ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Στη ... δίκαιη ανάπτυξη «πνίγηκε» ξανά η Κρήτη

Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, σε επικοινωνία με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης

Καταστράφηκε η ιστορική γέφυρα του Κερίτη

INTIME NEWS

Καταστράφηκε η ιστορική γέφυρα του Κερίτη
Σάρωσε τη χώρα το περασμένο τριήμερο η επέλαση της κακοκαιρίας («Ωκεανίς»), η οποία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ιδιαίτερα στη δυτική Κρήτη, όπου μέχρι χτες το βράδυ αγνοούνταν ένας 61χρονος κτηνοτρόφος στα Χανιά, που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του, στην προσπάθειά του να διασχίσει αγροτικό δρόμο στο χωριό Εμπρόσνερος Αποκορώνου. Νωρίτερα είχαν διασωθεί άλλα δύο άτομα τα οποία είχαν παρασυρθεί με το αυτοκίνητό τους στο ίδιο σημείο.

Οσον αφορά τις υποδομές, πολλές από αυτές δεν άντεξαν, όπως μεγάλο τμήμα της γέφυρας του Κερίτη στον Αλικιανό στα Χανιά (χρονολογείται από το 1908), το οποίο κατέρρευσε λόγω των ορμητικών χειμάρρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η γέφυρα αυτή, όπως και άλλες υποδομές, π.χ. οι γέφυρες των δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Σελίνου, από τις οποίες είχαν σταματήσει οι διελεύσεις οχημάτων, είναι υποδομές εγκαταλειμμένες και παλιές για να αντέξουν στο διάβα του χρόνου αλλά και σε έντονα καιρικά φαινόμενα. Διακοπή κυκλοφορίας σημειώθηκε και στη γέφυρα μετά το Φουρνέ προς Λάκκους.

Στο Ρέθυμνο, εκτός από τα μεγάλα προβλήματα σε χωριά του νομού, βούλιαξε στη λάσπη η παραλιακή, με τα φρεάτια να έχουν ξεχειλίσει δημιουργώντας πίδακες λάσπης που «έπνιγαν» αυτοκίνητα και δρόμους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, για την κυριολεκτικά χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη από την κακοκαιρία και ιδιαιτέρως στα Χανιά.

Ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης, έστω και με την αξιοποίηση προσωρινών στρατιωτικών γεφυρών, για την αποκατάσταση της σύνδεσης των περιοχών που έχουν πληγεί.

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του Κόμματος να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αποτελεί πρόκληση για την περιοχή μας η πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη στην Κρήτη για να επιβλέψει τις υπογραφές για τις "μπίζνες" του αεροδρομίου του Καστελίου, την ίδια ώρα που οι υποδομές του νομού Χανίων έχουν αποδείξει τη γύμνια τους απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και όλες οι διοικήσεις της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης του νομού μας, αφού ιεραρχούν χρόνια τώρα τις ανάγκες του τουριστικού και άλλου κεφαλαίου.

Αν και οι ελλείψεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια από το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας Κρήτης, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης (...) Καλούμε την κυβέρνηση και την Τοπική - Περιφερειακή Διοίκηση για: Κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Αμεση και ασφαλή αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών. Με το πέρας της κακοκαιρίας να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές».

Στο μεταξύ, απαντώντας την Παρασκευή σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης παρουσίασε ως επίτευγμα ότι «συνολικά για τις περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν δοθεί για την αποκατάσταση υποδομών από τις θεομηνίες ποσά 2.060.000 ευρώ», όταν μόνο στο νομό Χανίων η ζημιά εκτιμάται έως 100 εκατ. ευρώ! Οσο για τα μέτρα πρόληψης, παρέπεμψε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», το οποίο όμως αφορά μόνο έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, που σημαίνει ότι τα αντιπλημμυρικά παραπέμπονται και πάλι στο ...αόριστο μέλλον, χώρια που τα ποσά του είναι σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στις ανάγκες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η κακοκαιρία προκάλεσε το Σάββατο προβλήματα στην ανατολική Αττική, ενώ είχαν σημειωθεί διακοπές ρεύματος και στο Πήλιο. Περιοχές χωρίς ρεύμα και κλειστοί δρόμοι από τη συνεχή χιονόπτωση και την έλλειψη έργων υποδομής καταγράφηκαν στην Εύβοια. Στη βόρεια Εύβοια σχεδόν σε όλα τα ορεινά χωριά είχε πέσει χιόνι. Περισσότερες από 280 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών για παροχή βοήθειας, κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένων. Σε ισχύ παρέμενε, τέλος, το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό εκτελούνταν κανονικά.

«ΧΩΡΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ»
Προς ψήφιση το αντιδραστικό νομοσχέδιο

«Ενα από τα πιο απάνθρωπα μέτρα διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών» χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τους «Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης» (ΧΕΧ), τη δημιουργία των οποίων προωθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη βδομάδα, ενώ ήδη συζητείται σε επίπεδο κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση της τοξικοεξάρτησης, που έχει ως βάση την υποβάθμιση και μείωση των προγραμμάτων πλήρους απεξάρτησης, την καλλιέργεια της ναρκω-κουλτούρας. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι για τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση, αντί για μόνιμο προσωπικό, το νομοσχέδιο προβλέπει εργαζόμενους ορισμένου χρόνου (12μηνα), οι οποίοι θα πληρώνονται από τους ήδη οικονομικά επιβαρυμένους Οργανισμούς.

Προβλέπονται ακόμα η εξουσιοδότηση σε ιδιώτες «για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας συμβουλευτικών σταθμών, κέντρων θεραπευτηρίων σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ή άλλων σχετικών μονάδων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι συνταγογραφήσεις υποκατάστατων από ιδιώτες κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εκφράστηκε, την περασμένη βδομάδα, η σύμπνοια όλων των αστικών κομμάτων, που χαιρετίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος είπε: «Υπάρχει από την πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων μια καταρχήν θετική τοποθέτηση, αν εξαιρέσει κανείς το ΚΚΕ (...)».

Απαντώντας, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι «στην ουσία αυτό που προωθείται είναι η νομιμοποίηση των ναρκωτικών και η εμπορία τους, όπως η νομιμοποίηση του προβλήματος ως ενός ακόμη "φυσικού φαινομένου" στη συνείδηση του λαού. Μαζί με τη διά βίου υποκατάσταση οι χώροι αυτοί θα αποτελούν μέτρο που αφαιρεί τη δυνατότητα από τον εξαρτημένο να αλλάξει την πορεία του, αλλά να κερδίσει και τη ζωή του».

Απάντηση έδωσε και όσον αφορά τα κυβερνητικά «επιχειρήματα» για τα δήθεν θετικά αποτελέσματα των διεθνών πρακτικών, καταθέτοντας επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χρήση τέτοιων χώρων όχι μόνο δεν μείωσε τους θανάτους αλλά «έχουμε τη σταθερή αύξηση της χρήσης ηρωίνης, ενώ συγχρόνως τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω αυτών των χώρων, στην Ολλανδία - όπου δρουν από φορείς υπουργείων, ΜΚΟ ως και Εκκλησίες - δεν υπάρχει ούτε τάση ένταξης χρηστών σε θεραπευτικά προγράμματα».

Από την άλλη, αναφέρθηκε «στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, με ποσοστά μάλιστα επιτυχίας πάνω από 70%. Γεγονός που επιβεβαιώνει πως η απεξάρτηση είναι εφικτή αν υπάρχουν οι απαιτούμενες, σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν δομές με την απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότηση».

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αλλαγή κατηγορητηρίου ζητάει ο εισαγγελέας!

Την αλλαγή του κατηγορητηρίου για τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6/12/2008 στα Εξάρχεια, ζήτησε χτες στην πρότασή του ο εισαγγελέας Βασίλειος Χανής, στο Μεικτό Εφετείο Λαμίας, προτείνοντας να μετατραπεί η ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ζήτησε και την αθώωση του αστυνομικού Βασίλη Σαραλιώτη, που ήταν μαζί με τον Κορκονέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επ. Κορκονέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και βρίσκεται φυλακισμένος από τότε. Ο αστυνομικός Β. Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία, ωστόσο ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Σημειωτέον ότι η αλλαγή του κατηγορητηρίου, στην περίπτωση που τη δεχτεί το δικαστήριο, μπορεί να σημάνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος να αποφύγει ο Επ. Κορκονέας την ισόβια κάθειρξη. Επίσης, αν γίνει δεκτή η πρόταση για αθώωση του Βασ. Σαραλιώτη, δεν θα επιστρέψει στη φυλακή.

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου δήλωσαν σχετικά ότι «η εισαγγελική πρόταση, αν γίνει δεκτή, ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά της ατιμωρησίας».

Συλλυπητήρια

Η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη», η συντακτική ομάδα και όλοι όσοι συμβάλλουμε στη λειτουργία του «902.gr», εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στον Σπύρο Τζιβρά, στην Ελένη Τζιβρά και στις οικογένειές τους, για το θάνατο της μητέρας τους.

Εκφράζουμε επίσης στον σ. Παναγιώτη Ράμμο και στην σύζυγό του Χριστίνα τα συλλυπητήρια για την απώλεια της μητέρας της.

Καταδικάστηκε ο Α. Μαρτίνης

Επτά χρόνια κάθειρξη, με αναστολή μέχρι το Εφετείο, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην πρόεδρο του «Ερυθρού Σταυρού» Ανδρέα Μαρτίνη, για «δωρεάν» νοσηλεία σε επιφανή πρόσωπα στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Προπηλάκισαν διαδηλωτές ενάντια στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Τραυματισμούς, γκλοπ, ασπίδες, σπρωξίματα, αυτήν τη φορά σε κλειστό χώρο, «εισέπραξαν» χτες το μεσημέρι από τις δυνάμεις καταστολής κάτοικοι που αντιδρούν στη λειτουργία παράνομου ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα. Ειδικότερα, κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, ενημερώθηκαν ότι θα δοθεί άδεια λειτουργίας στον ΧΥΤΑ παρά τις διαμαρτυρίες και δέχτηκαν τη βίαιη απώθηση από τα ΜΑΤ. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη δημοτική και περιφερειακή αρχή επιδιώκουν να λύσουν το αδιέξοδο των σκουπιδιών, που οι ίδιοι δημιούργησαν, με όξυνση της βίας και της καταστολής (...) Και το σημερινό γεγονός πρέπει να αξιοποιηθεί για να βγάλει ο κόσμος συμπεράσματα, να μην δώσει συγχωροχάρτι σε όλες αυτές τις δυνάμεις που πότε με το μαστίγιο και πότε με το καρότο γίνονται εμπόδιο για τις λαϊκές ανάγκες», αναφέρει σε σχόλιο η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ