Δευτέρα 10 Απρίλη 2000 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Λόγος για νοθεία

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
ΛΙΜΑ.-

Η λέξη νοθεία είναι αυτή που επικρατεί περισσότερο και δίνει το στίγμα γι' αυτή τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, καθώς χτες διεξάγονταν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Περίπου 14 εκατομμύρια Περουβιανών προσήλθαν στις κάλπες υπό αυστηρή διεθνή επίβλεψη, μετά τους φόβους και τις επίσημες καταγγελίες που εξέφρασε η αντιπολίτευση για εκτεταμένη νοθεία. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) έχει αναπτύξει περίπου 80 παρατηρητές στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Παρ' όλα αυτά μία ευρύτατη έκταση, απομονωμένων αγροτικών περιοχών βρίσκεται στο έλεος του θεού και τις τελευταίες μέρες, πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο ότι μονάδες του Στρατού διά της απειλής των όπλων υποχρέωναν αγρότες να ψηφίσουν υπέρ του Προέδρου Φουτζιμόρι.

Είναι άγνωστο κατά πόσο μπορεί να καταγραφεί η νοθεία και η βία από το πλήθος των παρατηρητών, καθώς εκτός του ΟΑΕ στη χώρα βρίσκεται και αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και του κέντρου Κάρτερ, που μάλιστα εκπρόσωποί του επέκριναν χτες ανοιχτά την άνιση πρόσβαση των υποψηφίων στην τηλεόραση, από την οποία αποκλείστηκε η αντιπολίτευση.

Για την αντιπολίτευση, πάντως, είναι αρκετά ξεκάθαρο καθώς εάν ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι εκλεγεί από τον α' γύρο, αυτό θα είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας. Τα πέντε μεγάλα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν δεύτερο γύρο αναμέτρησης ανάμεσα στον Φουτζιμόρι, τον επονομαζόμενο «Κινέζο», λόγω της ιαπωνικής καταγωγής του, και τον αντίπαλό του Αλεχάντρο Τολέδο, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και την εκλογή προέδρου από τον α` γύρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ