Δευτέρα 10 Απρίλη 2000 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Συνέχεια στις ακινητοποιήσεις πετρελαιοφόρων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση που δημιουργήθηκε, την περασμένη βδομάδα, με τη νέα ακινητοποίηση ρωσικού δεξαμενόπλοιου από τον αμερικανικό στόλο στον Περσικό Κόλπο μετά την παρέμβαση της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρίας Shell. Εντούτοις, η γενικότερη ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη μετά την ακινητοποίηση ενός άλλου δεξαμενόπλοιου, νηολογίου Παναμά, από τις ιρανικές αρχές, τόσο λόγω παραβίασης των χωρικών υδάτων του Ιράν όσο και λόγω παραβίασης του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

«Βεβιασμένη λανθασμένη εκτίμηση», χαρακτήρισε ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Shell, Πάντι Μπρινγκς, την ακινητοποίηση του ρωσικού δεξαμενόπλοιου «Akademik Pustovoyt» από τον αμερικανικό 5ο στόλο με την υπόνοια ότι μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο, κατά παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ. Ο Μπρινγκς υπογράμμισε ότι το πετρέλαιο που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο ήταν ιρανικό και εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, τη δυσαρέσκειά του για τη δεύτερη φορά που ο αμερικανικός στόλος ελέγχει το συγκεκριμένο τάνκερ που έχει ναυλώσει η εταιρία του.

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, μετά από ένα περιορισμένο επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου έπεσαν και πυροβολισμοί στον αέρα, οι άνδρες του επίλεκτου σώματος του Ιράν, των Φρουρών της Επανάστασης, ακινητοποίησαν το ιρακινό δεξαμενόπλοιο «Ramin al Khaleej», υπό παναμαϊκή σημαία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δεξαμενόπλοιο παραβίασε τα χωρικά ύδατα του Ιράν ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν υπόνοιες ότι μετέφερε ιρακινό πετρέλαιο κατά παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ. Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν έτοιμες να παραδώσουν το τάνκερ και το πλήρωμά του στις δυνάμεις του ΟΗΕ και στον αμερικανικό στόλο, προκειμένου να διεξαχθεί νέος έλεγχος. Η κίνηση της Τεχεράνης χαρακτηρίστηκε ως «πράξη καλής θέλησης» από διπλωματικούς παρατηρητές, της ιρανικής ηγεσίας προς τη διεθνή κοινότητα.

Εντείνεται η κατακραυγή

Θόρυβο, όμως, συνεχίζει να δημιουργεί ο τελευταίος βομβαρδισμός των συμμάχων στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, που, σύμφωνα με τον επίσημο ιρακινό απολογισμό, στοίχισε τη ζωή σε 14 αθώους πολίτες. Μετά τη Γαλλία και τη Ρωσία, και ο Αραβικός Σύνδεσμος, για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, καλεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να τερματίσουν άμεσα τους βομβαρδισμούς σε βάρος του Ιράκ, τους οποίους χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητους, ακατανόητους και βάρβαρους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ