Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φάτε μάτια πρόοδο

Μέχρι πριν από λίγες μέρες, οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, όπου «αριστερές» δυνάμεις συγκυβερνούν ή στηρίζουν τους σοσιαλδημοκράτες, παρουσιάζονταν ως πρότυπα για την «προοδευτική συμμαχία» στην Ευρώπη, που αποτελεί τάχα ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Στη χώρα μας, σ' αυτήν την πρωτοβουλία πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που για τέσσερα χρόνια συγκυβερνούσε με τον εθνικιστή - ακροδεξιό Καμμένο. Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζει τελευταία το ...«προοδευτικό» στρατόπεδο και στην Ισπανία, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που μέχρι πριν από λίγες μέρες κυβερνούσε με τη στήριξη των Podemos, απευθύνει τώρα πρόσκληση συνεργασίας στους «Πολίτες», ένα «φιλελεύθερο» κόμμα, που στις πρόσφατες εκλογές στην Ανδαλουσία συνεργάστηκε με το ακροδεξιό Vox! Η πρόσκληση αφορά τη συγκρότηση ενός «πλατιού μετώπου» ενάντια στην ακροδεξιά, όπως έγινε άλλωστε και με τη σύμπραξη σοσιαλιστών - Podemos. Να λοιπόν ποιες είναι οι «προοδευτικές συμμαχίες» και τα κόμματα που πρωταγωνιστούν! Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις είναι τόσο θολές, που επιτρέπουν στον ακροδεξιό και νεοφιλελεύθερο να βαφτίζεται «προοδευτικός» και τούμπαλιν, ώστε να αξιοποιείται είτε ως φόβητρο είτε ως σύμμαχος στην ανακύκλωση εκλογικών και κυβερνητικών πλειοψηφιών, με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου. Στην Ελλάδα, η παγίδα που στήνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να ξεσκεπαστεί από το λαό. Μοναδική συνεπής απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των αστικών κομμάτων, αλλά και απέναντι στην ακροδεξιά, είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, η πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που γεννάει το φασισμό.

Μια...

Το σενάριο των «ακραίων καιρικών φαινομένων» ανασύρει ξανά η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη. Από την πρώτη μέρα, η κυβερνητική προπαγάνδα επαναλαμβάνει μονότονα τα «πανευρωπαϊκά ρεκόρ» που κατέγραψε η βροχόπτωση σε περιοχές του νομού Χανίων, παρουσιάζοντας περίπου ως «φυσικό φαινόμενο» το χάος με τις κατεστραμμένες υποδομές και τις διαλυμένες περιουσίες, για να μη μιλήσουμε για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Στον επίλογο όλων αυτών βρίσκεται ως συνήθως η «κλιματική αλλαγή», που υπερβαίνει τις σημερινές υποδομές και απαιτεί ανασχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Οι υποδομές που καταστράφηκαν στην Κρήτη (γέφυρες κ.ά.) ήταν ασυντήρητες εδώ και χρόνια, ενώ δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες καταστροφές σε σχετικά πιο πρόσφατες κατασκευές. Αυτό σημαίνει ότι και μια μικρότερης έντασης βροχή θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής, ακόμα και αν το νησί δεν παρουσίαζε τη σημερινή εικόνα.

... από τα ίδια

Αλλά μιας και μάθαμε τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, έστω και με βίαιο τρόπο, τι θα γίνει τώρα με τις υποδομές που καταστράφηκαν; Τι θα γίνει με τα έργα που απαιτούνται για να θωρακιστούν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες από τα καιρικά φαινόμενα; Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ολική αποκατάσταση βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα κονδύλια που σκοπεύει να δαπανήσει γι' αυτόν το σκοπό. Που σημαίνει ότι οι κατεστραμμένες υποδομές θα γίνουν μια από τα ίδια ή και χειρότερες. Και βέβαια, ούτε λόγος για αναγκαία έργα και σχέδιο που θα παρέχουν ουσιαστική προστασία, αφού η λογική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο υπερισχύει κάθε πρόγνωσης για ένταση των φαινομένων τα επόμενα χρόνια.

Να περάσει ο επόμενος

Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια... Μάλλον έτσι θα σκέφτηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην επίσκεψη που έκανε την περασμένη βδομάδα στη Στερεά Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος διεκδικεί το δήμο της Αθήνας στις επερχόμενες εκλογές. Το ένα «τρυγόνι» είναι προφανώς τα ενεργειακά φιλέτα της Στερεάς - με κύριο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - για τα οποία, όπως φαίνεται, διάφορα ενεργειακά μονοπώλια τρίβουν ήδη τα χέρια τους. Το άλλο «τρυγόνι» είναι ότι ο πρέσβης ολοκληρώνει σιγά σιγά τον κύκλο των «επιθεωρήσεων» όλων των υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής. Θυμίζουμε: Την Ρένα Δούρου την συνάντησε τον περασμένο Αύγουστο στα γραφεία της Περιφέρειας, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών, για την «προώθηση συνεργασιών σε ζητήματα επιχειρηματικότητας». Ο έτερος υποψήφιος περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, που στηρίζεται από τη ΝΔ, έχει βρεθεί με τον πρέσβη σε εκδήλωση στην πρεσβεία, αλλά και στο περιθώριο της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου. Ο Γ. Πατούλης είχε ταξιδέψει και στις ΗΠΑ για την ορκωμοσία Τραμπ! Από την άλλη, θυμίζουμε ότι ο σημερινός δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης (ΠΑΣΟΚ) είχε πάρει μαζί με τον Πάιατ την ...τσάπα και φωτογραφίζονταν στα έργα ανακαίνισης της πρεσβείας... Οσο για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, Ν. Ηλιόπουλο, κάπου θα τον έχει «κουτουλήσει» ο πρέσβης, στα υπουργεία όπου «αλωνίζει». Κι αν δεν το 'χει κάνει έως τώρα, είναι θέμα χρόνου να συμβεί...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ