ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επικίνδυνη κλιμάκωση με προβοκάτσιες και κυρώσεις

Νέες απειλές από τις ΗΠΑ και ανοιχτό κάλεσμα της μαριονέτας Χ. Γκουαϊδό για στρατιωτική επέμβαση

Από αριστερά: Ο αχυράνθρωπος Χ. Γκουαϊδό, ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας Ι. Ντούκε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Πενς

Copyright 2019 The Associated

Από αριστερά: Ο αχυράνθρωπος Χ. Γκουαϊδό, ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας Ι. Ντούκε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Πενς
Η επιχείρηση «ανθρωπιστική βοήθεια», που είναι ο βασικός μοχλός της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας με επικεφαλής τον αυτοανακηρυγμένο «Πρόεδρο» - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, κλιμακώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με το σκηνικό πολλών προβοκατόρικων επεισοδίων να στήνεται στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και τη Βραζιλία, τα οποία από την Παρασκευή ήταν κλειστά.

Στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, έγινε χτες, παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η συνεδρίαση της λεγόμενης Ομάδας της Λίμα (14 αντιδραστικών κυβερνήσεων συμμάχων των ΗΠΑ), όπου από τις ΗΠΑ ανακοινώθηκε η σκλήρυνση των κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας οι οποίες περιλαμβάνουν αξιωματούχους της κυβέρνησης και 4 κυβερνήτες μεθοριακών επαρχιών με την Κολομβία που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει κάθε λογαριασμός στο εξωτερικό της Πετρελαιοβιομηχανίας της Βενεζουέλας (PDVSA) να μην πηγαίνει στην κυβέρνηση αλλά στον Γκουαϊδό. Πάντως, ο «Πρόεδρος» - μαριονέτα, που έγινε δεκτός με τιμές από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ζήτησε περισσότερα μέτρα πίεσης και στρατιωτικής επέμβασης. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και οι μέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες». Επίσης, οι ΗΠΑ είναι σε πλήρη ετοιμότητα και έγινε γνωστό ότι μεταφέρουν αεροπλανοφόρο στην Καραϊβική, ενώ ζητάνε για σήμερα τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα.

Επιπροσθέτως, χτες η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φ. Μογκερίνι, δήλωσε ότι «η θέση της ΕΕ καθορίστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών στη διάρκεια συνεδρίασής τους την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και αποκλείσαμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε υποστήριξη ή οποιαδήποτε αποδοχή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα». Παρά τη διαφορετική τακτική, όμως, η ΕΕ συμμετέχει στην ωμή επέμβαση για την αλλαγή καθεστώτος. ΗΠΑ, ΕΕ και σύμμαχοί τους, πίσω από τις ...δημοκρατικές ευαισθησίες, καλύπτουν τον πραγματικό στόχο, που είναι να ανακτήσουν την επιρροή τους στη Βενεζουέλα για τον πλούτο της (πετρέλαιο και άλλα ορυκτά) και να χτυπηθούν ανταγωνιστικά μονοπώλια, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν κ.ά., που κέρδισαν θέσεις και συμβόλαια από την μπολιβαριανή - σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση.

Πώς στήθηκε το σκηνικό της προβοκάτσιας

Η σκηνοθεσία είχε απ' όλα. Την Παρασκευή 22/2 άνοιξε το δρόμο ο ...πολιτισμός, με τη «φιλανθρωπική συναυλία» που διοργάνωσε ο Βρετανός κροίσος Ρίτσαρντ Μπράνσον, της «Virgin», μαζί με Κολομβιανούς βιομήχανους, στην πόλη Κούκουτα της Κολομβίας, με 35 διαθέσιμους «καλλιτέχνες - διασκεδαστές». Η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο απάντησε με συναυλίες στην επαρχία Τάτσιρα και αλλού, και μεγάλες «συγκεντρώσεις για την αξιοπρέπεια» σε Καράκας και άλλες πόλεις το τελευταίο τριήμερο, όπου συμμετείχε και το ΚΚ Βενεζουέλας, καταγγέλλοντας την ξένη επέμβαση, αλλά και ζητώντας τη στήριξη των δικαιωμάτων του λαού με αποφασιστικά μέτρα, σε ρήξη με το κεφάλαιο.

Στις 23 Φλεβάρη, για την αντιπολίτευση και τους προστάτες της το σκηνικό άλλαξε και περιείχε: Απόπειρα εισβολής στη Βενεζουέλα με φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα, ομάδες κρούσης κουκουλοφόρων της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, κάψιμο φορτηγού (υποτίθεται με φάρμακα) και «5 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες» στις συμπλοκές με το στρατό. Ολα αυτά αναπαράγονταν από τα διεθνή αστικά ΜΜΕ και στη χώρα μας. Επίσης, ο Γκουαϊδό και οι αντιδραστικοί Πρόεδροι της Κολομβίας, της Χιλής και της Παραγουάης εμφανίστηκαν ως «φιλάνθρωποι» και «αθώες περιστερές», που νοιάζονται «να φτάσει η βοήθεια στο λαό της Βενεζουέλας». Οι δήθεν «μαχητές της δημοκρατίας», που διακρίνονται για τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα στις χώρες τους, μαζί με τις ΗΠΑ συμβάλλουν στον στραγγαλισμό του βενεζουελάνικου λαού, με τις κυρώσεις και τον εμπορικό αποκλεισμό, και επιτείνουν τις ελλείψεις σε διατροφικά αγαθά και φάρμακα. Η δε αντιδραστική αντιπολίτευση στηρίζεται από την πλουτοκρατία της Βενεζουέλας, που παρά τα 20 χρόνια της Μπολιβαριανής Διαδικασίας εξακολουθεί να ελέγχει σημαντικούς κλάδους της παραγωγής και είναι σε θέση να δημιουργεί ελλείψεις και να στήνει σαμποτάζ.

Οπως έδειξαν βίντεο και από αέρος, με drones, που αποκάλυψε η βενεζουελάνικη κυβέρνηση, οι «φιλειρηνικοί διαδηλωτές» έφτιαχναν το οπλοστάσιό τους από βόμβες μολότοφ, με την πλήρη συνενοχή της κολομβιανής αστυνομίας, ήταν αυτοί που στη διεθνή γέφυρα Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ έκαψαν το φορτηγό με την «ανθρωπιστική βοήθεια», που ήταν στην πραγματικότητα άδειο (φαίνεται πως πήρε φωτιά από μολότοφ), ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης (κάποιοι απ' αυτούς υπόδικοι) συντόνιζαν την επιχείρηση. Επίσης, το περιστατικό πάνω στην άλλη γέφυρα, Σιμόν Μπολίβαρ, όπου στρατιωτικό όχημα φαίνεται να πέφτει πάνω σε κόσμο (τραυματίζοντας δύο γυναίκες - η μία Χιλιανή δημοσιογράφος) για να ενοχοποιήσει τον βενεζουελάνικο στρατό, είχε κλαπεί από δύο στρατιωτικούς της Βενεζουέλας με σκοπό να περάσει στην άλλη πλευρά. Συνολικά πάντως εμφανίστηκαν αρκετοί στρατιώτες και κάποιοι λοχαγοί (γίνεται λόγος για 156) να αυτομολούν στην Κολομβία.

Στα σύνορα με τη Βραζιλία, ο θάνατος δύο ιθαγενών είναι δύσκολο να διαπιστωθεί κάτω από τι συνθήκες συνέβη. Οι τραυματίες από όλα τα επεισόδια και στις δύο πλευρές των συνόρων φέρεται να έχουν χτυπηθεί από δακρυγόνα που εκτόξευαν οι δυνάμεις των συνόρων της Βενεζουέλας για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των ομάδων κρούσης, ενώ τα στοιχεία για νεκρούς δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Επίσης, η φερόμενη αναχαίτιση από σκάφη της Βενεζουέλας πλοίου από το Πουέρτο Ρίκο που μετέφερε «βοήθεια» αποδείχθηκε ότι ήταν ανάκληση από τη διοίκηση του Πουέρτο Ρίκο, αφού η Βενεζουέλα απέρριπτε την ανάγκη «βοήθειας».

Η εν πολλοίς αποτυχημένη απόπειρα παραβίασης των βενεζουελάνικων συνόρων φαίνεται πως είναι η αρχή μιας σειράς ενεργειών που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές του Σουδάν

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές του Σουδάν

Το αντιλαϊκό καθεστώς του Σουδάν, θορυβημένο από τις μαζικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, προχώρησε σε εφαρμογή δέσμης σκληρών κατασταλτικών μέτρων, που περιλαμβάνουν: Την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο, το διορισμό στελεχών του στρατού στην κεφαλή των περιφερειακών κυβερνήσεων της χώρας, τη σύλληψη λαϊκών αγωνιστών, συμπεριλαμβανομένου και του σ. ΓΓ του Σουδανικού ΚΚ, Μοχαμαμάντ Μουχτάρ Αλχατίμπ.

Το ΚΚΕ καταδικάζει συνολικά τις αντικομμουνιστικές - αντιδημοκρατικές μεθόδους του σουδανικού καθεστώτος και απαιτεί να απελευθερωθούν άμεσα οι δεκάδες κομμουνιστές και συνολικά οι πολιτικοί κρατούμενοι, που βρίσκονται στις φυλακές στο Σουδάν».

  • Στο Σουδάν επιβλήθηκε κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» την Παρασκευή από τον Πρόεδρο - δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ σε μία προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία με την ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια του στρατού. Την Κυριακή, σε νέα μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Μπασίρ, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πόλη Ομντουρμάν τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές από τις σφαίρες αστυνομικών. Νωρίτερα, ο Μπασίρ καθαίρεσε τους κυβερνήτες 18 πολιτειών και τους αντικατέστησε με στρατιωτικούς.
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες διώξεις, δολοφονίες και στο βάθος «ειρηνευτικό σχέδιο» Κούσνερ...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι συστηματικές διώξεις Παλαιστινίων από τα ίδια τους τα σπίτια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, ώστε να κατοικηθούν παράνομα από Εβραίους έποικους, πληθαίνουν παράλληλα με τα σχέδια της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ανακοινώσει πριν από τις εκλογές της 9ης Απρίλη την ανέγερση άλλων 4.000 κατοικιών για έποικους στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Επιπλέον, συνεχίζονται οι φόνοι Παλαιστίνιων εφήβων στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, καθώς σε κινητοποιήσεις της περασμένης Παρασκευής ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν 14χρονο. Το Σάββατο, Ισραηλινοί στρατιώτες δολοφόνησαν στη Χεβρώνα και έναν 18χρονο Παλαιστίνιο...

Στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου με την ΕΕ, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν εξήρε την «πολιτική της ΕΕ υπέρ των Παλαιστινίων», λέγοντας πως για τη χώρα του και άλλες αραβικές χώρες το Παλαιστινιακό «παραμένει η πρώτη ανησυχία».

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος στον Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου, σε μία προσπάθεια να πλασάρει το δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιό του για το Παλαιστινιακό, μιλώντας στο «Sky News Arabia» αποκάλυψε ότι θα εστιάσει «στην αναχάραξη συνόρων και στην επίλυση όλων των ζητημάτων για το τελικό καθεστώς της περιοχής». Πρόσθεσε ότι μέσα στην τελευταία 25ετία «έχουν αλλάξει ελάχιστα» και ότι η ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων, που κατάστρωσε το «ειρηνευτικό» σχέδιο, επιχείρησε να βρει «ρεαλιστικές λύσεις για ζητήματα του 2019 που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα εξασφαλίσουν ελεύθερη κίνηση ανθρώπων και αγαθών».

ΣΥΡΙΑ
Επίσκεψη Ασαντ στην Τεχεράνη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στο Ιράν, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, μετέβη χτες ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, συναντώντας διαδοχικά τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, και τον ανώτατο Σιίτη ιερωμένο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με τους Ιρανούς ηγέτες, διαπίστωσε «σημαντική ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα».

Το Σαββατοκύριακο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε κινεζικά και βιετναμέζικα ΜΜΕ, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα μπορούσε η ρωσική στρατιωτική αστυνομία να αναλάβει την περιφρούρηση σε μία υπό δημιουργία «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Η πρόταση αυτή επιχειρεί να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις Σύρων και Κούρδων αξιωματούχων, μπροστά στο φιλόδοξο σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν για κλιμάκωση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος σε βάρος Κούρδων μαχητών με πρόσχημα την «ασφάλεια».

Ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας προχτές στο τουρκικό παράρτημα του CNN, επανέλαβε πως για την Αγκυρα «είναι σημαντικό η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συρία να μην οδηγήσει σε εξελίξεις επιζήμιες για τα συμφέροντα της χώρας και για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ