Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
Υποβάθμιση, δίδακτρα και ιδιωτικοποίηση

Σε περικύκλωση της Βουλής προχωράει αύριο η ΠΚΣ, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου

Motion Team

«Να αποσυρθεί τώρα» το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά που προωθεί την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των σπουδών, ζητά η Πανσπουδαστική ΚΣ και διοργανώνει συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής αύριο Πέμπτη, μετά από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στην ακρίβεια. Από σήμερα Τετάρτη, το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οπως σημειώνει η ΠΚΣ, «το νομοσχέδιο έρχεται να θεσμοθετήσει αλλαγές στις μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια, με μοχλό τα κοινοτικά κονδύλια, συνεχίζοντας την πολιτική της ΕΕ και των βιομηχάνων που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θέλουν η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών να είναι ευέλικτο εργατικό δυναμικό με εφόδια μεταλυκειακού επιπέδου, γιατί θα είναι πιο φτηνοί, θύματα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης. Με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, αυτό επιδιώκουν να προχωρήσουν! Αποκαλύπτονται τα "εγκαίνια" του β' κύκλου των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση!».

Η ΠΚΣ, αποκαλύπτοντας τι κρύβεται πίσω από τις διατάξεις, σημειώνει ότι το νομοσχέδιο:

  • Νομιμοποιεί τα δίδακτρα και τους επιχειρηματίες στις σχολές.
  • Ανοίγει το δρόμο για την εισβολή των επιχειρηματιών και των διδάκτρων στον προπτυχιακό κύκλο.
  • Διασπά στην πράξη το ενιαίο των σπουδών.
  • Υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον προπτυχιακό κύκλο.
  • Είναι κοροϊδία για τα ΤΕΙ! Οι σπουδαστές έχουν εμπειρία από την «ανωτατοποίηση» και την «πανεπιστημιακή εξέλιξη»...

Απέναντι σε αυτά, η ΠΚΣ απαιτεί: «Αναδιαμόρφωση μιας πραγματικά ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και των φοιτητών, με: Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών ανά επιστημονικό αντικείμενο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία τουλάχιστον στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές - σπουδαστές. Κατάργηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού ΑΕΙ - ΤΕΙ, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ