Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αντιδράσεις για το ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα

Η συζήτηση περί ίδρυσης ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών για ξένους φοιτητές, με δίδακτρα, στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα είχε ανοίξει από το 2016-'17, όταν τότε το υπουργείο Παιδείας είχε απορρίψει σχετική πρόταση της Φιλοσοφικής Σχολής ως μη σύννομη. Στην πορεία όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη δυνατότητα ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα (σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο) και η πρόταση της Φιλοσοφικής ανανεώθηκε και φαίνεται να έχει πλέον την πλήρη στήριξη του υπουργείου Παιδείας.

Αντιδρώντας σε αυτές τις εξελίξεις, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε όλους τους συλλόγους σήμαναν συναγερμό, πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση και κατέθεσαν στα ΔΣ των Συλλόγων ψηφίσματα εναντίωσης στην εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για δίδακτρα στα προπτυχιακά. Σχολιάζοντας τη στάση των άλλων δυνάμεων στα ΔΣ, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ του Γεωλογικού του ΕΚΠΑ, των Μεταλλειολόγων και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους:

«Σε όλες τις σχολές οι δυνάμεις της ΔΑΠ καταψήφισαν το ψήφισμα λέγοντας ότι είναι "υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων", ενώ τόνισαν ότι "τα δίδακτρα είναι μέσο αναβάθμισης των σπουδών μας". Αναβάθμιση για τη ΔΑΠ σημαίνει: "Οποιος έχει χρήματα σπουδάζει - όποιος όχι κόβεται". Εξάλλου, το δήθεν σύγχρονο πανεπιστήμιο που υπερασπίζεται, με νοίκια στις εστίες, επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στις σχολές, πλήρη παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε εργολαβίες, έχει κόψει χρόνια τώρα το δικαίωμά μας στη μόρφωση!

Από κοντά και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΠ, που στο Σύλλογο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ καταψήφισε και αυτή λέγοντας ότι είναι "υπέρ των διδάκτρων σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα!". Είναι υπέρ δηλαδή ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα δίδακτρα, υπέρ των προσχημάτων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ώστε να τα θεσπίσει.

ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αποτελούν τον υπερασπιστή της αντιλαϊκής πολιτικής κάθε κυβέρνησης, έχουν τεράστιες ευθύνες για την υποβάθμιση των όρων σπουδών μας! Στηρίζουν και δεν αμφισβητούν κανένα νόμο που τσακίζει τις σπουδές και το μέλλον μας, οι δήθεν αντιπολιτευτικές κορόνες τους απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύψουν τον κοινό στόχο που έχουν για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας και λειτουργία του πανεπιστημίου ως επιχείρηση που κοιτάει τους φοιτητές στην τσέπη.

Πολλά ερωτηματικά, όμως, προκαλεί η στάση των ΕΑΑΚ, όπου σε ορισμένα Διοικητικά Συμβούλια καταψήφισαν την πρόταση πάλης που κατέθεσε η "Πανσπουδαστική ΚΣ". Στον ΦΣ Γεωλογικού ΕΚΠΑ και στον ΦΣ Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ καταψήφισαν το ψήφισμα στο ΔΣ, λέγοντας πως "στο επίκεντρο πρέπει να μπει η υπεράσπιση του άρθρου 16 και του κρατικού Πανεπιστημίου!". Για τα ΕΑΑΚ μάλλον δεν υπάρχει σήμερα επιχειρηματική δράση στις σχολές, δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, κόστος σπουδών! Γίνονται για μια ακόμα φορά το πλυντήριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις σχολές - αξιοποιούν μέχρι και τα ίδια επιχειρήματα του Τσίπρα στη Βουλή(!) - επιβεβαιώνεται ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την αντιλαϊκή πολιτική της.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θέλουν την Παιδεία εμπόρευμα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η "κυβέρνηση των διδάκτρων" και η ΝΔ επιδιώκει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί η πρόταση της διοίκησης για δημιουργία προγράμματος σπουδών με δίδακτρα στο Τμήμα Ιστορικού - Αρχαιολογικού! Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή. Κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές, ερευνητικό, τεχνικό προσωπικό και εργαζόμενους».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ