν με γνωστά ακροδεξιά στοιχεία της περιοχής, όμως σήμερα φαίνεται ότι είδε το «προοδευτικό φως», μαζί με την κυβέρνηση...

Και οι φασίστες σε φανερά και μουλωχτά αλισβερίσια

Τη δική τους συμμετοχή στα αλισβερίσια έχουν και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που σε όποιους δήμους δεν έχουν δικό τους υποψήφιο για να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο με τη συμμορία τους, βρίσκουν χώρο σε ψηφοδέλτια άλλων συνδυασμών. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Λέσβου, όπου η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβε - έστω προσωρινά - στον συνδυασμό της χρυσαυγίτη γνωστό για τη δράση του στα Ιωάννινα, όπου εμφανίζεται ως ιδρυτής της τοπικής της εγκληματικής οργάνωσης. Ο εν λόγω απομακρύνθηκε από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μόνο μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε στο νησί. Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως υποψήφιος και ένας από τους «χειροκροτητές» του τεράστιου σταυρού που στήθηκε σε παραλία του νησιού από ομάδα φασιστοειδών - προσφυγοκυνηγών, ως απάντηση στους «αλλόθρησκους» ξεριζωμένους. Ηταν μια πρωτοβουλία γνωστού χρυσαυγίτη από τη γειτονική Χίο, που φαίνεται ότι δεν συγκίνησε μόνο τους τραμπούκους που πέρυσι κυνηγούσαν προσφυγόπουλα στην πλατεία Σαπφούς, αλλά και τον σημερινό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ...

Αλλη περίπτωση είναι ο δήμος Αχαρνών, όπου πρώην και νυν αντιδήμαρχοι της σημερινής διοίκησης (η οποία στηρίχθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους, συνεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ), γνωστοί για τις σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή, αφού έδιναν επιδεικτικά το «παρών» μέχρι και σε συγκεντρώσεις των φασιστών στην πόλη, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι συμπαρατάσσονται με άλλον υποψήφιο. Ο ένας ήταν και στη συντονιστική επιτροπή για τη διοργάνωση των εθνικιστικών συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό. Στην πρώτη δε προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού τους βρέθηκαν στελέχη, βουλευτές και περιφερειακοί σύμβουλοι της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ακροδεξιού μορφώματος του Βελόπουλου.

Από την άλλη, στη Νέα Ιωνία Αττικής την υποψηφιότητά του, με την υποστήριξη τμήματος της ΝΔ (ενώ επίσημα η Τοπική της ΝΔ στηρίζει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Π. Μανούρη) ανακοίνωσε για την πόλη ο Νίκος Κουκουλάρης, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν ομιλητής σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο δήμο Αθήνας, στηρίζοντας τον υπόδικο ναζί Ηλ. Κασιδιάρη. Τέλος, στην Καλλιθέα, η σημερινή δημοτική αρχή ουκ ολίγες φορές έχει πάρει επ' ώμου το «ξέπλυμα» των φασιστών της Χρυσής Αυγής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα ευχαριστήριά της προς τους ναζί δολοφόνους για τη φιλανθρωπική δράση (!) που αναπτύσσουν στην πόλη.


Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παίζουν παιχνίδια...(22/5/2014)
Διασυνδέσεις χρυσαυγιτών με συνδυασμούς που στηρίζουν τα αστικά κόμματα!(13/4/2014)
Τι θα κάνουν οι άλλοι στο β' γύρο;(15/10/2010)
Σωρός από αναχώματα(18/9/2010)
Συνεχίζονται οι διαγκωνισμοί για τις υποψηφιότητες(4/9/2010)
Φαγωμάρα στο ΠΑΣΟΚ Λιβαδειάς...(19/10/2006)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org