Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Τρέχει για τις «ευκαιρίες» της αστικής τάξης

Επισημοποιήθηκε την Παρασκευή η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «17+1» της Κίνας

Eurokinissi

Με το χαρακτηριστικό μήνυμα «τρέχουμε για να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος» στα Βαλκάνια, αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για την εγχώρια αστική τάξη, «επισφραγίστηκε» την Παρασκευή στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας η συμμετοχή της Ελλάδας, ως 17ο μέλος, στην πρωτοβουλία «17+1», της Κίνας και 17 πλέον χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Πρόκειται για εγχείρημα που εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της Κίνας «Ενας δρόμος - μία ζώνη» και έρχεται να προστεθεί στην «αρένα» του σφοδρού ανταγωνισμού που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί «μήλον της Εριδος» ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές αλλά και τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας.

«Τόσα χρόνια χάναμε μεγάλες δυνατότητες, σήμερα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος, ανακτούμε την αξιοπιστία και δυναμική μας και γινόμαστε χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση», σημείωσε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα σήμερα επιβεβαίωσε τον ηγετικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης», ότι με την ένταξή της στην πρωτοβουλία αυτή της Κίνας «αποκτά ένα ιδιαίτερο βάθος σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη διασυνδεσιμότητα».

Με νόημα δε υπενθύμισε ότι η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων για το εγχώριο κεφάλαιο πάει χέρι χέρι με την προώθηση των σχεδίων «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως κατέστησαν δυνατά μόνο αφού η κυβέρνησή του προχώρησε στη συμφωνία των Πρεσπών. Οπως είπε, «σήμερα αποδεικνύεται μία ακόμα από τις δυνατότητες που είχε η Ελλάδα και δεν τις αξιοποιούσε. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι από το 2012 μέλος αυτής της ομάδας συνεργασίας με πολύ σημαντικά οφέλη», αλλά «δεν συμμετείχε (...) γιατί η Κίνα και οι 16 άλλες χώρες είχαν δεχτεί τους βόρειους γείτονές μας με το συνταγματικό τους όνομα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Νωρίτερα, στη σύντομη παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ανυπομονησία για διεύρυνση της συνεργασίας με τους άλλους συμμετέχοντες στο εγχείρημα, «καθόλα σεβόμενος τους κανόνες και τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη μέσα από αυτήν την πολύ αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας με την Κίνα», ενώ αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στην πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, όπως αυτή της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που όπως είπε «αποδεικνύουν πως η χώρα μου επιθυμεί να συνεργαστεί πολύ στενά με χώρες στην περιοχή, να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας, αλλά και να χτίσει σχέσεις και γέφυρες με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Ε. Ράμα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητήθηκε η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, με τον πρωθυπουργό, κατά τις κυβερνητικές πηγές, να αναφέρεται στην ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια, αλλά και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας, με έμφαση στις υποδομές.

Και στη «Διαδικασία του Βερολίνου»

Στο μεταξύ, την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία η Υπουργική Σύνοδος της «Διαδικασίας του Βερολίνου», με συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου.

Θυμίζουμε ότι η «Διαδικασία» ξεκίνησε το 2014, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, «προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης και της σύνδεσης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ», καθώς και για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των υπόλοιπων «διευθετήσεων», προκειμένου να «τρέξουν» μπίζνες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στόχος της υπουργικής συνάντησης στη Βαρσοβία ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στο Πόζναν στις 4 και 5 Ιούνη, στην οποία η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως μόνιμο μέλος, έχοντας στις «αποσκευές» της πλέον και την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, «όλοι οι παριστάμενοι ηγέτες χαιρέτισαν τη συμφωνία των Πρεσπών ως πρότυπο του ευρωπαϊκού τρόπου επίλυσης διαφορών και μοχλό σταθεροποίησης της περιοχής», ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η συμφωνία «διευκολύνει την από κοινού ανάπτυξη μέσω περιφερειακών σχεδίων συνδεσιμότητας, υποδομών και Ενέργειας».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τους ομολόγους του της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org