Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πρωτοβουλίες για το πρόβλημα των ναρκωτικών

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Οικονομικού, Πολιτικού και Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που εγκαινιάζει τους «χώρους εποπτευόμενης χρήσης».

Οι φοιτητές, σε συζήτηση με εκπροσώπους του τμήματος Εξαρτήσεων του υπουργείου, ανέδειξαν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών που διεξάγεται ανενόχλητη έξω από τις σχολές και στην υπόλοιπη Αττική.

Ανέδειξαν ότι το να μεταφέρονται οι άνθρωποι που χρειάζονται στήριξη και απεξάρτηση «ένα στενό πιο κάτω» και μάλιστα κλεισμένοι στους χώρους «εποπτευόμενου θανάτου» είναι απάνθρωπο και η νεολαία δεν πρόκειται να το δεχτεί.

Απαίτησαν να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση για κέντρα απεξάρτησης με «στεγνά» προγράμματα, μόνιμο και εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, αναβάθμιση του Πεδίου του Αρεως και καταπολέμηση του εμπορίου, με εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους.

Κόντρα στη λογική της ιδιωτικής διαχείρισης, της εμπορευματοποίησης και της κερδοσκοπικής δράσης των ΜΚΟ. Ακόμα, εναντιώθηκαν στην πολιτική της ΕΕ και διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν το ζήτημα με τη λογική της «μείωσης της βλάβης» και κατευθύνουν τη χρηματοδότηση στα προγράμματα με υποκατάστατα ηρωίνης.

Η απάντηση που δόθηκε εκ μέρους του τμήματος Εξαρτήσεων - αφού πρώτα οι φοιτητές έγιναν μπαλάκι και δεν τους επιτράπηκε να δουν τον πολιτικό προϊστάμενο - ήταν η πλήρης αθώωση της κυβερνητικής πολιτικής, εκθειάζοντας το νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπαίνει εμπόδιο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των ΜΚΟ» και ότι θα δημιουργηθούν νέες δομές (που συμπεριλαμβάνουν προγράμματα με υποκατάστατα).

Παρουσίασαν την τοξικοεξάρτηση και τη θεραπεία ως συνειδητές επιλογές και όχι ως εκφάνσεις ενός κοινωνικού φαινομένου, ότι οι τοξικοεξαρτημένοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα στη λογική της αισθητικής και του πρεστίζ καθώς και ότι τα ναρκωτικά δύνανται να εξεταστούν μόνο από ιατρική σκοπιά, υποστηρίζοντας τη χρήση της κάνναβης για «ιατρικούς σκοπούς».

Μπροστά στις έρευνες και στατιστικές μελέτες των επιστημονικών φορέων, όπως το ΚΕΘΕΑ και το ΕΣΥΝ, το τμήμα Εξαρτήσεων έδειξε αδιαφορία, αποδεχόμενο την εφαρμογή των «χώρων εποπτευόμενης χρήσης».

Για το ζήτημα της καταστολής του εμπορίου ναρκωτικών που διεξάγεται έξω από τις σχολές, οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι «δεν είναι στην αρμοδιότητά τους».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κάλεσαν σε συνέχιση του αγώνα μέσα στις σχολές, στην προσπάθεια ανάδειξης της υποκρισίας της κυβέρνησης, κόντρα στη ναρκω-κουλτούρα και την έγκριση των χώρων «εποπτευόμενου θανάτου».

Στη Θεσσαλονίκη

Θυμίζουμε ότι και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες ενάντια στην προσπάθεια που γίνεται να συνδεθεί με το πανεπιστημιακό άσυλο το οξυμένο πρόβλημα της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών.

Το επόμενο διάστημα, με απόφαση των Συλλόγων Φοιτητών ΜΜΕ, Ψυχολογίας, Αγγλικού και Φυσικού, προγραμματίζονται:

  • Αύριο 28/2, στις 12 μ., συναυλία Φοιτητικών Συλλόγων στα γρασίδια της Φιλοσοφικής ενάντια στη μαύρη ζωή που τους ετοιμάζουν και τσικνο-πάρτι.
  • Επίσης, τουρνουά ποδοσφαίρου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στις 16 - 17/3 στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο του ΑΠΘ. Η κλήρωση των ομάδων θα γίνει στις 4/3.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στα χέρια» των ληξιπρόθεσμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων η απεξάρτηση(2019-06-26 00:00:00.0)
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά(2014-11-26 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά(2013-06-26 00:00:00.0)
Ενταση της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος(2010-10-14 00:00:00.0)
Μήνυμα αντίστασης σε κάθε είδους εξάρτηση(1997-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ