Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Η Ελλάδα «προστιθέμενη αξία» στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ

INTIME NEWS

Την «προστιθέμενη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας» για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια ανέλυσε εκ νέου χτες το απόγευμα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε σχετική εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής).

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης, κάνοντας την εισήγηση στην εκδήλωση με θέμα «Η Προστιθέμενη Γεωπολιτική Αξία της Ελλάδας και οι Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», τόνισε ότι σε μια εποχή στην οποία «Ρωσία και Κίνα ανταγωνίζονται με τις ΗΠΑ για την παγκόσμια επιρροή», η Ελλάδα αποτελεί «κρίσιμο σύμμαχο» των Αμερικανών, σημειώνοντας ότι η σύσφιξη των διμερών σχέσεων είναι προτεραιότητα και για τους Δημοκρατικούς και για τους Ρεμπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, ότι η ΔΕΘ και οι ΗΠΑ εκεί ως «τιμώμενη χώρα» έδειξαν την αμερικανική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ότι ο «Στρατηγικός Διάλογος» που εγκαινιάστηκε ακολούθως το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον αναβάθμισε και θεσμοποίησε τις διμερείς σχέσεις. Πρόσθεσε ότι στο Συμβούλιο του Μονάχου ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη των ΗΠΑ, «συζητώντας κρίσιμα θέματα», όπως η συμφωνία των Πρεσπών και η παραπέρα ενίσχυση της «συνεργασίας σε άμυνα και ασφάλεια». Προανήγγειλε, εξάλλου, ότι στο Φόρουμ των Δελφών στο τέλος της βδομάδας θα συμμετάσχει πολυμελής και υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρέσβης μίλησε και πάλι για τον «μοναδικό γεωπολιτικό ρόλο» της χώρας για τις ΗΠΑ, τις «κοινές αξίες για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», τα έργα στην Ενέργεια όπως ο TAP, η Ρεβυθούσα και ο IGB, άλλες αμερικανικές «επενδύσεις» όπως στο Νεώριο της Σύρου. Εστειλε βέβαια ξανά μήνυμα ότι για να συνεχίσουν να έρχονται οι Αμερικανοί επενδυτές, η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει «δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις».

Εστίασε και στις «πιο στενές σχέσεις από ποτέ στην άμυνα και στην ασφάλεια», προαναγγέλλοντας ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα στρατιωτικά σχέδια. Τόνισε ότι η «Σούδα είναι πιο ενεργή από ποτέ», αναφέρθηκε σε κοινές ασκήσεις, όπως το Δεκέμβρη, όταν έλαβε χώρα η μεγαλύτερη συνεκπαίδευση του Λιμενικού με Αμερικανούς στη Σούδα, ή η συνακπαίδευση με Αμερικανούς πεζοναύτες λίγο μετά στον Βόλο.

Συνεχίζοντας, προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα αμερικανικά στρατιωτικά τμήματα που ολοκλήρωσαν την περίοδο ανάπτυξής τους στην Ευρώπη θα συγκεντρωθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη για να φύγουν από εκεί για τις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας και έτσι το γεγονός ότι το λιμάνι της πόλης έχει γίνει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ «κόμβος διεκπεραίωσης» μάχιμων τμημάτων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, προανήγγειλε «εκπαιδευτικά προγράμματα» των Αμερικανών το αμέσως επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

«Εξαγωγέας» ΝΑΤΟικών σχεδιασμών με απόδειξη τις Πρέσπες

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε στρατηγική σύμπλευση για τις ανάγκες των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, διαγκωνίζονταν για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι «πιο στενές από ποτέ». Σε ό,τι αφορά τους ρόλους «σημαιοφόρου» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα είναι «εξαγωγέας σταθερότητας», σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό «αποδείχθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών», την οποία προέβαλε ως θέμα που αναδεικνύει την «ευθυγράμμιση συμφερόντων» Ελλάδας - ΗΠΑ, εξ ου και - όπως είπε - έφτασε τις διμερείς σχέσεις στο καλύτερο δυνατό σημείο από ποτέ. Επέμεινε δε να κάνει λόγο για «ταυτότητα συμφερόντων» Ελλάδας - ΗΠΑ στην περιοχή, «σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίησή της και οικονομικές πλευρές αυτής της συνεργασίας».

Τέλος, μιλώντας για την Τουρκία, τη χαρακτήρισε «το μεγάλο ερωτηματικό», με μεγάλη πρόοδο οικονομικά και επιστημονικά αλλά «αβέβαιο πλέον τον προσανατολισμό της». «Και εδώ έχουμε σύμπτωση του τρόπου που διαβάζουμε την κατάσταση και του τρόπου που θέλουμε να αντιδράσουμε», σημείωσε, αναφερόμενος στους ρόλους «διαύλου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου η γείτων - με τα ανάλογα «ανταλλάγματα» - να κρατηθεί στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να θυσιάσουν την Τουρκία, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Και οι δύο θέλουμε να επανεντάξουμε την Τουρκία στο δυτικό σύστημα», είπε, προσθέτοντας ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και σε αυτό το θέμα εκτιμήθηκε από τις ΗΠΑ στον «Στρατηγικό Διάλογο».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για «ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων» στο μέλλον. Εσπευσε μάλιστα να ευχαριστήσει δημόσια τον Αμερικανό πρέσβη για τη «συνεισφορά» του στη βελτίωση αυτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ανάμεσα σε άλλα μίλησε για «γεωστρατηγική υπερθέρμανση» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία «σταθερά αποδυτικοποιούμενη χώρα» και «αβέβαιη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», συμφωνώντας με τη σειρά του ωστόσο ότι πρέπει να παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση.

Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Ελλάδας (π.χ. χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που συνομιλεί και με άλλες δυνάμεις, ναυτιλιακή δύναμη και ενεργειακός κόμβος κ.λπ.) «αναβαθμίζουν» γεωστρατηγικά τη χώρα και της δίνουν την ευκαιρία να παίξει ρόλο στην περιοχή, παραπέμποντας κι αυτός στις σχετικές βλέψεις της αστικής τάξης οι οποίες αποτελούν το «κοινό έδαφος» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν παρέλειψε να εστιάσει και στις «αξιόμαχες στρατιωτικές δυνάμεις» της Ελλάδας. Τη Σούδα και την αξία της για τους Αμερικανούς. Την καταβολή ετησίως του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες όπως ζητά το ΝΑΤΟ. Το τριμερές σχήμα συνεργασίας με Ισραήλ και Κύπρο, λέγοντας ότι εκεί μπορεί να ενταχθούν επίσης Αίγυπτος, Λίβανος και Ιορδανία, έχοντας προς αυτό και τη «θετική ενθάρρυνση», όπως είπε, από ΗΠΑ και Βρυξέλλες.

Απέναντι δε στην αισιοδοξία που εξέφρασε νωρίτερα ο Γ. Κατρούγκαλος για «ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων», «έδωσε τα ρέστα του», αντιτείνοντας την «πρόθεση της ΝΔ ως κυβέρνηση να διευρύνει και να εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία», μέσα από παροχή υπηρεσιών όπως η συνεισφορά στην εξομάλυνση π.χ. των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, η ακόμα μεγαλύτερη «αξιοποίηση» της Σούδας, το μπάσιμο των Αμερικανών στα σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με Κύπρο και Ισραήλ ή Αίγυπτο κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org