Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13195

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Κλείνει αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης»

Παιχνίδια με τον ΣΕΒ στις πλάτες των εργαζομένων για τις τριετίες στον κατώτερο μισθό


ΣΕΛ.  3

Πρωτοφανείς αθλιότητες εργοδοσίας - εργατοπατέρων με κυβερνητικές πλάτες

ΚΚΕ: Υπόθεση της εργατικής τάξης και των συνδικαλιστών που δεν ανέχονται την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, να παλέψουν για συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ανατροπή αυτής της πολιτικής

Αντιπρόσωποι - μαϊμού παίρνουν τον λόγο στο «συνέδριο»
Αντιπρόσωποι - μαϊμού παίρνουν τον λόγο στο «συνέδριο»
Τη διάλυση του Συνεδρίου της ΟΙΥΕ με ευθύνη των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, που έδωσε μάχη για την πραγματοποίηση πραγματικού Συνεδρίου των εργαζομένων, απαλλαγμένου από την παρέμβαση της εργοδοσίας και το όργιο νοθείας.

Δεν έχει πάτο η κατρακύλα της ΓΣΕΕ, που καλύπτει ακόμα και τα «μπραβιλίκια» ανθρώπων της νύχτας, ενώ προσφεύγει ξανά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ενεργότερη περιφρούρηση της νοθείας και της εργοδοτικής παρέμβασης στα συνδικάτα.

Συνοδεία μπράβων εμφανίστηκαν οι εργατοπατέρες
Συνοδεία μπράβων εμφανίστηκαν οι εργατοπατέρες
Μαζική συγκέντρωση των σωματείων έξω από το χώρο του Συνεδρίου
Μαζική συγκέντρωση των σωματείων έξω από το χώρο του Συνεδρίου

ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πλυντήρια...

Το πλυντήριο όλων των παλιών «καλών» στελεχών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που κάνει αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να διεμβολίσει παραπέρα το χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», δεν αφορά μόνο τα αλισβερίσια και τα πέρα - δώθε στις «κορυφές» της σοσιαλδημοκρατίας, τα οποία αποτελούν έτσι κι αλλιώς καθρέφτη της σαπίλας του αστικού πολιτικού συστήματος.

Ολα αυτά επιχειρείται να αποκρυσταλλωθούν και σε μια σειρά από ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα, που έχουν ως στόχο να εγκλωβίσουν ξανά το λαό στη λογική του τάχα «μικρότερου κακού», που αποδεικνύεται κάθε φορά το ίδιο και μεγαλύτερο κακό για τον ίδιο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στις τοποθετήσεις τους τόσο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακινούνται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αυτοί που επιχειρούν να παίξουν το ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, υπογραμμίζουν ότι τώρα παραμερίζουν τις υπαρκτές ή κατά βάση ανύπαρκτες διαφορές τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να στοιχηθούν μαζί του στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ένας «προοδευτικός» πόλος, που θα σταθεί εμπόδιο τάχα στη «συντήρηση» και την ακροδεξιά.

Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι τα κυβερνητικά στελέχη, απευθυνόμενα και προς τη ΝΔ, αλλά και πιέζοντας τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, λένε ότι τώρα το αστικό πολιτικό παιχνίδι, που έχει για κλωτσοσκούφι τον λαό, αλλάζει «πίστα». Και ότι από τα ψεύτικα δίπολα των «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών», που πλέον ξεθώριασαν, αφού όλοι τους αποδείχτηκαν μνημονιακοί, πρέπει να περάσει σε νέες παγίδες εγκλωβισμού.

Θα ήταν βέβαια για γέλια, αν δεν ήταν επικίνδυνη και δηλητηριώδης η προσπάθεια να παρουσιαστούν ότι αποτελούν το... προοδευτικό όλοι εκείνοι που επί τέσσερα χρόνια εφάρμοσαν ως «βασιλικότεροι του βασιλέως» τα μνημόνια και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου, μαζί με διάφορα απολειφάδια των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ολοι αυτοί που σήκωσαν και σηκώνουν τη σημαία του κεφαλαίου, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και που τώρα εμφανίζονται ως «αντίβαρο» τάχα στη «συντηρητική» και την ακροδεξιά εκδοχή της ίδιας πολιτικής.

Το πόσο κάλπικη, άλλωστε, είναι η διαχωριστική γραμμή στο δίλημμα «πρόοδος - συντήρηση», που διαπερνά όλες αυτές τις διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, έχουν τη δυνατότητα να το διαπιστώσουν και από την ίδια τους την πείρα οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ανέδειξε και ο «Ριζοσπάστης», όπου πρώην υποψήφιοι της ΝΔ στην Τοπική Διοίκηση βρίσκουν στέγη σε δημοτικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με ολίγον από ΠΑΣΟΚ, στη βάση της κοινής στρατηγικής, για ανάδειξη της Τοπικής Διοίκησης σε «μοχλό» της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ενώ και στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις όλων των αστικών κομμάτων δεν διστάζουν να παραμερίσουν τη μάχη της καρέκλας για να δώσουν ενιαία τη μάχη ενάντια στον κοινό αντίπαλο κυβέρνησης - εργοδοσίας - εργατοπατέρων: Τις ταξικές δυνάμεις και τον αγώνα που δίνουν για την ανασύνταξη του κινήματος. Ειδικά στο πρόσφατο Συνέδριο της ΟΙΥΕ, η «προοδευτικότητα» όλων έλαμψε στα πρόσωπα των κουμπουροφόρων μπράβων που κουβάλησε η διοίκηση για να νομιμοποιήσει τη νοθεία και την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας στα συνδικάτα.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τέτοιες ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, που έτσι κι αλλιώς είναι «χαραγμένες στην άμμο» της πολιτικής του κεφαλαίου όπου στέκονται όλοι μαζί, και γι' αυτό τις παίρνει το κύμα. Οσο και να ψάξει, δεν θα βρει διαφορές ανάμεσα σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς» υπερασπιστές του κεφαλαίου. Μπορεί όμως να κάνει εκείνος τη διαφορά με ένα ΚΚΕ ακόμα πιο ισχυρό παντού και δυναμώνοντας τον δικό του αγώνα για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του.


INTIME NEWS

ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Στη ... δίκαιη ανάπτυξη «πνίγηκε» ξανά η Κρήτη

ΣΕΛ.  20


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
ΝΑΤΟική βάση και σε στρατόπεδο του Βόλου

ΣΕΛ.  16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ BBC
Αναφορές για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

ΚΚΕ: Εκθέτει όσους αναγορεύουν τους ιμπεριαλιστές σε προστάτες της ειρήνης και της σταθερότητας


ΣΕΛ.  5
Ο Γ. Ρίτσος, το ψέμα κι αυτό που τους πονάει

ΣΕΛ.  21
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επικίνδυνη κλιμάκωση με προβοκάτσιες και κυρώσεις

ΣΕΛ.  19
Αύριο η συγκέντρωση στον Πειραιά με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Θα χαιρετίσει η Διαμάντω Μανωλάκου, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»


ΣΕΛ.  3

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ