Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
2019 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Ολοι στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ παντού

Μπροστά στη μάχη των εκλογών, με κάλεσμά της η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να δώσουν δύναμη στο Κόμμα τους, να το ενισχύσουν οικονομικά. Λαμβάνοντας και υπόψη ότι το κόστος για τις προσεχείς εκλογές είναι μεγάλο και επιβαρύνει κυρίως εκείνους τους συνδυασμούς που αποτελούνται από ανθρώπους των φτωχών - λαϊκών στρωμάτων.

Η ακρίβεια των εκλογών βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό ούτε αφορά μόνο τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τείνει να εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, μιας και κάθε άνθρωπος καλής θέλησης προερχόμενος από τα λαϊκά στρώματα, που θέλει να ψηφίσει αλλά και να είναι υποψήφιος, χρειάζεται να χώσει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενα κόστος το οποίο τινάζεται στα ύψη όταν μιλάμε πλέον ειδικότερα για τους συνδυασμούς που αποτελούνται από τέτοιους υποψηφίους.

Πρόκειται για ένα λαϊκό και γενικευμένο πρόβλημα. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το Κόμμα μας έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να παρθούν μέτρα και όλοι οι λαϊκοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να διευκολυνθούν οικονομικά και να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα καταθέσαμε ως Κόμμα σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή.

Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα χρειάζεται να μετακινηθούν, με τα δικά τους μέσα, στους δήμους που είναι γραμμένοι και αναγκάζονται να πληρώσουν τα πανάκριβα διόδια. Γι' αυτό απευθύναμε ως Κόμμα Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών και Οικονομικών για το τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να εξασφαλίσει το κράτος δωρεάν διέλευση από τα διόδια τις μέρες της ψηφοφορίας για όλους.

Πολύ μεγάλα είναι τα έξοδα και για όσους ψηφοφόρους πρόκειται να μετακινηθούν στον τόπο που ψηφίζουν χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ολόκληρες οικογένειες. Τα εισιτήρια των πλοίων, λεωφορείων, τρένων κ.λπ. έχουν γίνει απρόσιτα για μεγάλο κομμάτι του λαού, ενώ και στις περιπτώσεις ακόμα που μπορεί να εξασφαλιστεί κάποια έκπτωση παραμένει ότι το υπόλοιπο ποσό του εισιτηρίου πρέπει να το καλύψουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Με σχετική Ερώτηση που καταθέσαμε προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητήσαμε να πάρει η κυβέρνηση μέτρα για να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση για όλους κατά τις μέρες ψηφοφορίας όσο και δύο μέρες πριν και μετά από αυτές. Να καλύψει τις δαπάνες αυτές το κράτος.

Πρόβλημα, επίσης, αντιμετωπίζουν με τη μετακίνησή τους και οι φαντάροι και τα μόνιμα στελέχη του στρατού και οι οικογένειές τους, που υπηρετούν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, οι οποίοι για να ψηφίσουν πρέπει να μετακινηθούν από τις μονάδες τους προς τον τόπο που ψηφίζουν. Καταθέσαμε προς τον υπουργό Αμυνας Ερώτηση απαιτώντας η κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να καλυφθεί με κρατική ευθύνη το κόστος των εισιτηρίων τους και να εξασφαλιστεί η δωρεάν διέλευσή τους από τα διόδια.

Με Ερώτηση, τέλος, που απευθύναμε στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών απαιτήσαμε να καταργηθούν εδώ και τώρα όλα τα παράβολα των υποψηφίων και των συνδυασμών στις τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές. Πρόκειται για μία απαράδεκτη εισπρακτική λογική του κράτους, που εμποδίζει γενικότερα τους ανθρώπους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα να ασκήσουν το δικαίωμά τους να είναι υποψήφιοι, να συμμετέχουν σε συνδυασμούς.

Για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, τα οποία μάλιστα αφορούν τη μεγάλη μερίδα του λαού, η κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική που εκπροσωπεί, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο. Αλλωστε, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, διαχρονικά, αποκλείει τα φτωχά λαϊκά στρώματα από κάθε δικαίωμα, όσο «θεμελιώδες» και αν θεωρείται για τη δημοκρατία που η ίδια «υπερασπίζεται». Αποτελεί λαϊκή απαίτηση να πάρει άμεσα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να διευκολυνθεί κάθε νέος, εργαζόμενος, άνεργος, να μετακινηθεί για να ψηφίσει, για να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα χωρίς να πρέπει να το πληρώσει ακριβά.

Συνοψίζοντας, όλες αυτές οι δυσκολίες αντικειμενικά προκαλούν οικονομική αιμορραγία στους εκλογικούς συνδυασμούς και ιδιαίτερα λαϊκής προέλευσης, όπως είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το Κόμμα μας, οι οποίοι εκτός από τα παράβολα, επωμίζονται επιπλέον τις δαπάνες, για το χαρτί των ψηφοδελτίων, τα έξοδα προπαγάνδας. Γι' αυτό το Κόμμα μας, με το κάλεσμα της ΚΕ, ζητά από τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να συμβάλουν στην οικονομική του ενίσχυση προκειμένου να αντεπεξέλθει και σε αυτήν τη μάχη. Ζητά από κάθε λαϊκό, προοδευτικό άνθρωπο που αναγνωρίζει τη δράση του ΚΚΕ και των αγωνιστών που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από αυτό, να συμβάλει από το δικό του μετερίζι, με το υστέρημά του στην προσπάθεια του Κόμματος να συμμετάσχει με συνδυασμούς σε κάθε άκρη της Ελλάδας για να φτάσει η πολιτική του πλατιά στο λαό.

Αυτή η ενίσχυση του ΚΚΕ από τους εργαζόμενους αποτελεί δυνατή γροθιά στις πολιτικές της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου. Αποτελεί, χωρίς άλλο, απάντηση στη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει πάρει εργολαβία τη συκοφαντική και βρώμικη επίθεση σε βάρος του Κόμματός μας, με τα επανειλημμένα δημοσιεύματά της στα φασιστοσάιτ, βάζοντας στο στόχαστρο το ΚΚΕ. Την πονάει που το Κόμμα μας δίνει τις μάχες του με τη στήριξη του λαού επειδή αποτελεί σάρκα από τη σάρκα του.

Στις σημερινές συνθήκες, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η ενίσχυση του ΚΚΕ να σημάνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για να αλλάξει πορεία ο λαός στη χώρα μας. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να παλέψει για τα δίκια των εργαζομένων, του λαού, παντού.


Σταυρούλα ΜΠΟΥΤΑ
Δικηγόρος


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org