Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η κυβέρνηση παίζει με την αγωνία των μαθητών

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών των Μουσικών Σχολείων

Eurokinissi

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών των Μουσικών Σχολείων
Επιμένει η κυβέρνηση όπως φαίνεται στο σχέδιό της για τη μετατροπή της Γ' Λυκείου σε ένα απέραντο σκληρό φροντιστήριο, με διπλές πανελλαδικές εξετάσεις, πολλαπλασιασμό του άγχους των μαθητών και των φροντιστηρίων. Παρά την απόρριψη αυτού τους σχεδίου από τους ίδιους τους μαθητές με τις κινητοποιήσεις τους, από τους εκπαιδευτικούς και την ΟΛΜΕ, από τους γονείς και τα όργανά τους, παρά όλες αυτές τις αντιδράσεις που έχουν συμβάλλει και στην καθυστέρηση της νομοθέτησής του, το υπουργείο επανέρχεται με δηλώσεις και διαρροές γύρω από αυτό το αντιδραστικό σχέδιο.

Η ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) των προγραμμάτων σπουδών των μαθημάτων της Γ' Λυκείου, που σύμφωνα με το ΙΕΠ θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη για τους μαθητές που βρίσκονται σήμερα στη Β' Λυκείου και του χρόνου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το νέο σύστημα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, μόνο αναστάτωση και συγχύσεις κατάφερε να φέρει στους μαθητές, που βρίσκονται στο κατώφλι των εξετάσεων. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρόσβαση, που αν εφαρμοστεί θα κάνει το Λύκειο πολύ πιο ανταγωνιστικό και θα πολλαπλασιάσει τα φροντιστήρια, βρίσκεται εδώ και δυο χρόνια στα χαρτιά, με την κυβέρνηση να το επαναφέρει ανά περιόδους, επιχειρώντας να το «ζυμώσει» και να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις. Ωστόσο, αυτές οι διαρροές που συνεχίζονται μέχρι τώρα, περίοδο που οι μαθητές της Β' Λυκείου ξεκινούν την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις, μόνο συγχύσεις προκαλούν, αφού τα παιδιά της Β' Λυκείου βρίσκονται στην αβεβαιότητα σχετικά με το σύστημα και τα μαθήματα που θα πρέπει να προετοιμάσουν. Και σαν να θέλουν το υπουργείο και το ΙΕΠ να «παίξουν» σκόπιμα με αυτή την αγωνία, στην τελευταία ανακοίνωση για τα προγράμματα σπουδών παραπέμπουν σε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ύλης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η διδακτέα και η εξεταστέα ύλη θα ανακοινωθούν αργότερα. Πλήρης σύγχυση δηλαδή στους μαθητές!

Αντίστοιχες κινήσεις έκανε το υπουργείο Παιδείας και για τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων, που με Υπουργική Απόφαση πριν λίγες μέρες ορίζει τη διαδικασία εισαγωγής τους στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Μουσικολογίας κ.λπ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αιφνιδιάζοντας τους μαθητές και αφήνοντας αδιευκρίνιστα μια σειρά ζητήματα. Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, «ήδη έχει περάσει το πρώτο τετράμηνο και οι μαθητές καλούνται να εξεταστούν σε νέα αντικείμενα και ύλη η οποία δεν διδάσκεται στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»! Επιπλέον ορίζονται εξεταζόμενα αντικείμενα μουσικών μαθημάτων στα οποία οι μαθητές δεν παίρνουν δωρεάν βιβλία από το κράτος, αλλά η ύλη είναι στην ευχέρεια του εκπαιδευτικού και οι μαθητές από σχολείο σε σχολείο και από τάξη σε τάξη διδάσκονται από διαφορετικά βιβλία (και διαφορετική ύλη), που τα αγοράζουν μάλιστα.

Προτάσσοντας όλα τα παραπάνω, πλήθος μαθητών της Πάτρας συμμετείχαν το Σάββατο στη σύσκεψη που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της πόλης και που με ανακοίνωσή του στην πορεία ξεκαθαρίζει στον υπουργό και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μη σκεφτούν «να φέρουν το απαράδεκτο νομοσχέδιό τους που κάνει ακόμα πιο εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο το σχολείο μας! Θα μας βρουν απέναντί τους!», δηλώνει το Συντονιστικό και καλεί τους μαθητές της πόλης να οργανώσουν σε κάθε σχολείο και τάξη συνελεύσεις, να συζητήσουν και να αποφασίσουν τη συνέχιση του αγώνα με αγωνιστικές δράσεις σε κάθε γειτονιά, ενώ μόλις ανακοινωθεί η ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα.

Αντίστοιχα, οι μαθητές και οι γονείς των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων δίνουν αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο 2 Μάρτη, με συγκέντρωση και καλλιτεχνική διαμαρτυρία που θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Η απόρριψη των σχεδίων της κυβέρνησης, η οργάνωση και ο αγώνας είναι η απάντηση των μαθητών, που έχουν δείξει ότι δεν πιάνονται «στον ύπνο» και τα συμπεράσματά τους από τους αγώνες τους, τα συμπεράσματά τους για τη στάση τόσο της κυβέρνησης απέναντί τους όσο και άλλων δυνάμεων, μπορούν αύριο να τα κάνουν και κριτήριο της πρώτης τους ψήφου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ