Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φάτε μάτια πρόοδο

Μέχρι πριν από λίγες μέρες, οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, όπου «αριστερές» δυνάμεις συγκυβερνούν ή στηρίζουν τους σοσιαλδημοκράτες, παρουσιάζονταν ως πρότυπα για την «προοδευτική συμμαχία» στην Ευρώπη, που αποτελεί τάχα ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Στη χώρα μας, σ' αυτήν την πρωτοβουλία πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που για τέσσερα χρόνια συγκυβερνούσε με τον εθνικιστή - ακροδεξιό Καμμένο. Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζει τελευταία το ...«προοδευτικό» στρατόπεδο και στην Ισπανία, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που μέχρι πριν από λίγες μέρες κυβερνούσε με τη στήριξη των Podemos, απευθύνει τώρα πρόσκληση συνεργασίας στους «Πολίτες», ένα «φιλελεύθερο» κόμμα, που στις πρόσφατες εκλογές στην Ανδαλουσία συνεργάστηκε με το ακροδεξιό Vox! Η πρόσκληση αφορά τη συγκρότηση ενός «πλατιού μετώπου» ενάντια στην ακροδεξιά, όπως έγινε άλλωστε και με τη σύμπραξη σοσιαλιστών - Podemos. Να λοιπόν ποιες είναι οι «προοδευτικές συμμαχίες» και τα κόμματα που πρωταγωνιστούν! Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις είναι τόσο θολές, που επιτρέπουν στον ακροδεξιό και νεοφιλελεύθερο να βαφτίζεται «προοδευτικός» και τούμπαλιν, ώστε να αξιοποιείται είτε ως φόβητρο είτε ως σύμμαχος στην ανακύκλωση εκλογικών και κυβερνητικών πλειοψηφιών, με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου. Στην Ελλάδα, η παγίδα που στήνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να ξεσκεπαστεί από το λαό. Μοναδική συνεπής απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των αστικών κομμάτων, αλλά και απέναντι στην ακροδεξιά, είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, η πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που γεννάει το φασισμό.

Μια...

Το σενάριο των «ακραίων καιρικών φαινομένων» ανασύρει ξανά η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη. Από την πρώτη μέρα, η κυβερνητική προπαγάνδα επαναλαμβάνει μονότονα τα «πανευρωπαϊκά ρεκόρ» που κατέγραψε η βροχόπτωση σε περιοχές του νομού Χανίων, παρουσιάζοντας περίπου ως «φυσικό φαινόμενο» το χάος με τις κατεστραμμένες υποδομές και τις διαλυμένες περιουσίες, για να μη μιλήσουμε για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Στον επίλογο όλων αυτών βρίσκεται ως συνήθως η «κλιματική αλλαγή», που υπερβαίνει τις σημερινές υποδομές και απαιτεί ανασχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι υποδομές που καταστράφηκαν στην Κρήτη (γέφυρες κ.ά.) ήταν ασυντήρητες εδώ και χρόνια, ενώ δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες καταστροφές σε σχετικά πιο πρόσφατες κατασκευές. Αυτό σημαίνει ότι και μια μικρότερης έντασης βροχή θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής, ακόμα και αν το νησί δεν παρουσίαζε τη σημερινή εικόνα.

... από τα ίδια

Αλλά μιας και μάθαμε τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, έστω και με βίαιο τρόπο, τι θα γίνει τώρα με τις υποδομές που καταστράφηκαν; Τι θα γίνει με τα έργα που απαιτούνται για να θωρακιστούν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες από τα καιρικά φαινόμενα; Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ολική αποκατάσταση βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα κονδύλια που σκοπεύει να δαπανήσει γι' αυτόν το σκοπό. Που σημαίνει ότι οι κατεστραμμένες υποδομές θα γίνουν μια από τα ίδια ή και χειρότερες. Και βέβαια, ούτε λόγος για αναγκαία έργα και σχέδιο που θα παρέχουν ουσιαστική προστασία, αφού η λογική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο υπερισχύει κάθε πρόγνωσης για ένταση των φαινομένων τα επόμενα χρόνια.

Να περάσει ο επόμενος

Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια... Μάλλον έτσι θα σκέφτηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην επίσκεψη που έκανε την περασμένη βδομάδα στη Στερεά Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος διεκδικεί το δήμο της Αθήνας στις επερχόμενες εκλογές. Το ένα «τρυγόνι» είναι προφανώς τα ενεργειακά φιλέτα της Στερεάς - με κύριο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - για τα οποία, όπως φαίνεται, διάφορα ενεργειακά μονοπώλια τρίβουν ήδη τα χέρια τους. Το άλλο «τρυγόνι» είναι ότι ο πρέσβης ολοκληρώνει σιγά σιγά τον κύκλο των «επιθεωρήσεων» όλων των υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής. Θυμίζουμε: Την Ρένα Δούρου την συνάντησε τον περασμένο Αύγουστο στα γραφεία της Περιφέρειας, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών, για την «προώθηση συνεργασιών σε ζητήματα επιχειρηματικότητας». Ο έτερος υποψήφιος περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, που στηρίζεται από τη ΝΔ, έχει βρεθεί με τον πρέσβη σε εκδήλωση στην πρεσβεία, αλλά και στο περιθώριο της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου. Ο Γ. Πατούλης είχε ταξιδέψει και στις ΗΠΑ για την ορκωμοσία Τραμπ! Από την άλλη, θυμίζουμε ότι ο σημερινός δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης (ΠΑΣΟΚ) είχε πάρει μαζί με τον Πάιατ την ...τσάπα και φωτογραφίζονταν στα έργα ανακαίνισης της πρεσβείας... Οσο για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, Ν. Ηλιόπουλο, κάπου θα τον έχει «κουτουλήσει» ο πρέσβης, στα υπουργεία όπου «αλωνίζει». Κι αν δεν το 'χει κάνει έως τώρα, είναι θέμα χρόνου να συμβεί...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1902 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Εργα του: «Σταφύλια της Οργής», «Ανθρωποι και Ποντίκια» κ.ά.

1905 Ο ιαπωνικός στρατός απωθεί τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαντζουρία και περνάει τον ποταμό Σα (ρωσοϊαπωνικός πόλεμος 1904 - 1905).

1933 Τη νύχτα της 26ης προς 27 Φλεβάρη, οι ναζί προχωρούν στην προβοκάτσια κατά των κομμουνιστών με τον εμπρησμό του γερμανικού Κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ). Δυο μέρες αργότερα, αναστέλλονται όλα τα άρθρα του Συντάγματος και η εξουσία παραδίδεται απολύτως στον Χίτλερ και τους ναζί. Χιλιάδες κομμουνιστές θα συλληφθούν, θα φυλακιστούν και θα σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους επόμενους μήνες. Στις 3/3 θα συλληφθεί και ο ΓΓ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ερνστ Τέλμαν, ο οποίος και φυλακίστηκε με την κατηγορία για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ. Στη συνέχεια οργάνωσαν μια απίστευτη σκευωρία σε βάρος του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρώφ, τον οποίο κατηγόρησαν ως κυρίως υπεύθυνο για τον εμπρησμό. Η δίκη του Δημητρώφ και των συντρόφων του άρχισε το Σεπτέμβρη του 1933 στη Λειψία. Το δικαστήριο, κάτω από την πίεση της παγκόσμιας εκστρατείας, αναγκάστηκε να αθωώσει τον Δημητρώφ. Η χιτλερική δικαστική σκηνοθεσία τελείωσε με παταγώδη αποτυχία.

1939 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θέτει εκτός νόμου τις καθιστικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων στις απεργίες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων.

1939 Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας αναγνωρίζουν τη φασιστική κυβέρνηση του Φράνκο στην Ισπανία.

1943 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του, που έλαβε χώρα την επόμενη μέρα, μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά της γερμανικής κατοχής. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας. Μία ομάδα διασπά τον αστυνομικό κλοιό και καταστρέφει το γραφείο του κατοχικού πρωθυπουργού στη Βουλή. Μια άλλη, αφού υπερφαλαγγίζει τους Ιταλούς καραμπινιέρους, πυρπολεί το υπουργείο Εργασίας, όπου είχε γίνει ο προπαρασκευαστικός σχεδιασμός για την επιστράτευση. Κατά τις συγκρούσεις, 3 διαδηλωτές σκοτώνονται και 30 τραυματίζονται σοβαρά.

1948 Ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις στη Μακρόνησο, κατά τις οποίες σκοτώνονται 17 και τραυματίζονται 61 φαντάροι. Αλλοι 250 παραπέμπονται στο στρατοδικείο.

1952 Πεθαίνει ο τέως δικτάτορας και στρατιωτικός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, που οδήγησαν στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου. Η ίδρυση του κυπριακού κράτους, ως προϊόν ενδοκαπιταλιστικών συμβιβασμών, με την παρουσία των βρετανικών βάσεων, στρατευμάτων τριών κρατών και το διαχωρισμό στα τοπικά όργανα των Ελληνοκυπρίων από τους Τουρκοκυπρίους, ουσιαστικά υπονόμευε από την αρχή την ενότητα της Κύπρου, δημιουργούσε δηλαδή προϋποθέσεις διχοτόμησης, ακόμα και διπλής ένωσης. Το περιεχόμενο των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με τις οποίες τρία κράτη (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) γίνονταν «εγγυητές» της ανεξαρτησίας μιας άλλης χώρας, δεν μπόρεσε να αποτελέσει μόνιμο συμβιβασμό. Ετσι, μετά από ολιγόχρονη ανάπαυλα, ακολούθησε νέα φάση όξυνσης των εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων στην Κύπρο.

1991 Η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» εναντίον του Ιράκ θα συνεχιστεί «μέχρις εσχάτων», δηλώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ