Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
2019 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Με μαζική συγκέντρωση η νέα αρχή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας στην εκδήλωση 6/4/19 στη Μαδρίτη
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας στην εκδήλωση 6/4/19 στη Μαδρίτη
Στο ιστορικό κτίριο «Αθηναίον της Μαδρίτης» («Ateneo de Madrid»), όπου πριν από 100 χρόνια ο απεσταλμένος της Κομμουνιστικής Διεθνούς Μποροντίν ήρθε σε επαφή με νεαρά στελέχη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, τα οποία στη συνέχεια θα αποχωρούσαν για να ιδρύσουν το ΚΚ Ισπανίας - Τμήμα της ΚΔ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων της Ισπανίας οργάνωσε κεντρική εκδήλωση μπροστά στις εθνικές εκλογές στις 28 Απρίλη. Ο σ. Αστορ Γκαρθία, ΓΓ της ΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κόμματος για τις εκλογές, ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας, με υποψηφίους σε πάνω από το 50% των εκλογικών περιφερειών, συγκροτήθηκε ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί ο αντιδημοκρατικός εκλογικός κανονισμός που απαιτεί χιλιάδες υπογραφές.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και χαιρέτισαν αντιπροσωπείες κομμάτων με τα οποία το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας συνεργάζεται στενά στη «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση» και στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία. Συμμετείχαν οι Ραφαέλ Σεκέιδα, στέλεχος του ΚΚ Μεξικού, Γκουίντο Ρίτσι, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιταλία, Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας. Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν οι σ. Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Λευτέρης Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Τις παρεμβάσεις άνοιξε ο Χαβιέρ Μαρτίν, ΓΓ της ΚΕ των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών, ενώ παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό συνδικαλιστές από την αυτοκινητοβιομηχανία «Peugeot», τα «Carrefour», την «Coca-Cola», την «Telefοnica Madrid», που υπογράμμισαν τη σταθερή αγωνιστική αλληλεγγύη του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας προς τους αγώνες τους.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αστορ Γκαρθία

Αποψη από την πετυχημένη εκδήλωση
Αποψη από την πετυχημένη εκδήλωση
Στην ομιλία του, ο Αστορ Γκαρθία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόταση του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Μια χώρα για την εργατική τάξη». Εξηγώντας γιατί επέλεξαν σαν τίτλο για την εκδήλωση «Ξανά, Κομμουνιστικό Κόμμα...», ανέφερε: «Στο DNA μας δεν βρίσκεται μόνο η εμπειρία των μπολσεβίκων που έφερε την εργατική τάξη στην εξουσία στη Ρωσία, αλλά και όλη η ανυποχώρητη πάλη ενάντια σε εκείνους που προδίδουν την εργατική τάξη και καταλήγουν να την οδηγούν να υποτάσσεται στους καπιταλιστές, να γίνεται τροφή για τα κανόνια στις ενδοκαπιταλιστικές διαμάχες. (...) Κανείς να μην αμφιβάλλει ούτε για μία στιγμή για την αφοσίωσή μας στην ταξική πάλη, στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, για την οικοδόμηση μιας χώρας για την εργατική τάξη. (...) Η μόνη μας φιλοδοξία είναι να φέρουμε σε πέρας τη συνεπή επαναστατική πάλη για να προχωρήσει η υπόθεση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού στην Ισπανία. (...) ό,τι και να λέει η προπαγάνδα των καπιταλιστών, το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι αναγκαιότητα για την τάξη μας και για τον λαό μας. Γιατί, μία οργάνωση, ένα κόμμα, δεν είναι Κομμουνιστικό Κόμμα μόνο επειδή ονομάζεται έτσι. Είναι, γιατί έχει στρατηγικό στόχο την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Είναι γιατί έχει την ικανότητα να εκφράζει την ανεξάρτητη θέση της εργατικής τάξης στην πολιτική - ιδεολογική πάλη. Είναι γιατί δεν υποτάσσεται, σε καμία στιγμή, στα συμφέροντα άλλων τάξεων ή κοινωνικών ομάδων».

Αναφέρθηκε με παραδείγματα στην κατάσταση της εργατικής τάξης της Ισπανίας, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων της προς όφελος των μεγάλων ομίλων, στα αποτελέσματα των μέτρων που πάρθηκαν και γιγάντωσαν τις κοινωνικές αντιθέσεις, με αποτέλεσμα «στην Ισπανία να υπάρχουν 617.000 νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα», ενώ «το προσδόκιμο ζωής στην αστική τάξη είναι 7 - 11 χρόνια υψηλότερο από ό,τι στην εργατική τάξη».

«Ολα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της καπιταλιστικής διαχείρισης, που στη χώρα μας έγινε από σοσιαλδημοκρατικές και συντηρητικές κυβερνήσεις (...) αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα σάπιο και ξεπερασμένο, που η ίδια του η επιβίωση απειλεί με θάνατο την εργατική τάξη».

Ο Αστορ Γκαρθία αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αντιλαϊκή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, αποκάλυψε τον ρόλο του ακροδεξιού κόμματος Vox και κάλεσε το λαό να ενισχύσει το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας στις εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Ο χαιρετισμός του ΚΚΕ

Εκ μέρους του ΚΚΕ, την κεντρική εκδήλωση του ΚΚΕΙ χαιρέτισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Εκτιμούμε τη συμβολή σας στον αγώνα κατά της αστικής τάξης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που είναι εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών.

Χαιρόμαστε πολύ που δίπλα στο κόμμα σας παλεύει αποφασιστικά η Οργάνωση των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών που δυναμώνει την επιρροή της στη νεολαία.

Εχει ιδιαίτερη σημασία η στάση αρχών που ακολουθείτε απέναντι στις ακροδεξιές δυνάμεις, στις δυνάμεις του εθνικισμού που υπηρετούν το σύστημα, μισούν την εργατική - λαϊκή πάλη και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για τη διάσπαση των εργαζομένων.

Είναι σημαντική η προσφορά σας στη σύγκρουση με τον ευρωκομμουνισμό, τον οπορτουνισμό κάθε μορφής που είναι ύπουλος αντίπαλος, παράγοντας διάβρωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους εργαζόμενους της χώρας σας και κάθε χώρας.

Χαιρετίζουμε τη δράση του κόμματός σας ενάντια στα κόμματα του κεφαλαίου, τη συνεχή αποκάλυψη του ρόλου της σοσιαλδημοκρατίας, που παρουσιάζεται με τη μορφή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των "Podemos", υπηρετώντας την αντιλαϊκή πολιτική και τη διαχείριση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η πείρα αυτή επιβεβαιώνεται και με το παράδειγμα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα που πήρε τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποίησε ψευτοαριστερά συνθήματα, εφάρμοσε τα μνημόνια, τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ και έγινε σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή μας.

Το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας, μετά την πρόσφατη αλλαγή του ονόματός του, προχωράει μπροστά, αξιοποιεί τις Αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου και δυναμώνει την πάλη του.

Για να βάλει γερές βάσεις στους χώρους δουλειάς και να δυναμώσει τους δεσμούς του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να διευρύνει την επιρροή του στη νεολαία και να καταγραφεί στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις ως πρωτοπόρα δύναμη που παλεύει με συνέπεια για κάθε πρόβλημα, ανοίγοντας το δρόμο, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Εκφράζουμε τη στήριξη του ΚΚΕ στην πάλη του κόμματός σας στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Τα κόμματά μας μοιράζονται την εκτίμηση ότι η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη αλλά είναι διακρατική ένωση του κεφαλαίου που πρωτοστατεί στο ξήλωμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Τα κόμματά μας, σε αντιπαράθεση με τις θέσεις του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και της GUE, έχουν διακηρύξει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαών. Θα γίνεται πιο αντιδραστική και επικίνδυνη και αυτό είναι σημαντικό κριτήριο για τη στάση των εργαζομένων, για να δώσουν δύναμη στα ΚΚ που παλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα και δικαιώματα.

Ημασταν και θα είμαστε στο πλευρό σας σε έναν σκληρό αλλά ωραίο αγώνα, με πίστη στον Προλεταριακό Διεθνισμό για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών.

Μαζί στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στη "Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση" και την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, για τη δημιουργία ενός διακριτού μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου που είναι σημαντικός, αναγκαίος παράγοντας για την επαναστατική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος.

Καθημερινά αποδεικνύονται η σαπίλα, η παρακμή του καπιταλισμού, που προσπαθούν μάταια να διασώσουν οι επίδοξοι σωτήρες του, τα φιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά και οπορτουνιστικά κόμματα. Καθημερινά αναδεικνύονται η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού που είναι το μέλλον των λαών...».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org