Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η πρώτη σου ψήφος να είναι κόκκινη!

Κάλεσμα της ΚΝΕ στους νέους και τις νέες και εκδηλώσεις από τις Οργανώσεις της Αττικής μπροστά στις εκλογές

«

Κάνε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού. Η πρώτη σου ψήφος να είναι κόκκινη!»

Με αυτό το κάλεσμα απευθύνονται οι Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ στη νεολαία μπροστά σε έναν κύκλο συσκέψεων και εκδηλώσεων που διοργανώνουν στο πλαίσιο της μάχης των εκλογών. Προπαγανδίζοντας τις εκδηλώσεις τους οι νέοι της ΚΝΕ οργανώνουν αυτό το διάστημα εξορμήσεις σε σχολεία, σχολές και στέκια νεολαίας και απευθύνονται με την ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις που καλεί:

«Ελα να συζητήσουμε και να μάθεις από πρώτο χέρι τις θέσεις του ΚΚΕ. Στις εκλογές η νεολαία έχει μια ευκαιρία. Να στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ελπίδας, σύγκρουσης στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ γιατί:

Θέλουμε η μόρφωση να είναι δωρεάν για όλους και όλες, να μας βοηθάει να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι και όχι το σχολείο και το πανεπιστήμιο να μας κοιτάει στην τσέπη και να μας δασκαλεύει στην παπαγαλία.

Θέλουμε να δουλεύουμε στο αντικείμενο που επιλέξαμε με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα και όχι να ξεσαλώνει στις πλάτες μας η εργοδοσία, με μισθούς καθηλωμένους, με ξεχειλωμένα ωράρια, ανασφάλιστοι, χωρίς να μας καλύπτει καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η μικρή αύξηση στο μισθό, όποιοι εργαζόμενοι καταφέρουν να την πάρουν, εξανεμίζεται από το κόστος ζωής και σπουδών που όλο και μεγαλώνει. Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού - αφού τον εφάρμοσε τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ - ακυρώνεται στην πράξη για τους περισσότερους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν part time, τους πρακτικάριους, τους μαθητευόμενους των ΕΠΑΛ που ακόμα και τον πενιχρό τους μισθό τον βλέπουν με το κιάλι. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη λογική των "ελάχιστων", των "κατώτατων" και των "ευκαιριών".

Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά. Παλεύουμε ενάντια σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, στην πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις της που ανάβουν τη φωτιά του πολέμου και των εθνικισμών σε Βαλκάνια, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο. Με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μας μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, σε αποθήκη ΝΑΤΟικών πυρηνικών όπλων, στα λιμάνια μας δένουν τα πλοία του ΝΑΤΟ μόλις σακατέψουν τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Η χώρα μας μετατρέπεται με τη συμφωνία όλων των κομμάτων - εκτός του ΚΚΕ - σε "μαγνήτη" πολεμικών επιθέσεων.

Θέλουμε τις γειτονιές μας, τα σχολεία, τις σχολές καθαρές από φασίστες! Καρφί στο μάτι της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής είναι μόνο το ΚΚΕ και το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα που συγκρούεται καθημερινά με τους φασίστες, τους απομονώνει, σηκώνει το βάρος του αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά το φασισμό, το ρατσισμό, την ακροδεξιά.

Δεν θέλουμε νέο Μάτι και νέα Μάνδρα. Να γίνουν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία έργα προστασίας της ζωής του λαού από φυσικές καταστροφές, να αναβαθμιστούν σε προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές με ευθύνη του κράτους όλες οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Αυτά τα έργα η ΕΕ δεν τα χρηματοδοτεί, τα θεωρεί "μη επιλέξιμα" λόγω κόστους! Με αυτήν τη λογική ευθυγραμμίζονται η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και όλα τα κόμματα που υπερασπίζονται την ΕΕ.

Θέλουμε να ανασάνουμε από τη βρώμα του συστήματος. Το μεταγραφικό παζάρι ανάμεσα στα κόμματα του συστήματος αποδεικνύει κι αυτό ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα κόμματα έχουν ελάχιστες διαφορές. Με μεγάλη ευκολία αλλάζουν φανέλα παίζοντας όμως για τα ίδια συμφέροντα, για τα συμφέροντα των λίγων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το "στέκι" για τα απομεινάρια του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ, καρεκλοκένταυρους, ακροδεξιούς, πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Το δίλημμα που μας αφορά δεν είναι αν θα εκτελεί τα δικαιώματά μας ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης. Το δίλημμα είναι πώς θα βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας στερεί τη ζωή που μας αξίζει, πώς θα ανοίξουμε δρόμο για να απαλλαγούμε από την εργασιακή περιπλάνηση, την ανασφάλεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Το ΚΚΕ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος και των κομμάτων του! Μπροστά στις εκλογές θα πουν ξανά στη νεολαία πόσο "κουλ" είναι η αποχή. Στις προηγούμενες εκλογές η αποχή ξεπέρασε το 40% αλλά δεν ίδρωσε το αυτί της κυβέρνησης, της ΝΔ, της ΕΕ. Αντίθετα, ψήφισαν νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέους φόρους για τους πολλούς και νέα προνόμια για τους λίγους.

Θέλουμε δημάρχους κομμουνιστές, όπως στην Πάτρα, στο Χαϊδάρι, στην Πετρούπολη, στην Καισαριανή, στην Ικαρία. Γιατί έκαναν αυτό για το οποίο εκλέχτηκαν: Λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική που ρημάζει τη ζωή των εργατικών οικογενειών, αγώνες μαζί με το λαό κάθε περιοχής για την παραμικρή ανακούφιση, για ελεύθερους χώρους άθλησης, δημιουργίας και πολιτισμού, για μέτρα προστασίας της ζωής του λαού από πλημμύρες και φωτιές. Ψηφίζουμε τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" γιατί θέλουμε δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους αγωνιστές και όχι υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Ψηφίζοντας συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ ή δήθεν ανεξάρτητους, όπου φυτρώνουν διάφορα μπουμπούκια, ακόμα και φασίστες, δεν ψηφίζεις τον συγγενή ή τον γνωστό σου αλλά ψηφίζεις την πολιτική που προσθέτει περισσότερα χαράτσια και τέλη στους πολλούς.

Πραγματική πρόοδος σήμερα είναι η πρόταση πάλης και εξουσίας του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που τις θέσεις του και το πρόγραμμά του τα διατυπώνει όχι με βάση το αν βολεύονται τα κέρδη και τα συμφέροντα μίας κοινωνικής μειοψηφίας αλλά με βάση το γεγονός ότι η τεράστια ανάπτυξη της παραγωγής, της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να αξιοποιηθεί για να απολαμβάνουν ο λαός και τα παιδιά του ένα ανώτερο επίπεδο ζωής και δικαιωμάτων. Γιατί το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ, για μία οικονομία που στο επίκεντρό της είναι ο εργαζόμενος άνθρωπος και η ικανοποίηση των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Κάνε τη διαφορά με δυνατό ΚΚΕ!».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Κάλεσμα κι εκδηλώσεις των Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ μπροστά στις εκλογές.
 • Χαιρετισμοί ξένων αντιπροσώπων στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ.
 • Η κυβέρνηση παίζει με τις αγωνίες των μαθητών στο κατώφλι των εξετάσεων.
 • Χαιρετιστήριο προς τους αγώνες των μαθητών στην Ιταλία.
 • Εκπαιδευτική ειδησεογραφία.
Εκδηλώσεις στην Αττική

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας ήδη έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν κι άλλες από τις υπόλοιπες Οργανώσεις της Αττικής.

 • Το Σάββατο 2 Μάρτη:

-- Η Τομεακή Οργάνωση (ΤΟ) Δυτικών Συνοικιών Αττικής διοργανώνει εκδήλωση στην Πετρούπολη, στις 7 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Πετρούπολης, με ομιλητή τον Δήμο Γαλανόπουλο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

-- Η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών διοργανώνει εκδήλωση στο Αιγάλεω, στις 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρόοδος (Κοριτσάς 33), με ομιλητή τον Ιάσονα Φανό, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

 • Την Κυριακή 3 Μάρτη:

-- Η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής διοργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην καφετέρια «Museum» (πλατεία Αγίου Βλασίου), με ομιλητή τον Ιάσονα Φανό, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Η ΤΟ Ανατολικών διοργανώνει εκδήλωση στου Ζωγράφου, στις 5.30 μ.μ., στα «Ιλίσια Πεδία» (Αδελφών Πιερράκου 50).

 • Την Παρασκευή 8 Μάρτη: Η ΤΟ Περιστερίου διοργανώνει εκδήλωση στις 7.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Θεοφράστου 40 και Εκκλησιών 20), με ομιλητή τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
 • Το Σάββατο 16 Μάρτη:

-- Η ΤΟ Νοτίου Τομέα διοργανώνει εκδήλωση στην Αργυρούπολη, στις 6 μ.μ., στην καφετέρια «90°» (Θουκυδίδου 55).

-- Η ΤΟ Νοτίου Τομέα διοργανώνει επίσης εκδήλωση στη Γλυφάδα, στις 7 μ.μ., στην καφετέρια «tr3» (Γεννηματά 101).

 • Την Κυριακή 17 Μάρτη:

-- Η ΤΟ Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ Χαλκηδόνας του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Η ΤΟ Επισιτισμού διοργανώνει εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), με ομιλητή τον Γιώργο Στεφανάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Αθηνών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Η ΟΒ Εμπορίου διοργανώνει εκδήλωση στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36).

 • Το Σάββατο 30 Μάρτη: Η ΟΒ Βιομηχανίας διοργανώνει εκδήλωση στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Κολωνού 3).
 • Την Κυριακή 31 Μάρτη:

-- Η ΤΟ Νοτίου Τομέα διοργανώνει εκδήλωση στην Καλλιθέα, στις 12 το μεσημέρι, στην καφετέρια «Diver» (Δαβάκη 65).

-- Η ΤΟ Νοτίου Τομέα διοργανώνει επίσης εκδήλωση στον Αγιο Δημήτριο, στις 7.30 μ.μ., στην καφετέρια «Αλεγρία» (πλατεία ΙΚΑ).

Χαιρετισμοί ξένων αντιπροσωπειών στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη δημοσίευση χαιρετισμών από τις ξένες αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Θυμίζουμε ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 30 Κομμουνιστικές Νεολαίες και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο και 24 από αυτές απηύθυναν χαιρετισμούς στο Συνέδριο, ενώ στάλθηκαν και χαιρετιστήρια μηνύματα.

Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας

Η SKOJ έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Οργανώσεών μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αποφάσεις σας θα συμβάλουν στην ενίσχυση των νεολαιίστικων γραμμών και θα αυξήσουν το κύρος της ΚΝΕ στην κοινωνία.

Πιστεύουμε ότι το Συνέδριο της Οργάνωσής σας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να δυναμώσει η αμοιβαία συνεργασία μεταξύ προοδευτικών ανθρώπων, για να δημιουργήσουν μια πιο δίκαιη κοινωνική τάξη πραγμάτων.

Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στις συζητήσεις του Συνεδρίου σας. Επίσης, θα θέλαμε να ευχηθούμε στην Οργάνωσή σας να αυξήσει την επιρροή της στην κοινωνία. Εκτιμούμε την αμοιβαία συνεργασία μας και ελπίζουμε να αναπτυχθεί παραπάνω.

Συριακή Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Χαλίντ Μπαγκντάς

Εμείς, στη Συρία, προβάλλουμε σταθερά στον κόσμο ότι η πάλη κατά του ιμπεριαλισμού δεν είναι απλά ένα καθήκον, αλλά κάτι που είναι δυνατό, και οι καλύτεροι του λαού και των συντρόφων μας ήταν αυτοί που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας από την αποικιοκρατία και την υποταγή στον ιμπεριαλισμό. Σας είμαστε ευγνώμονες για τη διεθνιστική σας αλληλεγγύη, που πηγάζει από τα υψηλότερα ιδανικά της αλληλεγγύης μεταξύ των κομμουνιστών.

Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, αλλά σκοτεινός και δύσκολος (...) Εσείς, σύντροφοι, κάτω από την ένδοξη σημαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, έχετε αποδείξει ότι είστε έτοιμοι να περπατήσετε το δρόμο του αγώνα για ένα ελεύθερο, λαμπρό μέλλον.

Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών, Σρι Λάνκα

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ένα καλύτερο μέλλον είναι δυνατό μοναχά με τον σοσιαλισμό. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε μέχρι να ξεριζώσουμε τον ιμπεριαλισμό. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ώστε όλες οι προοδευτικές, αντικαπιταλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις να έχουν στόχο την επίτευξη της κοινωνίας που φιλοδοξούμε, ανεξάρτητα από το πόσες θυσίες αυτό απαιτεί. Οπως πολύ σωστά τέθηκε από τις Θέσεις του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, παλεύουμε για να ξεριζώσουμε αυτό το σύστημα και να προχωρήσουμε μπροστά για ένα σύστημα στο ύψος των ονείρων μας και των ανθρώπων μας. Κινούμαστε προς το Σοσιαλισμό και μόνο η νίκη μπορεί να μας σταματήσει.

Συντροφικά, ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο για όλες τις μελλοντικές προοδευτικές δραστηριότητες της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Ιορδανίας

Παρακαλούμε, θεωρήστε τη συμμετοχή μας έναν τρόπο να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρούς μας δεσμούς και δεχτείτε τους χαιρετισμούς της Ιορδανικής Δημοκρατικής Ενωσης Νεολαίας και του Ιορδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (...).

Στην Ιορδανία, ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τις αντιλαϊκές ενέργειες, με τις διαδηλώσεις τον Ιούνιο του 2018 και τώρα. Οι άνθρωποι ξεσηκώνονται ενάντια στην αύξηση των φόρων, στη διαφθορά, στις ιδιωτικοποιήσεις και την απογύμνωση του κράτους από την κοινωνική ευθύνη, στην ανοιχτή αγορά για τον ιδιωτικό τομέα (...).

(...) Οι καπιταλιστές δεν φείδονται οικονομικών πόρων και θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, κάτι που καλεί τις επαναστατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο να ενωθούν και να αντισταθούν μαζί, προκειμένου να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας, το σοσιαλισμό.

Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

Ολα τα βάσανα του λαού μας, η τωρινή κατάσταση που περιβάλλει το Παλαιστινιακό ζήτημα και οι προσπάθειες που έγιναν για να μπει ένα τέλος στη διαίρεση, τονίζουν την αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας νέας και ενοποιημένης Παλαιστινιακής στρατηγικής, που θα βασίζεται στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ στη βάση των συνόρων της 4ης Ιούνη 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, με κύρια και εθνική προτεραιότητα τον άμεσο τερματισμό της κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών και όχι την επιστροφή σε ανούσιες διαπραγματεύσεις όπως στο παρελθόν, αναφερόμενοι επίσης στην ευθύνη που φέρει η Διεθνής κοινότητα εν προκειμένω και στην ευθύνη για να δουλέψει, ώστε να εφαρμοστούν όλες οι αποφάσεις και να τελειώσει η κατοχή (...).

Ζήτω η φιλία μεταξύ του Παλαιστινιακού και Ελληνικού λαού!

Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η αστική ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεσή της ενάντια στα τελευταία επιτεύγματα του σοσιαλισμού επί Σοβιετικής Ενωσης. Πέρυσι, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια μεταρρύθμιση που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αυτό το μέτρο θα έχει καταστροφικές συνέπειες: Η ανεργία μεταξύ των νέων ανθρώπων θα αυξηθεί (...) Θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό στρώμα ανθρώπων που δεν θα έχουν ούτε σύνταξη ούτε δουλειά (...) Μία τέτοια κατάσταση δεν θα επικρατούσε ποτέ στο σοσιαλισμό (...)

Από την ίδρυσή της, πιστή στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, η ΚΝΕ έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο διεθνές κομμουνιστικό νεολαιίστικο κίνημα (...) Και μετά το προσωρινό πισωγύρισμα του σοσιαλισμού το 1991, η ΚΝΕ διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), ώστε να διασωθεί ο αντιιμπεριαλιστικός της χαρακτήρας, και συνέβαλε στην εντατικοποίηση των συζητήσεων και στη διοργάνωση κοινών δράσεων των νέων κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο.

Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας της Ινδίας

Είναι μεγάλη τιμή που η ΚΝΕ προσκάλεσε την οργάνωσή μας να λάβει μέρος σε αυτή την ιστορική στιγμή. Ευχαριστώ την ηγεσία της ΚΝΕ που θεωρεί την DYFI σημαντικό σύμμαχο στην πάλη για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη (...).

Εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι με το πλευρό του λαού. Εχουν ήδη χάσει την αξιοπιστία τους. Σήμερα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι οι κρίσιμες φωνές του λαού στην Ελλάδα. Εσείς καθοδηγείτε την πάλη του λαού και η DYFI εκφράζει τη θερμή αλληλεγγύη της με το κίνημά σας (...).

Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, ώστε να αντικαταστήσουμε αυτή την κοινωνία που καθοδηγείται από το κέρδος, αυτόν τον εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό κόσμο, με το σοσιαλισμό.

Προοδευτική Ενωση Φοιτητών Νότιας Κορέας

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη σταθμευμένες στη Νότια Κορέα τα τελευταία 70 χρόνια και αφού έφτασαν σε αυτήν τη γη, το ενιαίο έθνος - κράτος με ιστορία χιλιάδων χρόνων διαμελίστηκε. Η τραγωδία του πολέμου και των τριάντα σκοτεινών χρόνων του στρατιωτικού φασιστικού καθεστώτος και της κόλασης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης των μέσων διαβίωσης, έγιναν από το άθλιο και άναρχο καπιταλιστικό σύστημα. Εκεί που υπάρχει καταπίεση και εκμετάλλευση, υπάρχει η αντίσταση και ο αγώνας (...)

Ελπίζουμε να είναι η χρονιά που η Προοδευτική Ενωση Φοιτητών (PYL) και η ΚΝΕ, η εμπροσθοφυλακή της επανάστασης, θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις σταθερές τους σχέσεις και θα δυναμώσουν τη διεθνιστική ενότητα, κάτω από τη σημαία του αντιιμπεριαλισμού και του αντιαμερικανισμού.

ΚΝΕ
Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των Ιταλών μαθητών

Χαιρετισμός της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ προς το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία

Την αλληλεγγύη και στήριξη προς τους αγώνες των μαθητών στην Ιταλία εκφράζει η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ σε μήνυμά της προς το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας στην Ιταλία, για τον πρωτοπόρο ρόλο του στις μαθητικές κινητοποιήσεις στις 22 Φλεβάρη. Οι μαθητές της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία και στην περικοπή 4 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Περισσότεροι από 100.000 μαθητές διαδήλωσαν την περασμένη βδομάδα σε πάνω από 50 ιταλικές πόλεις, με τα μέλη και τους φίλους του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΜΚΝ) να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Στο χαιρετισμό της, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει τα εξής:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα των μαθητών της Ιταλίας που διαδήλωσαν στις 22 Φλεβάρη 2019, σε όλη τη χώρα, για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης, που προβλέπει νέα μείωση της χρηματοδότησης για την Παιδεία κατά 4 δισ. ευρώ. Η ΚΝΕ στέλνει συντροφικούς χαιρετισμούς στο Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΜΚΝ), που πρωτοστατεί στην οργάνωση αλλά και στο περιεχόμενο και τα συνθήματα των κινητοποιήσεων.

Οπως και στην Ελλάδα, η νεολαία της Ιταλίας παλεύει ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου, που τσακίζει τα δικαιώματά της στη μόρφωση, που βάζει περισσότερους ταξικούς φραγμούς και εμπόδια στη μόρφωση και τη ζωή των νέων από εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

100.000 μαθητές βρέθηκαν στο δρόμο σε πάνω από 50 πόλεις της Ιταλίας την περασμένη βδομάδα, δίνοντας συνέχεια σε μια σειρά από μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Οκτώβρη. Κλιμακώνοντας τον αγώνα με αιχμή τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, που υποτάσσουν την Παιδεία στα συμφέροντα των καπιταλιστών με το σχέδιο για την "εναλλαγή σχολείου - δουλειάς" και την παραπέρα περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία.

Πρωτοπόρο ρόλο έχει το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΜΚΝ) της Ιταλίας, που έχει μπει μπροστά στην οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση Ρέντσι και προωθεί σήμερα η κυβέρνηση Λέγκας - Πέντε Αστέρων για την προώθηση των συμφερόντων της ιταλικής αστικής τάξης. Το ΜΚΝ έχει συμβάλλει στη συσπείρωση χιλιάδων μαθητών σε όλη τη χώρα και έχει αναδειχθεί στη σημαντικότερη δύναμη που δρα για τη συσπείρωση και τον αγώνα των μαθητών, ενώ κάτω από την παρέμβασή του τον Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε Πανιταλική Συνέλευση Μαθητών για την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα των μαθητών σε όλη τη χώρα. Τα μέλη και οι φίλοι του ΜΚΝ συγκεντρώνουν χιλιάδες ψήφους συναδέλφων τους και αναδεικνύονται στη διοίκηση των οργάνων του μαθητικού και του φοιτητικού κινήματος.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εκφράζουμε ολόπλευρα την αλληλεγγύη και τη στήριξη όλων των μελών και των φίλων της ΚΝΕ!

Καλή δύναμη και επιτυχία στους δύσκολους αλλά μοναδικά ελπιδοφόρους αγώνες σας!».

Η κυβέρνηση παίζει με την αγωνία των μαθητών

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών των Μουσικών Σχολείων

Eurokinissi

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών των Μουσικών Σχολείων
Επιμένει η κυβέρνηση όπως φαίνεται στο σχέδιό της για τη μετατροπή της Γ' Λυκείου σε ένα απέραντο σκληρό φροντιστήριο, με διπλές πανελλαδικές εξετάσεις, πολλαπλασιασμό του άγχους των μαθητών και των φροντιστηρίων. Παρά την απόρριψη αυτού τους σχεδίου από τους ίδιους τους μαθητές με τις κινητοποιήσεις τους, από τους εκπαιδευτικούς και την ΟΛΜΕ, από τους γονείς και τα όργανά τους, παρά όλες αυτές τις αντιδράσεις που έχουν συμβάλλει και στην καθυστέρηση της νομοθέτησής του, το υπουργείο επανέρχεται με δηλώσεις και διαρροές γύρω από αυτό το αντιδραστικό σχέδιο.

Η ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) των προγραμμάτων σπουδών των μαθημάτων της Γ' Λυκείου, που σύμφωνα με το ΙΕΠ θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη για τους μαθητές που βρίσκονται σήμερα στη Β' Λυκείου και του χρόνου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το νέο σύστημα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, μόνο αναστάτωση και συγχύσεις κατάφερε να φέρει στους μαθητές, που βρίσκονται στο κατώφλι των εξετάσεων. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρόσβαση, που αν εφαρμοστεί θα κάνει το Λύκειο πολύ πιο ανταγωνιστικό και θα πολλαπλασιάσει τα φροντιστήρια, βρίσκεται εδώ και δυο χρόνια στα χαρτιά, με την κυβέρνηση να το επαναφέρει ανά περιόδους, επιχειρώντας να το «ζυμώσει» και να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις. Ωστόσο, αυτές οι διαρροές που συνεχίζονται μέχρι τώρα, περίοδο που οι μαθητές της Β' Λυκείου ξεκινούν την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις, μόνο συγχύσεις προκαλούν, αφού τα παιδιά της Β' Λυκείου βρίσκονται στην αβεβαιότητα σχετικά με το σύστημα και τα μαθήματα που θα πρέπει να προετοιμάσουν. Και σαν να θέλουν το υπουργείο και το ΙΕΠ να «παίξουν» σκόπιμα με αυτή την αγωνία, στην τελευταία ανακοίνωση για τα προγράμματα σπουδών παραπέμπουν σε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ύλης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η διδακτέα και η εξεταστέα ύλη θα ανακοινωθούν αργότερα. Πλήρης σύγχυση δηλαδή στους μαθητές!

Αντίστοιχες κινήσεις έκανε το υπουργείο Παιδείας και για τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων, που με Υπουργική Απόφαση πριν λίγες μέρες ορίζει τη διαδικασία εισαγωγής τους στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Μουσικολογίας κ.λπ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αιφνιδιάζοντας τους μαθητές και αφήνοντας αδιευκρίνιστα μια σειρά ζητήματα. Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, «ήδη έχει περάσει το πρώτο τετράμηνο και οι μαθητές καλούνται να εξεταστούν σε νέα αντικείμενα και ύλη η οποία δεν διδάσκεται στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»! Επιπλέον ορίζονται εξεταζόμενα αντικείμενα μουσικών μαθημάτων στα οποία οι μαθητές δεν παίρνουν δωρεάν βιβλία από το κράτος, αλλά η ύλη είναι στην ευχέρεια του εκπαιδευτικού και οι μαθητές από σχολείο σε σχολείο και από τάξη σε τάξη διδάσκονται από διαφορετικά βιβλία (και διαφορετική ύλη), που τα αγοράζουν μάλιστα.

Προτάσσοντας όλα τα παραπάνω, πλήθος μαθητών της Πάτρας συμμετείχαν το Σάββατο στη σύσκεψη που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της πόλης και που με ανακοίνωσή του στην πορεία ξεκαθαρίζει στον υπουργό και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μη σκεφτούν «να φέρουν το απαράδεκτο νομοσχέδιό τους που κάνει ακόμα πιο εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο το σχολείο μας! Θα μας βρουν απέναντί τους!», δηλώνει το Συντονιστικό και καλεί τους μαθητές της πόλης να οργανώσουν σε κάθε σχολείο και τάξη συνελεύσεις, να συζητήσουν και να αποφασίσουν τη συνέχιση του αγώνα με αγωνιστικές δράσεις σε κάθε γειτονιά, ενώ μόλις ανακοινωθεί η ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα.

Αντίστοιχα, οι μαθητές και οι γονείς των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων δίνουν αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο 2 Μάρτη, με συγκέντρωση και καλλιτεχνική διαμαρτυρία που θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Η απόρριψη των σχεδίων της κυβέρνησης, η οργάνωση και ο αγώνας είναι η απάντηση των μαθητών, που έχουν δείξει ότι δεν πιάνονται «στον ύπνο» και τα συμπεράσματά τους από τους αγώνες τους, τα συμπεράσματά τους για τη στάση τόσο της κυβέρνησης απέναντί τους όσο και άλλων δυνάμεων, μπορούν αύριο να τα κάνουν και κριτήριο της πρώτης τους ψήφου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Χώροι εποπτευόμενης χρήσης» και το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Αθήνα

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ κατά των Ναρκωτικών οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «"Χώροι εποπτευόμενης χρήσης" - Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Αθήνα και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α' της ΑΣΟΕΕ.

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι «Υπεραστικοί» στο Στέκι της ΚΝΕ

Το συγκρότημα «Υπεραστικοί» έρχεται για μια ξεχωριστή βραδιά στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια), την Παρασκευή 1 Μάρτη, στις 21.00.

Τα τραγούδια τους πάντα κάτι έχουν να πουν. Μιλάνε στους νέους κάθε ηλικίας γι' αυτά που βιώνουν, αλλά και για εκείνα που πρέπει να τους προβληματίσουν. Με τη μουσική τους μας ταξιδεύουν στη λαϊκή παράδοση. Επαναφέρουν το πολιτικό τραγούδι που μπορεί να γράφτηκε σε παλιότερα χρόνια, αλλά παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διανέμονται στο Στέκι (ώρες 14.00 - 21.00). Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλέφωνο 210.8823.674, email steki@kne.gr

Πρωτοβουλίες για το πρόβλημα των ναρκωτικών

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Οικονομικού, Πολιτικού και Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που εγκαινιάζει τους «χώρους εποπτευόμενης χρήσης».

Οι φοιτητές, σε συζήτηση με εκπροσώπους του τμήματος Εξαρτήσεων του υπουργείου, ανέδειξαν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών που διεξάγεται ανενόχλητη έξω από τις σχολές και στην υπόλοιπη Αττική.

Ανέδειξαν ότι το να μεταφέρονται οι άνθρωποι που χρειάζονται στήριξη και απεξάρτηση «ένα στενό πιο κάτω» και μάλιστα κλεισμένοι στους χώρους «εποπτευόμενου θανάτου» είναι απάνθρωπο και η νεολαία δεν πρόκειται να το δεχτεί.

Απαίτησαν να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση για κέντρα απεξάρτησης με «στεγνά» προγράμματα, μόνιμο και εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, αναβάθμιση του Πεδίου του Αρεως και καταπολέμηση του εμπορίου, με εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους.

Κόντρα στη λογική της ιδιωτικής διαχείρισης, της εμπορευματοποίησης και της κερδοσκοπικής δράσης των ΜΚΟ. Ακόμα, εναντιώθηκαν στην πολιτική της ΕΕ και διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν το ζήτημα με τη λογική της «μείωσης της βλάβης» και κατευθύνουν τη χρηματοδότηση στα προγράμματα με υποκατάστατα ηρωίνης.

Η απάντηση που δόθηκε εκ μέρους του τμήματος Εξαρτήσεων - αφού πρώτα οι φοιτητές έγιναν μπαλάκι και δεν τους επιτράπηκε να δουν τον πολιτικό προϊστάμενο - ήταν η πλήρης αθώωση της κυβερνητικής πολιτικής, εκθειάζοντας το νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπαίνει εμπόδιο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των ΜΚΟ» και ότι θα δημιουργηθούν νέες δομές (που συμπεριλαμβάνουν προγράμματα με υποκατάστατα).

Παρουσίασαν την τοξικοεξάρτηση και τη θεραπεία ως συνειδητές επιλογές και όχι ως εκφάνσεις ενός κοινωνικού φαινομένου, ότι οι τοξικοεξαρτημένοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα στη λογική της αισθητικής και του πρεστίζ καθώς και ότι τα ναρκωτικά δύνανται να εξεταστούν μόνο από ιατρική σκοπιά, υποστηρίζοντας τη χρήση της κάνναβης για «ιατρικούς σκοπούς».

Μπροστά στις έρευνες και στατιστικές μελέτες των επιστημονικών φορέων, όπως το ΚΕΘΕΑ και το ΕΣΥΝ, το τμήμα Εξαρτήσεων έδειξε αδιαφορία, αποδεχόμενο την εφαρμογή των «χώρων εποπτευόμενης χρήσης».

Για το ζήτημα της καταστολής του εμπορίου ναρκωτικών που διεξάγεται έξω από τις σχολές, οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι «δεν είναι στην αρμοδιότητά τους».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κάλεσαν σε συνέχιση του αγώνα μέσα στις σχολές, στην προσπάθεια ανάδειξης της υποκρισίας της κυβέρνησης, κόντρα στη ναρκω-κουλτούρα και την έγκριση των χώρων «εποπτευόμενου θανάτου».

Στη Θεσσαλονίκη

Θυμίζουμε ότι και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες ενάντια στην προσπάθεια που γίνεται να συνδεθεί με το πανεπιστημιακό άσυλο το οξυμένο πρόβλημα της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών.

Το επόμενο διάστημα, με απόφαση των Συλλόγων Φοιτητών ΜΜΕ, Ψυχολογίας, Αγγλικού και Φυσικού, προγραμματίζονται:

 • Αύριο 28/2, στις 12 μ., συναυλία Φοιτητικών Συλλόγων στα γρασίδια της Φιλοσοφικής ενάντια στη μαύρη ζωή που τους ετοιμάζουν και τσικνο-πάρτι.
 • Επίσης, τουρνουά ποδοσφαίρου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στις 16 - 17/3 στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο του ΑΠΘ. Η κλήρωση των ομάδων θα γίνει στις 4/3.
Αντιδράσεις για το ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα

Η συζήτηση περί ίδρυσης ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών για ξένους φοιτητές, με δίδακτρα, στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα είχε ανοίξει από το 2016-'17, όταν τότε το υπουργείο Παιδείας είχε απορρίψει σχετική πρόταση της Φιλοσοφικής Σχολής ως μη σύννομη. Στην πορεία όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη δυνατότητα ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα (σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο) και η πρόταση της Φιλοσοφικής ανανεώθηκε και φαίνεται να έχει πλέον την πλήρη στήριξη του υπουργείου Παιδείας.

Αντιδρώντας σε αυτές τις εξελίξεις, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε όλους τους συλλόγους σήμαναν συναγερμό, πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση και κατέθεσαν στα ΔΣ των Συλλόγων ψηφίσματα εναντίωσης στην εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για δίδακτρα στα προπτυχιακά. Σχολιάζοντας τη στάση των άλλων δυνάμεων στα ΔΣ, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ του Γεωλογικού του ΕΚΠΑ, των Μεταλλειολόγων και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους:

«Σε όλες τις σχολές οι δυνάμεις της ΔΑΠ καταψήφισαν το ψήφισμα λέγοντας ότι είναι "υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων", ενώ τόνισαν ότι "τα δίδακτρα είναι μέσο αναβάθμισης των σπουδών μας". Αναβάθμιση για τη ΔΑΠ σημαίνει: "Οποιος έχει χρήματα σπουδάζει - όποιος όχι κόβεται". Εξάλλου, το δήθεν σύγχρονο πανεπιστήμιο που υπερασπίζεται, με νοίκια στις εστίες, επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στις σχολές, πλήρη παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε εργολαβίες, έχει κόψει χρόνια τώρα το δικαίωμά μας στη μόρφωση!

Από κοντά και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΠ, που στο Σύλλογο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ καταψήφισε και αυτή λέγοντας ότι είναι "υπέρ των διδάκτρων σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα!". Είναι υπέρ δηλαδή ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα δίδακτρα, υπέρ των προσχημάτων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ώστε να τα θεσπίσει.

ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αποτελούν τον υπερασπιστή της αντιλαϊκής πολιτικής κάθε κυβέρνησης, έχουν τεράστιες ευθύνες για την υποβάθμιση των όρων σπουδών μας! Στηρίζουν και δεν αμφισβητούν κανένα νόμο που τσακίζει τις σπουδές και το μέλλον μας, οι δήθεν αντιπολιτευτικές κορόνες τους απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύψουν τον κοινό στόχο που έχουν για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας και λειτουργία του πανεπιστημίου ως επιχείρηση που κοιτάει τους φοιτητές στην τσέπη.

Πολλά ερωτηματικά, όμως, προκαλεί η στάση των ΕΑΑΚ, όπου σε ορισμένα Διοικητικά Συμβούλια καταψήφισαν την πρόταση πάλης που κατέθεσε η "Πανσπουδαστική ΚΣ". Στον ΦΣ Γεωλογικού ΕΚΠΑ και στον ΦΣ Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ καταψήφισαν το ψήφισμα στο ΔΣ, λέγοντας πως "στο επίκεντρο πρέπει να μπει η υπεράσπιση του άρθρου 16 και του κρατικού Πανεπιστημίου!". Για τα ΕΑΑΚ μάλλον δεν υπάρχει σήμερα επιχειρηματική δράση στις σχολές, δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, κόστος σπουδών! Γίνονται για μια ακόμα φορά το πλυντήριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις σχολές - αξιοποιούν μέχρι και τα ίδια επιχειρήματα του Τσίπρα στη Βουλή(!) - επιβεβαιώνεται ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την αντιλαϊκή πολιτική της.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θέλουν την Παιδεία εμπόρευμα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η "κυβέρνηση των διδάκτρων" και η ΝΔ επιδιώκει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

Διεκδικούμε:

 • Να αποσυρθεί η πρόταση της διοίκησης για δημιουργία προγράμματος σπουδών με δίδακτρα στο Τμήμα Ιστορικού - Αρχαιολογικού! Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή. Κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές, ερευνητικό, τεχνικό προσωπικό και εργαζόμενους».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ