Δευτέρα 10 Απρίλη 2000 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Κραδαίνει όπλα ο UCPMB...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ανεβάζοντας τους τόνους και οξύνοντας ακόμη περισσότερο την έκρυθμη κατάσταση που κατασκευάζει επί της ουσίας ο ίδιος ο UCPMB, δηλώνει πως η λύση για τις ταραχές στο Πρέσεβο, στις νότιες σερβικές επαρχίες, περνά από τα όπλα.

Ο διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μεντβέντια και του Μπουγιάνοβατς (UCPMB), Σεφκέτ Χασάνι, δήλωσε το Σάββατο πως «μόνο τα όπλα» μπορούν να διευθετήσουν την κατάσταση στην κοιλάδα του Πρέσεβο (Νότια Σερβία), όπου ζει μια μεγάλη κοινότητα Αλβανών. Τις δηλώσεις αυτές ο Χασάνι τις έκανε στην εφημερίδα του Κοσσόβου «Bota Spot», όπου επιπροσθέτως τονίζει εμφατικά ότι «όταν ο διάλογος δεν προχωρά, μόνο τα όπλα μπορούν να λύσουν τα προβλήματα». Τις δηλώσεις αυτές μάλιστα τις έκανε φωτογραφιζόμενος για την εφημερίδα, φορώντας στολή του γερμανικού στρατού μπροστά στην αλβανική σημαία.

Συνεχίζοντας το κρεσέντο ο διοικητής του UCPMB υπογράμμισε πως ο «στρατός» του διαθέτει 200 ένστολους άντρες, αλλά μπορεί να κινητοποιήσει 18.000 έως 20.000 μαχητές σε περίπτωση κινδύνου. Οσο για την περιβόητη συμφωνία που υπογράφηκε στις 24 Μάρτη στο Γκνίλανε του Κοσσυφοπεδίου ανάμεσα στους εκπροσώπους του στρατού του, στους Αμερικανούς υπεύθυνους και τον πολιτικό ηγέτη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, που προβλέπει τη σύσταση ενός πολιτικού συμβουλίου για το Πρέσεβο, τη Μεντβέντια και το Μπουγιάνοβατς, ο Χασάνι τάσσεται υπέρ... Με μία διαφοροποίηση. Για το Χασάνι η συμφωνία αυτή δε σημαίνει το τέλος του UCPMB! Αντίθετα «δε σταματάμε να αυξανόμαστε», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται, ότι η ύπαρξη του UCPMB ήρθε στο φως με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο UCPMB συνεχίζει να εφορμά από τις βάσεις και τις εγκαταστάσεις του στο χωριό Ντομπρόζιν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα διοικητικά σύνορα με το Κόσσοβο, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη των πέντε χιλιομέτρων στην οποία δεν μπορεί να εισέλθει ο γιουγκοσλαβικός στρατός, μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιούνη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το Βελιγράδι και «υπερασπίζοντας» περίπου 6.000 Αλβανών που φέρονται να έχουν εγκαταλείψει αυτήν την περιοχή και να έχουν καταφύγει στο Κόσσοβο φοβούμενοι, όπως δηλώνουν πάντα οι ίδιοι, τις ωμότητες των Σέρβων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ