Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
Καταγγέλλει την καταστροφή του μνημείου για τον Ν. Μπελογιάννη

Το μνημείο για τον Μπελογιάννη στο Βρότσλαβ
Το μνημείο για τον Μπελογιάννη στο Βρότσλαβ
Την καταστροφή του μνημείου που υπήρχε στην πολωνική πόλη Βρότσλαβ για τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, καθώς πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την προκλητική αυτή εξέλιξη - ενδεικτική της όξυνσης του αντικομμουνισμού σε όλη την ΕΕ, όπου άλλωστε αποτελεί επίσημο «δόγμα» η ανιστόρητη εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μνημείο είχαν τοποθετήσει οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες της περιοχής δίπλα σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Βρότσλαβ, από όπου πρόσφατα αφαιρέθηκε και καταστράφηκε, κατ' εφαρμογή νόμου του 2016 που απαγορεύει τη «διάδοση του κομμουνισμού ή άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων με τις ονομασίες κτιρίων, συγκροτημάτων και εξοπλισμών κοινής ωφέλειας».

Το ΚΚΕ κατήγγειλε την καταστροφή του μνημείου, έκανε παρέμβαση στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όπως και στην ελληνική πρεσβεία στη Βαρσοβία και στην πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε Ερώτηση προς την Κομισιόν.

Το ΚΚ Πολωνίας, καταγγέλλοντας την απομάκρυνση και καταστροφή του μνημείου, σημειώνει ότι αυτή «όπως αντίστοιχα και η καταστροφή πολλών άλλων μνημείων ηρώων του εργατικού κινήματος, της αντίστασης κατά του φασισμού, ως μέρος της λεγόμενης "αποκομμουνιστικοποίησης", αποτελεί σημαντικό στοιχείο της επιχείρησης που αποσκοπεί στην καταστροφή της ιστορικής μνήμης». Ζητά «την αποκατάσταση του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ινστιτούτο της Εθνικής Μνήμης (σ. σ. μηχανισμός που έχει στήσει το αστικό πολωνικό κράτος για να σπιλώσει τα σοσιαλιστικά επιτεύγματα και να διαστρεβλώσει την Ιστορία) και σε άλλα ιδρύματα να ξαναγράψουν και να χειραγωγήσουν την ιστορική μνήμη της κοινωνίας».

Την καταστροφή του μνημείου έχει καταγγείλει και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), που υπενθύμισε ότι πριν από λίγους μήνες οι πολωνικές αρχές αλλοίωσαν και μνημείο που είχε στηθεί στο χώρο του μυστικού νοσοκομείου «250» στο Τσίβνουβ, προς τιμήν των τραυματιών μαχητών του ΔΣΕ που είχαν νοσηλευτεί εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ