Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχείς κινητοποιήσεις στα Τίρανα

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, σε μια περίοδο που τροφοδοτείται παράλληλα το παρασκηνιακό, άτυπο παζάρι μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, σε μια περίοδο που ανοίγει και πάλι από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - - ΕΕ το ζήτημα της αναδιάταξης των συνόρων και προωθείται ο σχεδιασμός της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», απέναντι στο σφοδρό ανταγωνισμό στην περιοχή με ανταγωνιστές, πρωτίστως τη Ρωσία και την Κίνα.

Χτες το απόγευμα, η ενδοαστική αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στο αλβανικό Κοινοβούλιο, όπου ο πρόεδρος του Σώματος, Γκραμόζ Ρούτσι, αποφάσισε ξαφνικά την αλλαγή των συνεδριάσεων και την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας αντί αύριο, Πέμπτη, με στόχο την προώθηση δύο σημαντικών νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Για αύριο Πέμπτη είχαν προγραμματίσει νέες διαμαρτυρίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Εντι Ράμα. Η ξαφνική αλλαγή στην ημερομηνία συνεδρίασης της Βουλής, από την οποία έχουν, ως γνωστόν, αποχωρήσει (εν είδει παραίτησης) από την περασμένη βδομάδα οι περισσότεροι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ετσι, το Δημοκρατικό Κόμμα, του Λ. Μπασά, και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ολοκλήρωση, της Μόνικα Κρεμάδι (συζύγου του Προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα), κάλεσαν σε διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

Σήμερα, πάντως, αναμένεται στα Τίρανα και στη συνέχεια στα Σκόπια επταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Θα συναντήσουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, ηγέτες αντιπολιτευόμενων κομμάτων και εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, λιγότερο από τέσσερις μήνες προτού η ΕΕ αποφασίσει εάν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Με δημοψήφισμα και παραίτηση «απειλεί» ο Θάτσι

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, που είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο «ανταλλαγής εδαφών» με τους Σέρβους ώστε να επιτευχθεί η περιβόητη συμφωνία «ομαλοποίησης σχέσεων», απείλησε με δημοψήφισμα και έπειτα με παραίτηση.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Raport TV», ο Θάτσι εμφανίστηκε αποφασισμένος να προκηρύξει δημοψήφισμα επί του σχεδίου συμφωνίας που θα καταλήξει (εάν και όταν...) με τη Σερβία. Επίσης, δήλωσε «έτοιμος» να παραιτηθεί σε περίπτωση που η Βουλή του προτεκτοράτου απορρίψει συμφωνία «που να προβλέπει την προσάρτηση στο Κόσοβο των τριών σερβικών δήμων με αλβανόφωνη μειονότητα, Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέντα». Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να παραβιάσει το Σύνταγμα εκτιμώντας ότι για να γίνει προσάρτηση των δήμων στο Κόσοβο θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή. «Αν απορρίψει αυτήν τη λύση, θα γίνει δημοψήφισμα», είπε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ 1999 - 2001 δρούσε στα διοικητικά όρια Κοσσυφοπεδίου - νότιας Σερβίας οργάνωση - παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ, γνωστή ως «Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέντα». Την αποτελούσαν περίπου 1.500 ένοπλοι μισθοφόροι αλβανικής καταγωγής με στόχο την απόσχιση των τριών δήμων από τη Σερβία και την ένωσή τους με το Κοσσυφοπέδιο. Οπως φαίνεται, το σχέδιο αυτό επιχειρείται τώρα να περάσει με «διαπραγμάτευση».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε στο Βελιγράδι η δήλωση του Γερμανού χριστιανοδημοκράτη πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Βίλι Βίμερ, στη σερβική εφημερίδα «Vecernje Novosti» πως η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και η απόσχισή του από την τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «σχεδιαζόταν από τα τέλη της δεκαετίας του '80 με μοναδικό σκοπό να γίνει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο έδαφος της περιοχής». Το Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ο Βίμερ, «ήταν απαραίτητο για την κυριαρχία της Αμερικής στα Βαλκάνια».

«Ενθουσιασμός» για τις κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία

Παράλληλα, ικανοποίηση στη σερβική κυβέρνηση προκάλεσε η συνάντηση του Σέρβου υπουργού Οικονομίας, Σίνισα Μάλι, με την νέα πρέσβειρα της Κίνας στη Σερβία, Τσεν Μπο, με την οποία συζήτησαν χτες κοινά επενδυτικά σχέδια και προγράμματα με στόχο τη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Ο Μάλι δήλωσε ενθουσιασμένος για το ότι η «πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, η Τράπεζα της Κίνας, έρχεται στη Σερβία για μπίζνες». Εξήρε επίσης τη σημασία των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα του δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε αυτές του ομίλου μεταλλευμάτων «Zijin» στο μεγαλύτερο σερβικό ορυχείο χαλκού «RTB Bor» στην πόλη Μπορ της ανατολικής Σερβίας, του μονοπωλίου χάλυβα «HBIS Group» στο Ζελέζαρα Σμεντέρεβο και της κινεζικής βιομηχανίας ελαστικών αυτοκινήτου «Ling Long» στο Ζρέντζανιν.

Και ρωσικές επενδύσεις στην Κροατία...

Αντίστοιχα στην Κροατία ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου (HGK), Λούκα Μπούριλοβιτς, μίλησε για τα οφέλη της δυναμικής ενίσχυσης των ρωσικών επενδύσεων στη χώρα του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αυτές που αφορούν τους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, των κατασκευών και της γεωργίας. Αφορμή έδωσε η συνάντηση Κροατών και Ρώσων επιχειρηματιών οι οποίοι συμμετείχαν χτες στη συνεδρίαση του επιχειρηματικού συμβουλίου για τη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, που πραγματοποιήθηκε στο HGK.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρέσβης στην Κροατία, Ανβάρ Αζίμοφ, είπε ότι «πρέπει να μάθουμε πώς θα αναπτύξουμε τις οικονομικές σχέσεις ανεξάρτητα από τις κυρώσεις (της ΕΕ στη Ρωσία)» και πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία έχει υποστεί απώλειες 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις κυρώσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποστεί πλήγμα 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ