Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπερασπιζόμαστε την υγεία του λαού, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας και από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει την επίθεση των προκατόχων της, οδηγεί την κατάσταση από το κακό στο χειρότερο, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Στην περιοχή μας και ειδικά εδώ στην Πάτρα, είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, ενώ συνεχίζουν να υποβαθμίζονται οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δεν ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έκλεισαν τα Νοσοκομεία Θώρακος και 409, που κάλυπταν σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Σήμερα οι ασθενείς με χρόνια ή σοβαρά νοσήματα θώρακος στοιβάζονται στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Το Νοσοκομείο Θώρακος, πριν ενοποιηθεί με το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», απασχολούσε 104 εργαζόμενους και διέθετε πάνω από 50 κλίνες, ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε κλινική με 20 κλίνες και ελλιπές προσωπικό.

Υποβαθμίζεται καθημερινά το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών. Είναι πολλά τα κενά των γιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν, οι εναπομείναντες παιδίατροι με δυσκολία επαρκούν για τις εφημερίες. Από το νοσοκομείο σήμερα λείπουν: 4 ορθοπεδικοί, 1 ακτινολόγος, 3 παιδίατροι, 2 παιδονευρολόγοι, 2 παιδοψυχίατροι, ενώ εκκρεμεί η προκήρυξη θέσης παιδοχειρουργού εδώ και δύο χρόνια. Αυτό έχει αποτέλεσμα δεκάδες περιστατικά να στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία ή ακόμη και σε άλλες πόλεις. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν έχει ΜΕΘ Παίδων, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο του Ρίου, με κίνδυνο επιπλοκών. Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, αφού επί πέντε μήνες δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα, σε μια περίοδο που η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, η 6η ΥΠΕ με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να καλύψει τα κενά στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ζακύνθου που βρίσκεται στον αέρα, με μετακινήσεις γιατρών από το Καραμανδάνειο και όχι με άμεσες προσλήψεις.


Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα (πάνω από 2.000 νέα περιστατικά), με αποτέλεσμα το 80% των ογκολογικών περιστατικών να είναι ασθενείς στις Παθολογικές κλινικές των δύο νοσοκομείων στην Πάτρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους (κίνδυνος λοιμώξεων κ.τ.λ.). Ταυτόχρονα, υπάρχει τεράστια αναμονή και σε απαράδεκτες συνθήκες των ογκολογικών ασθενών για θεραπεία στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας.

Τραγική είναι και η κατάσταση με τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της περιοχής μας: Εχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ οι κλίνες δεν ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Πολλά περιστατικά διασωληνώνονται και είτε μένουν στα Τμήματα Επειγόντων είτε πάνε σε κλινικές λόγω έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη φροντίδα των ίδιων των ασθενών αλλά και στις κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι διασωληνωμένος ασθενής παρέμενε νεκρός για μισή μέρα, γιατί δεν υπήρχε μόνιτορ που να δείχνει τα ζωτικά του όργανα. Η παραπάνω κατάσταση επιβαρύνεται καθώς δεν λειτουργούν οι ΜΕΘ των ήδη υποβαθμισμένων περιφερειακών Νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά να στέλνονται στην Πάτρα.

Ταυτόχρονα, με ευθύνη της 6ης ΥΠΕ και της κυβέρνησης, παραμένουν κλειστές 12 δημόσιες μονάδες αποκατάστασης με σύγχρονο εξοπλισμό λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι χιλιάδες τα περιστατικά που περιμένουν για αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά, τροχαία κ.τ.λ. και πολλές φορές αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα.

Από κινητοποίηση σωματείων και φορέων της Πάτρας για την Υγεία
Από κινητοποίηση σωματείων και φορέων της Πάτρας για την Υγεία
Η κατάσταση είναι απελπιστική και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ολα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας είναι υποβαθμισμένα, έχουν μειώσει τις παροχές τους και έχουν τεράστια κενά σε γιατρούς και προσωπικό. Πολλά από αυτά δεν έχουν καν παιδίατρο ή καρδιολόγο. Οι ανάγκες είναι αυξημένες σήμερα για τους 213.000 κατοίκους του δήμου Πάτρας, στον οποίο πληθυσμό πρέπει να υπολογιστεί και ο αυξημένος αριθμός των σπουδαστών - φοιτητών οι οποίοι είναι εκτός απογραφής, όπως επίσης και το γεγονός ενός μεγάλου αριθμού μετακινούμενου πληθυσμού π.χ. λιμάνι, οδικός άξονας κ.λπ. που χρειάζονται υπηρεσίες ΠΦΥ. Για παράδειγμα, η περιοχή της Παραλίας, με πληθυσμό αναφοράς 32.000 κατοίκων, γειτνιάζει με το νέο λιμάνι της Πάτρας, είναι εργατική περιοχή και με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Επίσης είναι πρόβλημα ότι η ΒΙΠΕ της Πάτρας δεν έχει καμία υγειονομική υποδομή και καλύπτεται από το ανεπαρκέστατο ΚΥ Κ. Αχαΐας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν καθημερινά τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, συνολικά τον πατραϊκό λαό, και βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας παίρνει ξεκάθαρη θέση. Η προάσπιση της υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να μένουν άλλο στην αδράνεια για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Ως Εργατικό Κέντρο πήραμε την πρωτοβουλία και καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας να πάρουν θέση στον αγώνα, γιατί το ζήτημα της Υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Τους καλούμε όλους να συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Πάτρας: Να πάρουν μέρος στην εκδήλωση - ημερίδα την Παρασκευή 1 Μάρτη στις 6 μ.μ. στο ΕΚΠ.


Σωτήρης ΠΑΡΙΣΗΣ
Οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ