Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ετοιμάζουν σόου

Αλλο ένα σόου αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης ετοιμάζει η κυβέρνηση στη Βουλή, με ψήφισμα που επιδιώκει να αποσπάσει για τη δήθεν διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, με το φαιδρό επιχείρημα ότι αυτό θα βοηθήσει την παρέμβασή της κυρίως στο εξωτερικό. Η υποκρισία και ο εμπαιγμός δεν έχουν όρια και μάλιστα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Τόσα χρόνια που είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις και ο λόγος δεν είναι βέβαια ότι του έλειπε το «ψήφισμα». Στα λόγια σήκωνε κουρνιαχτό για τις δίκαιες διεκδικήσεις του ελληνικού λαού, των θυμάτων και των απογόνων τους, αλλά στην πράξη λούφαζε, παραδεχόμενος κυνικά ότι το θέμα κάνει «τζιζ», επειδή ενοχλεί τους συμμάχους και εταίρους του στην ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση τη γερμανική κυβέρνηση. Τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, θυμήθηκε ξανά τις επανορθώσεις και σηκώνει το λάβαρο για να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά. Ο,τι και αν κάνουν, οι πομπές τους δεν κρύβονται. Αλλωστε, το πόση αξία έχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοια ψηφίσματα, φαίνεται και από την άρνησή του να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος, αν και από το 2015 υπάρχει σχετικό ψήφισμα της ελληνικής Βουλής. Και δεν το κάνει, βέβαια, επειδή δεν θέλει να «μαγαρίσει» με το δίκαιο αίτημα των Παλαιστινίων τις ...τριγωνικές συμμαχίες του με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Σε άλλη

Με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται τη Δευτέρα και αφορά τους αιγιαλούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπράττει ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του λαού και των αναγκών του, παραδίδοντας αιγιαλούς, λίμνες, ποτάμια, νησίδες, βραχονησίδες και χίλια μύρια ακόμα στο πιάτο του κεφαλαίου, για να αναπτύξει χωρίς το παραμικρό «χαλινάρι» τα «επενδυτικά» του σχέδια σε Ενέργεια, μεταφορές, δίκτυα, τουρισμό και πάει λέγοντας. Το νομοσχέδιο σβήνει μονοκοντυλιά από τα «τεφτέρια» όλες τις παρανομίες και αυθαιρεσίες του κεφαλαίου «πάνω στο κύμα» και παράλληλα ενισχύει το ρόλο μεσάζοντα των τοπικών διοικήσεων για την πώληση παραχωρηθέντων αιγιαλών κ.λπ. σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση. Κι ενώ ο αχός της σκανδαλολογίας και οι «βαριές εκφράσεις» μεταξύ των αστικών κομμάτων δίνουν και παίρνουν με αφορμή τη «Novartis», στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο - σκάνδαλο βρέθηκαν όλοι αγκαλιά, με τον ΣΕΒ να λέει ότι «σηματοδοτεί την έμπρακτη απόδειξη της πολιτείας για διασφάλιση των αναγκαίων αναπτυξιακών προϋποθέσεων» και την εκπρόσωπο της ΝΔ να δηλώνει ευτυχής και να καλωσορίζει την κυβέρνηση «στον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς». Είναι κι αυτός ένας από τους πολλούς λόγους που έχει ο λαός να αξιοποιήσει την ευκαιρία των εκλογών για να τους δώσει τα «κουβαδάκια» τους στο χέρι και να τους στείλει «σε άλλη παραλία», δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

Μπουμπούκια

Τις εντυπώσεις του από το ταξίδι στα Σκόπια, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα, καταθέτει συντάκτης της «Αυγής», περιγράφοντας έναν τεράστιο σταυρό που στήθηκε επί κυβέρνησης VMRO σε ένα λόφο περιμετρικά της πρωτεύουσας της Β. Μακεδονίας, για να στέλνει μήνυμα στον αλβανικό πληθυσμό της πόλης και της χώρας. Ο συντάκτης παραλληλίζει αυτόν τον σταυρό του μίσους και του εθνικισμού με αυτόν της Μυτιλήνης, ύψους δέκα μέτρων, που, όπως γράφει, «στήθηκε στην ακτή Απελλή της Μυτιλήνης με πρωτοβουλία ακροδεξιών και χρυσαυγιτών από τη Λέσβο και τη Χίο (...) με στόχο τους πρόσφυγες και μετανάστες». Καλοί οι παραλληλισμοί, καλές και οι ιστορίες. Μόνο που μπροστά σ' αυτόν τον σταυρό, φωτογραφήθηκε πρόσφατα ένας από τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο, γράφοντας μάλιστα κάτω από τη δημοσιευμένη φωτογραφία του: «Ο Σταυρός, ο Ταξιάρχης και η Σημαία μας είναι τα σύμβολα της χώρας μας και του νησιού μας και σε όποιον αρέσει». Και δεν είναι μόνο αυτό. Λίγες μέρες αργότερα, ύστερα από το θόρυβο που σηκώθηκε, η επικεφαλής του δημοτικού ψηφοδελτίου αναγκάστηκε να αποπέμψει έναν άλλο δηλωμένο ακροδεξιό, που προηγουμένως είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του! Ολα τα μπουμπούκια ανθίζουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που τα στελέχη του γεμίζουν άλμπουμ με τις φωτογραφίες τους με ακροδεξιούς, εθνικιστές και χρυσαυγίτες. Τελευταίο παράδειγμα ο Κουρουμπλής με τον Αμβρόσιο. Τελικά, ύστερα από 4 χρόνια συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και μετά από τόσες χειραψίες με τον ακροδεξιό Τραμπ, ο ...προοδευτισμός του ΣΥΡΙΖΑ περνάει κυριολεκτικά σε άλλη διάσταση.

Μοχλοί

Πασαρέλα επιχειρηματικών ομίλων στη Βουλή, για να δειγματίσουν την πραμάτεια τους στους βουλευτές των αστικών κομμάτων και να προβάλουν απευθείας τις απαιτήσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, για να συζητήσει την «εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία» ως «μοχλό ανάπτυξης» ενός συγκεκριμένου ομίλου, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Μετάλλου. Ο όμιλος βρήκε φιλόξενο βήμα στη Βουλή, για να διαφημίσει την ...«καινοτόμα» κερδοφορία του και να ζητήσει επιπλέον μέτρα στήριξης, ενώ είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ολα αυτά κάτω από τον τίτλο «ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας», που ανάγεται σε «εθνική υπόθεση», ενώ βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του κεφαλαίου και υπηρετεί την κερδοφορία του. Ουδείς ασχολήθηκε βέβαια με το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο όμιλο δυο εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους το 2013 και το 2015. Κανείς δεν «θυμήθηκε» ότι σ' αυτήν την επιχείρηση και την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου απαγορεύεται η συνδικαλιστική δράση, σαρώνουν οι ατομικές συμβάσεις, η εκ περιτροπής εργασία και πάει λέγοντας. Αυτοί είναι άλλωστε και οι πραγματικοί «μοχλοί ανάπτυξης» της κερδοφορίας όλων των επιχειρηματικών ομίλων, που στηρίζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κάθε άλλη κυβέρνηση με τους αντεργατικούς τους νόμους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org